Marcin, uwielbiam Twoje barwne opisy!
Nowy
Używany
Marcin, uwielbiam Twoje barwne opisy!
Zastanawiam się nad kupnem Eizo FS2331 jako monitora do poprawy,polepszenia zdjec wiem też że ten monitor nie jest dedykowany pod fotografie ale z braku funduszy to on mi najbardziej podpasował - dodam że jestem amatorem a praca na monitorze od laptopa i podłączonego do niego drugiego monitora LCD Samsunga doprowadza mnie czasami do białej gorączki .
Uzyskałem profil maszyny od jednego z fotolabów z mojej miejscowości , do tego otrzymałem dwa zdjecia przedstawiające kolorystykę jaka jest otrzymywana podczas procesu wywoływania zdjęć na tej maszynie ( coś takiego http://www.fotolabfuji.pl/kalibracja.jpg ) i tu moje pytanie
Czy jestem w stanie za pomocą "suwaków" monitora i trzymaniu przed oczami jednego ze zdjęć uzyskać lub w bardzo dużym przybliżeniu uzyskać kolory jak ze zdjęcia. Czy to jest w ogóle wykonalne.
2736 jeszcze nie widziałem, więc jest nadzieja![]()
Jest w ogóle jakiś 27" ale nie IPS ? I nie kosztujący majątku ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Moze byc i 1440p.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Przeczytałem cały wątek, a odp nie mam.
Dopadłem archiwalne wydanie 11/2011 Digital Foto Video. I nadal nie wiem.
W skrócie do czego: praca w półmroku, sRGB, mały pobór prądu(poniżej 50-70w w stresie), zero gier, jedynie foto (nie żyję ze zdjęć więc nie widzę potrzeby zakupu np. wspomnianego kilka stron wcześniej sx2462).
Generalnie szukam bardzo taniego lcd= max 1700 złociszy, jeśli istnieje możliwość sprzętowej kalibracji to 1600. Stąd nie oczekuję cudów.
Typy:
1. Eizo fs2331w , PVA, 90%sRGB i brak możliwość sprzętowej kalibracji?
2. Eizo fs2335w IPS i to zdaje się dyskwalifikuje go do pracy w półmroku, choć sRGB 109% - istnieje możliwość sprzętowej kalibracji?
3. Nec p231w, PVA... i to zdaje się optimum?
4. używka Eizo FlexScan S2243W lub Eizo S2411W
Nie mam parcia na czas. Chce kupić przed kwietniem br.
Dzięki.
Edit p.3 oczywiście Nec p221w