Więc proponujesz tani ekran LCD z laptopa w zamian za jakiś ciut lepszy używany CRT?
Nowy
Używany
Więc proponujesz tani ekran LCD z laptopa w zamian za jakiś ciut lepszy używany CRT?
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Oczywiście nie mówimy tu o losowo kupionym CRT, a takim który będę mógł sprawdzić i sam ocenić (czy nzawet uzyc kalibratora). W laptopie fakt ze zdjęcie wygląda inaczej jak tylko lekko podniosę głowę czy delikatnie poprawie kąt nachylenia jest niezwykle irytujący i naprawdę ciężko mi się z tym pogodzić.
Najnowszy możliwy CRT ma obecnie conajmniej 7 lat a prawdopodobnie sporo więcej. To naprawdę jest sprzęt o wartości 4 zł/kg.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Koledzy mam takie pytanie.
Do amatorskiej obróbki zdjęć i raz na ruski rok w coś zagrać co byście wybrali?
1. Używany Eizo 2231w 12000 godzin 899 zł gwarancja pół roku
2. Dell 2412 999 nowy
3. Używane eizo s1921 8000 godzin (dwie sztuki) gwarancja pół roku
Może inne propozycje do 1000 zł MAX 1100 zł
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Miałem podobny problem przed kilku miesiącami. Zastanawiałem sie nad różnymi monitorami, ponieważ jestem amatorem robiącym zdjęcia wylącznie dla własnej i najbliższych przyjemności. Kwotę maksymalną ustaliłem również ok 1000 zł. Brałem pod uwagę kilka nowych monitorów w tym EIZO Foris 2331 ( propaganda EIZO), iiyama Prolite X2377HDS-B1, iiyama Prolite X2472Hd-B1 i niestety w tej grupie EIZO Foris 2331 wypadł kiepsko w mojej subiektywnej ocenie, a testowałem w warunkach domowych. Po wnikliwej analizie za i przeciw ( głównie kosztów) zakupiłem używany EIZO S1921, od firmy ogłaszającej się również na alle...., ale zakupu dokonałem z ich strony internetowej . Monitor w świetnym stanie z przebiegiem 2300 godz. i dodatkowo 2 lata gwarancji. Dodatkowo cena bardzo atrakcyjna jak dla amatora - razem z przesyłką kurierską nieznacznie powyżej 400 zł ( dostałem fakturę).
Wiadomo,że jeśli pracujesz na sprzecie zawodowo ,to warto zainwestować znacznie większą kwotę w profesjonalny monitor, ale wtedy to jest znacznie powyżej 3000 zł, a dla amatora jest to suma zainwestowane bezzwrotnie.
Z przebiegiem używanego monitora nie jest tak kolorowo - można kupić używane auto z przebiegiem 200tys km od Niemca który jeździł po autostradach a można też od Polaka który jeździł po naszych drogach...
Używany monitor aby do czegoś się nadawał, nie ważne z jakim przebiegiem powinien razić w oczy przy ustawieniu 100% jasności.
s1921 które ma 8000 godzin w praktyce mogło być używane każdego dnia po 8h przez 2 lata. Mam taki jeden monitor (z przebiegiem 6000h) i szczerze przyznam, że kupując go dałem się nabrać, bo podświetlanie jest już zupełnie kaput. Z resztą to nie był 1 raz kiedy moja naiwność dała o sobie znać - wcześniej był 35kg kineskopowy dell :-)
Jeśli myślisz o zakupie 2231w z allegro (póki co jeden jest taki na allegro) też lepiej sobie odpuść - widać po aukcjach, że sprzedają sprzęt który w cywilizowanym kraju zostałby wyrzucony. A tak niemiec sprzedaje za grosze, nie ponosząc przy tym kosztów utylizacji a firma która to kupi sprzedaje na allegro. I każdy zadowolony...
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard