Ja może się odniosę do jeszcze jednej rzeczy. Różnica w skorelowanej temperaturze barwowej (CCT), na którą się powołujesz, bywa czasem zwodnicza jeżeli idzie o takie porównanie wyników. Lepiej porównywać barwę punktu bieli korzystając z wartości koloru wyrażonego współrzędnymi xy lub XYZ, które wskazują na konkretny punkt, a nie na de facto zakres barw.

Ponownie - nie wiem w jaki sposób dokonywałeś weryfikacji i czy w wynikach pojawiają się takie wartości, czy tylko CCT, niemniej wydaje mi się, że warto sprawdzić. Nakładka dispcalGUI na Argylla zwraca w raportach weryfikacji profilu wartości XYZ zmierzone i znormalizowane - i to te ostatnie najlepiej (w przypadku tego pakietu) wyrażają istniejącą różnicę. Wygląda to tak:

Monitor był sprzętowo kalibrowany przy użyciu ColorNavigatora do wartości D65, 100 nitów. W przypadku korzystania z i1D3 i dispcalGUI należy pamiętać, by przed jakimikolwiek pomiarami ustawić prawidłową charakterystykę spektralną dla danego typu monitora (należy wcześniej zaimportować odpowiednie profile z i1 Profilera).