Nowy
Używany
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dziękuję. Właśnie trafiłem na informację że monitor ma ograniczone możliwości ustawienia kontrastu a także chyba punktu bieli, kalibracja sprzętowa niby jest ale też jakaś niepełna... może Pan to potwierdzić?
Czy monitory EIZO ColorEdge CG223W oraz EIZO ColorEdge CS230 są warte dołożenia kilkuset złotych - pozwalają na znacznie dokłaniejszą kalibrację?
Kontrastu nie reguluje się w monitorze LCD. Można to zrobić w ramach kalibracji i wspomniany SX należy do wąskiej grupy monitorów w których można to robić. Nie wiem skąd inna informacja. Pełna kalibracja sprzętowa jest możliwa, ale nie samodzielnie. SX tym właśnie się różni od serii CG, że okrojono ową możliwość. "Pełonowartościowa" wersja SX2262W to CG223W. CS230 to inna bajka - niższa klasa.
ciekawe czy jakieś prawdziwe przed/po-świąteczne promocje na SX2262W będą, jak myślicie Panie/Panowie?
bo też mam chrapkę na takowego![]()
Fiu fiu
tylko, żeby to nie były "typowe" przeceny: przed np. 3 000, po 3400 skreślone i promocja za 3100
niestety często tak bywa![]()
Fiu fiu
Dobra wiadomość dla obecnych i przyszłych użytkowników CX/CS:
EIZO Simplifies Color Matching for Hobbyist Photographers with ColorNavigator Elements Software | EIZO
postaram się niebawem przetestować i dam znać co i jak
A przy okazji - na stronie jest również do pobrania nowy ColorNavigator 6.3 m.in. z pełnym wsparciem dla nowego spektrofotometru i1Pro2
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-11-2012 o 15:26
Nie chodzi o łatwość/trudność a o darmowe oprogramowanie które być może włazi do środka monitora. Bo normalny CN włazi, ale do CX-ów jest płatny.
Stosowanie normalnego CN w CX/CS stanowi spory problem jeśli nie dokupisz dodatkowej licencji (~5 stów) i dobrego kolorymetru/spektrofotometru (~800-4000PLN)
ColorNavigator Elements to rozwiązanie darmowe, do kalibracji i profilowania bez użycia kolorymetru.
Ewidentnie włazi - np. podstrojenie kolorów nieba czy skóry byłoby niemożliwe bez wykorzystania 16-o bitowych 2x3DLUT, w które wyposażone są panele CX/CS.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-11-2012 o 15:37