Nowy
Używany
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Czy kupując monitor EIZO FlexScan SX2462W + EasyPix potrzebuję jeszcze coś do szczęścia. Czy posiadając to urządzenie bedę mógł samodzielnie dokonac sprzetowej kalibracji. Mam laptopa toshiba satelite a660-18G, który posiada wyłącznie hdmi i chyba gniazdo d-sub. Jaki kabel kupic.
5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W
Do EIZO serii SX zastosowanie EasyPixa to grzech. Urządzenie ani oprogramowanie nie umożliwia optymalnej kalibracji tak precyzyjnego monitora.
Kabel trzeba HDMI->DVI. Ew w sklepie monitory.mastiff.pl w uwagach do zamówienia po prostu proszę dopisać jaki kabel ma być dołożony i właściwy, dobrej jakości, będzie w pudle gratis.![]()
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
O wlasnie Panie Tomaszu, to ja przy okazji zapytam o przewody sygnalowe do monitora.
Aktualnie korzystam z DVI - ale, ze moja karta graficzna ma cztery gniazda DisplayPort to tak z czystej ciekawosci.. jest jakas roznica w jakosci obrazu przesylanego za pomoca przewodu DVI a DisplayPort?
Bo np. hdmi zaowazylem, ze strasznie przebaria obraz.
Szczegolnie kolor czerwony - on po prostu wpada w karmazynowy.
Pare razy na probe podlaczylem do kilku roznych telewizorow LCD laptopa za pomoca hdmi, odpalilem przykladowe zdjecie - po czym to samo zdjecie odtworzylem w telewizorze, za pomoca podlaczonego pendrive i wbudowanej w TV przegladarki zdjec.
Roznica byla kolosalna (doslownie)
Z pendrive mozna przyjac, ze zdjecie mialo w miare "neutralne" kolory, ale to co zobaczylem z laptopa podlaczonego do TV za pomoca HDMI to pozal sie panie boze
Cos zle ustawione, czy po prostu hdmi "tak ma" (?)
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
W przyszłym tygodniu kupuje monitor necpa271W i chcę go tymczasowo podłączyć do laptopa. Narazie nie mam komputera stacjonarnego, a laptop nie posiada złącza display, mini display ani DvI. Ma jedynie hdmi. Co tu zrobic? Myślałem o zewnętrznej karcie graficznej na exprescard ale mało informacji w sieci o takich wynalazkach. Karta graficzna na usb z reguły oferuje rozdzielczość jedynie hdmi czyli 1980x1200 czy cos takiego. Może komuś przychodzi do głowy jakiś prosty i skuteczny sposób.
5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W
Po HDMI wyprowadzisz tylko 1920x1080 pikseli. Więcej się nie da. W monitorze możesz wybrać tryb wyświetlania obrazu bez skalowania, więc możesz mieć pulpit piksel w piksel, tyle, że z czarnymi marginesami wokół. Możesz też włączyć skalowanie proporcjonalne - z tego co pamiętam, ten monitor dość fajnie radził sobie u mnie z powiększaniem sygnału Full HD do swojej natywnej rozdzielczości. Co do zewnętrznych kart graficznych to się nie wypowiem - nie miałem z takimi do czynienia.
Być może do tego laptopa można dokupić stację dokującą z DVI?
**** blada to toshiba satellite a660-18g nie ma stacji.
pomyślalem, że oddam laptopa do zaprzyjaźnionego komisu i wymienię na innego z dvi. sa tam teraz jakieś firmy del z dvi. ale czy nawet jesli ma wyjście dvi czy karta z laptopa obsłuży rozdzielczość 2560x1440??????????????????