Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 88 z 183 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

kambol: mam Eizo SX2262W i moge Ci go zdecydowanie polecic.
    Pracuje na nim profesjonalnie nad obrobka zdjec, jak rowniez po godzinach filmy, gry itp.
    Sprawuje sie idealnie zarowno do pracy jak i do rozrywki.
    Kolory na zdjeciach sa praktycznie identyczne jak na odbitkach w labie, w grach zadnych smug - mega plynny obraz (w filmach to samo)
    Jak masz 3000 pln do wydania i nie przeszkadza Ci stosunkowo maly rozmiar matrycy to bierz smialo ;]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Sprawa jest prosta:
    ok 3000PLN - SX2262W
    ok. 4000PLN - SX2462W
    ok. 5000PLN - CX240
    Dzięki za odpowiedź, w końcu przeszedłem o schodek wyżej w tej wyczerpującej procedurze decyzyjnej.
    Zatem zwiększam po raz kolejny granicę budżetu I oczywiście kolejna wątpliwość, skoro cena można powiedzieć ta sama, to EIZO SX2462W, czy NEC PA241W ? Zaznaczam, że zamierzam przy zakupie od razu zamówić kalibrację.
    Staram się nie dopuszczać tej myśli, ale gdzieś w głowie kołacze mi też NEC PA271W, czy warto go rozważać do domowego (biurkowego) zastosowania, obawiam się, że gdym się nawet szarpnął na ten rozmiar, to mógłby być męczący w niezbyt dużej odległości od oczu...

BeatX - dzięki za tą opinię, co prawda założyłem, że chcę minimum 24", ale to co napisałeś to ważne argumenty na korzyść serii SX. Rozumiem, że posiadają one emulację sRGB i nie ma żadnych problemów z przejaskrawionymi kolorami w systemie..?
    Ostatnio edytowane przez kambol ; 15-12-2012 o 17:48

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Za serią SX przemawia lepszy DUC (elektroniczna kompensacja równomierności), stabilność barw, lepsza regulacja jaskrawości, lepsza gwarancja i serwis. Jeśli rozdzielczość i powierzchnia nie są priorytetem, polecam CX240 - jest zdecydowanie lepszy od SX i PA razem wziętych. Warto zobaczyć to na własne oczy - osoby mające możliwość bezpośredniego porównania SX2462W z CX240 nie zastanawiają się zbyt długo. Jeśli jesteś z Warszawy wpadnij na pokaz, który będę miał przyjemność poprowadzić:
    http://www.swiatobrazu.pl/canon-zapr...sza-28385.html
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 15-12-2012 o 19:04

Niestety do Warszawy nie mam możliwości teraz się wybrać. Czy można te monitory zobaczyć gdzieś we Wrocławiu, Krakowie lub ewentualnie Rzeszowie (rozumiem, że z CX240 może być kłopot ale może chociaż SX2462W)?
    I jeszcze jedno pytanie do użytkowników CX240, czy wbudowany wentylator w tym monitorze nie jest uciążliwy w cichym (dom, noc) otoczeniu? Spotkałem się ze skrajnymi opiniami na ten temat i nie wiem, co sądzić.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

W Krakowie da się zrobić. Osobiście uważam, że wentylator jest arcycichutki i z początku wogóle nie zorientowałem się że jest, ale to są kwestie indywidualne.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 17-12-2012 o 09:29

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ech, z przyjemnością bym na to pojechał, ale jak to w życiu bywa zawsze coś wypadnie, czornyj,nie przewidujecie jakieś relacji video do obejrzenia w sieci z tego wydarzenia ?
    Pozdrawiam
    rlat

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Niestety, nic mi na ten temat nie wiadomo. Natomiast o ile pierwsza impreza nie skończy się jakąś spektakularną klęską, to będą kolejne - oczywiście będę zapraszał, informował itd.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 17-12-2012 o 23:24

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez kambol Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź, w końcu przeszedłem o schodek wyżej w tej wyczerpującej procedurze decyzyjnej.
    Zatem zwiększam po raz kolejny granicę budżetu I oczywiście kolejna wątpliwość, skoro cena można powiedzieć ta sama, to EIZO SX2462W, czy NEC PA241W ? Zaznaczam, że zamierzam przy zakupie od razu zamówić kalibrację.
    Staram się nie dopuszczać tej myśli, ale gdzieś w głowie kołacze mi też NEC PA271W, czy warto go rozważać do domowego (biurkowego) zastosowania, obawiam się, że gdym się nawet szarpnął na ten rozmiar, to mógłby być męczący w niezbyt dużej odległości od oczu...

BeatX - dzięki za tą opinię, co prawda założyłem, że chcę minimum 24", ale to co napisałeś to ważne argumenty na korzyść serii SX. Rozumiem, że posiadają one emulację sRGB i nie ma żadnych problemów z przejaskrawionymi kolorami w systemie..?
    Mam necpa271W. Jestem amatorem-hobbystą. Nie wyobrażam sobie teraz nic mniejszego niż 27". W sumie to nawet przydałoby się coś 30". 27 nie jest za duże. Odnosnie pracy w ps, dpp, c-1 wszytko w sam raz. Odnośnie przeglądarki ineterentowej jak nie liczy się tak ostrość czy jakość obrazu to i tak włączam powiększenie 200 procent żeby wypełnić rozmiar okna. Komfort przy obróbce czy przy zastosowaniach mulimedialnych ok a nawet więcej. Odwzorowanie kolorów super, to co na monitorze to na papierze. Odpowiednio wgrane profile, odpowiednio ustawione przeglądarki raw, jpeg, itp. I wszytko ok. W końcu mam tak jak chciałem czyli obrabiam rawa w c-1 lub dpp i potem jpeg wygląda tak jak raw. A nie tak jak na laptopie tj. nadłubałem sie przy rawach wołam jpegi, a tutaj mam coś zupełnie innego mało koloru, kontrastu różnią się. Teraz raw=jpeg=papier. Na każdym toczka w toczke to samo. Pozatym w necu wgrywasz soft z usa, ktoś kumaty coś tam zmienia nie znam sie na technicznych niuansach i masz prawie spectra view czyli możliwości kontroli nad kolorem jak w eizo za 10 tyś pln. Powiem dodatkowo coś takiego: co to jest 5 tyś za monitor przy częstych wydatkach na sprzet foto idących w dziesiątki tysięcy. Wiele osób kupuje body za 8-12 tysiecy i używa do obróbki zdjęć matrycy w laptopie za 1800PLN. Szczyt głupoty. Dokupują kolejne elki, nawet nigdy nie zobaczą jak naprawdę wygląda zdjęcie z ich aparatu. To tak jakby za czasów analogowych pstrykac rolke filmu za rolka i nawet go nie wywoływać, poznawać wyników pracy tylko odrazu wyrzucać do kosza.
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Przed kupnem tego monitora powstrzymuje mnie rozmiar plamki 0.233 mm, przy rozdzielczości 2560 x 1440.
    Swoje lata już mam i obawiam się, że jest za mała. Wszelkie uwagi na ten aspekt, bezcenne.
    Dlaczego firmy nie robią 27mio calówek w rozdzielczości 1920 x 1200 ?

Pełne uzależnienie

Współczesne systemy operacyjne pozwalają dość swobodnie skalować wielkość tekstu w interfejsie, stosownie do potrzeb użytkownika. Na 15-calowym notebooku, z którego piszę teraz, mam rozdzielczość 1920×1080 pikseli, a więc plamka jest bardzo mała. Po ustawieniu wielkości znaków na 110% wszystko jest wystarczająco czytelne dla mnie (a noszę okulary), po wybraniu 125% na pewno dałaby radę pracować osoba z dużo większą wadą wzroku. Fakt faktem wielkość palet w Lightroomie czy Photoshopie zasadniczo nie ulega zmianie (jakkolwiek są dostępne opcje do zmiany wielkości tekstu również w tych programach), ale jest to raczej zaletą - bo masz w ten sposób większy obszar roboczy. Jeżeli tylko rozmiar piksela miałby być przeszkodą w wyborze monitora 27" o rozdzielczości 2560 na ileśtam, to ja bym się tego nie bał - kwestia jest spokojnie do oswojenia. Zawsze możesz zobaczyć jak taki ekran wygląda na żywo przed dokonaniem zakupu.

Strona 88 z 183 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów