Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 87 z 183 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

W moim Eizo Flexscan S2231W od kilku miesięcy masowo pojawiają się przepalone piksele w postaci linii widocznych jako szare, gdy tło jest białe, a w kolorach RGB, gdy tło jest czarne.
    Monitor we wrześniu skończył 4 lata i nigdy wcześniej czegoś podobnego nie obserwowałem.
    Zastanawiam się, czy jest sens reklamować taki stary monitor, choć gwarancja opiewa teoretycznie na 5 lat.
    Nb. oprócz tych linii, obraz nadal jest dobry, jasny i kontrastowy.

Upatrzyłem już sobie następcę, FlexScan S2433WFS, ale zdaje się, że ten model już nie będzie produkowany, a nie widzę porównywalnego w cenie i jakości następcy.
    Ma ktoś jakieś sugestie ?
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 08-12-2012 o 13:41
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Zastanawiam się, czy jest sens reklamować taki stary monitor, choć gwarancja opiewa teoretycznie na 5 lat.
    Zastanawiam się, czy powyższe zdanie ma sens
    Oczywiście, że trzeba reklamować!
    To nie jest monitor za pięć stówek...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Ostatnio zmieniłem monitor TN na LG DM2352 (IPS LED 3D). Dużo oglądam filmów i gram stąd ten wybór. Pytanie dotyczy obróbki zdjęć, chyba czernie są za silne. Zauważyłem, że u kolegi na monitorze TN i fastone na moich zdjęciach w czerniach jeszcze coś widać a u mnie nie. Czy to jest normalne w monitorach IPS a w szczególności u mojego ? I co należy zrobić w ustawieniach monitora lub obróbce aby to poprawić o ile to błąd po mojej stronie a nie kolegi ?

Proszę o poradę.
    Siedzę w temacie monitorów od kilkunastu dni i jak to zwykle bywa, nie mogę podjąć ostatecznej decyzji (doświadczenia nie mam żadnego, bo dotychczas uchował się u mnie poczciwy CRT).
    Monitor ma być w pewnym sensie uniwersalny, bo będzie jedynym, przy jedynym komputerze domowym, zatem oprócz obróbki zdjęć (na razie jestem początkującym jeśli chodzi o "ciemnię" cyfrową, ale nastawiam się na rozwój), zadania typowe - przeglądanie internetu, edytory tekstu, multimedia (wideo), z rzadka jakaś gra...
    Po przewertowaniu wielu wątków i opinii skupiam się na tej dwójce:
    NEC Multisync P241W-BK
    EIZO FlexScan S2433WFS-BK

Ile razy już przekonam się do S2433 bo szeroki gamut i ogólnie chwalony, to wpędza mnie w wątpliwość umieszczenie P241 w Klasie profesjonalnej graficznej na Liście polecanych monitorów do fotografii i grafiki na forum MVA.PL, (podczas, gdy EIZO jest "zaledwie" w Klasie domowo-uniwersalnej), a różnic w cenie praktycznie nie ma.
    Kolejną wątpliwością jest różna technologia zastosowanych matryc - jestem rozdarty miedzy marketingowym praniem głowy, a starą szkołą.

Dodam, że planuję wykonanie (zlecenie) kalibracji po zakupie.

Czy może w ramach trzeciej opcji jest sens czekać do samych Świąt lub Nowego Roku na jakieś zmiany na rynku w tym segmencie monitorów?

Proszę o radę, co "bardziej warto".
    Ostatnio edytowane przez kambol ; 14-12-2012 o 08:29

Coś już napisał

Kambol Eizo S2433 to faktycznie jest monitor bardziej do prac biurowych niż do obróbki graficznej niemniej to całkiem przyzwoity monitor i przy dobrze przeprowadzonej kalibracji powinien dać sporo radości. Z tego co wpisałeś powyżej szukasz monitora uniwersalnego a takim właśnie z założenia jest S2433 a dla bardziej wymagających jest już seria CG.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Zenek Zobacz posta
    Ostatnio zmieniłem monitor TN na LG DM2352 (IPS LED 3D). Dużo oglądam filmów i gram stąd ten wybór. Pytanie dotyczy obróbki zdjęć, chyba czernie są za silne. Zauważyłem, że u kolegi na monitorze TN i fastone na moich zdjęciach w czerniach jeszcze coś widać a u mnie nie. Czy to jest normalne w monitorach IPS a w szczególności u mojego ? I co należy zrobić w ustawieniach monitora lub obróbce aby to poprawić o ile to błąd po mojej stronie a nie kolegi ?
    Czernie w IPS są za silne ? To ciekawostka, bo powinno być odwrotnie, w PVA silne, w IPS blade. Trzeba skalibrować monitor (o ile się w ogóle da), bo u mnie na IPS widać więcej w czerniach niż w PVA.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 14-12-2012 o 09:45
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna

No ja akurat porównywałem TN do IPS i na starym monitorze TN w cieniach było widać więcej niż w IPS

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Zenek Zobacz posta
    No ja akurat porównywałem TN do IPS i na starym monitorze TN w cieniach było widać więcej niż w IPS
    Na TN widać za dużo lub za mało - w zależności od tego w którą stronę przekrzywisz główkę

Cytat Zamieszczone przez kambol Zobacz posta
    Po przewertowaniu wielu wątków i opinii skupiam się na tej dwójce:
    NEC Multisync P241W-BK
    EIZO FlexScan S2433WFS-BKpcji jest sens czekać do samych Świąt lub Nowego Roku na jakieś zmiany na rynku w tym segmencie monitorów?

Proszę o radę, co "bardziej warto".
    EIZO SX2262W posiada zalety jednego i drugiego, kosztem nieco mniejszej wielkości (rozdzielczość jest ta sama).
    Idealny jest EIZO ColorEdge CX240, wygląda praktycznie jak CRT - tylko większy, z szerokim gamutem i ultraprecyzyjnym sterowaniem.

Dzięki za odpowiedzi.
    W pierwotnej wersji założyłem, że szukam monitora do 2000zł, po wgryzieniu się w temat, gdy okazało się, że za te pieniądze właściwie nic ciekawego kupić nie można zdecydowałem się na górny pułap ok. 3000zł. Odrobinę droższy jeszcze udźwignę, ale na monitor za ponad 4 tys. zł mnie po prostu nie stać. Aczkolwiek z przyjemnością i zazdrością czytałem recenzje i opinie posiadaczy EIZO ColorEdge CX240. Mam wrażenie, że to na prawdę ideał, na który warto kiedyś odłożyć. Podejrzewam, że jest to na tyle świeży produkt, że na żadne używki liczyć nie można (o ile w ogóle warto "lepszy" monitor kupować używany)..?

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    EIZO SX2262W posiada zalety jednego i drugiego, kosztem nieco mniejszej wielkości
    Czy nie da się czegoś o podobnych parametrach, a jeszcze w granicznej dla mnie cenie znaleźć wśród większych monitorów. Ze względu na pewną uniwersalność jakiej oczekuję od nowego monitora nie chciałbym jednak mniejszego niż 24", stąd proszę o rewizję podpowiedzi ;-)
    Ostatnio edytowane przez kambol ; 14-12-2012 o 23:17

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Sprawa jest prosta:
    ok 3000PLN - SX2262W
    ok. 4000PLN - SX2462W
    ok. 5000PLN - CX240

Pick your poison

Strona 87 z 183 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów