Pewność na 100% dałoby mi porównanie jeszcze z innym spektrofotometrem. Nie mam jednak pod ręką kolejnego.
Ale, powiedzmy 90cio procentowe podejrzenie, że coś jest nie tak budzą fakty iż:
- barwy na ekranach dwóch laptopów z matrycą TN ustawionych i1Dp, przypominają bardzo to co pokazuje którykolwiek z Eizo ustawiony małpą do tej samej temperatury (oczywiście nie mówię o detalach i przejściach tonalnych, ale o ogólnym odbiorze temp. bieli)
- oba czujniki ustawione w tryb pomiaru "ambient light" pod lampką GraphiLite odczytują tą samą temp. barwowa z błedęm do ok. 50K między sobą
- oba czujniki zachowują się identycznie jak wyżej w trybie pomiaru z odbicia od kartki papieru naświtlanej tym samym światłem.
Skoro dwa ostatnie podpunkty mają miejsce, dlaczego oba czujniki na matrycy szerokogamutowca zachowują się diametralnie inaczej?
Co do wyboru korekty o oryginalnym sofcie Xrite - tak wybieram prawidłową, tzn. "wide gamut CCFL". Podobny błąd 500-600K wykaże Argyll jeśli zbuduje mu się macierz korekcyjną na podstawie pilików płytki Cd dostarczonej przez Xrite.
Wszystko to razem sugeruje mi po prostu niestabilność i niepowtarzalność czujnika na szerokim gamucie. No chyba że coś robię źle, to chętnie wysłucham sprostowania.