Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 45 z 183 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Czytając moje opinie należy brać poprawkę na to, że jestem potwornie rozpuszczony pracą na 30-tce i monitory poniżej 27" traktuję z ledwie skrywaną pogardą
    Ja to już akurat wiem. Przesiadać się kiedyś pewnie będę, ale na razie nie planuję

Jak to - w ustawieniach zarządzania barwą nie ma przydzielonego profilu monitora? I mimo tego obraz nie jest potwornie landrynowaty w stosunku do odbitek? Niemożliwe...
    No nie ma. Jak ostatnio robiłem profil to zmiana była na poziomie dosłownie -3tint w LR (tak żeby to obrazowo przedstawić) kosmetyczna. Ostatnio oddawałem parę odbitek do labu (nie mojego ) dlatego zaznaczyłem, że bez korekcji i jest ok. (zdjęcia do dyplomu: biel jest biała, skóra skórzasta )

Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Ale na jednolitym, ciemnoszarym tle powinno dać się zaobserwować lokalne przebarwienia - zwykle różowe i zielone. Monitory szerokogamutowe mają świetlówki czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe, by w zestawieniu z odpowiednimi filtrami matrycy dać bardziej nasycone kolory. Niestety - w miejscach gdzie świetlówka danego typu świeci słabiej lub mocniej wyłazi zafarb. Analogiczna uwaga tyczy się podświetlenia RGB LED.
    Dobra znalazłem! Mam na prawym brzegu tak na wysokość połowy monitora, grubości nie przekraczającej paska do przewijania. Mea culpa . Tyle, że to nigdy nie będzie obszar roboczy więc powstrzymałem się przed wyrzuceniem na śmietnik

Monitor najlepiej czyścić wodą z łagodnym detergentem i dobrą szmatką nie pozostawiającą włókien - ew. w sklepach jest od cholery niedrogich akcesoriów do czyszczenia LCD.
    Ja tam tym akcesoriom nie ufam kiedyś kolega kupił z tego płytę niby do czyszczenia napędu bo mu tam ktoś polecił. No i mu eksplodowała w środku i napęd do wyrzucenia
    Co oznacza zwrot "łagodny detergent"? np. rozcieńczony płyn do szyb? Może być na bazie alkoholu czy nie?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No nie ma. Jak ostatnio robiłem profil to zmiana była na poziomie dosłownie -3tint w LR (tak żeby to obrazowo przedstawić) kosmetyczna. Ostatnio oddawałem parę odbitek do labu (nie mojego ) dlatego zaznaczyłem, że bez korekcji i jest ok. (zdjęcia do dyplomu: biel jest biała, skóra skórzasta )
    Kalibracja to pryszcz i tu zmiany faktycznie nie muszą być zabójcze (szczególnie, jeśli monitor był już kiedyś kalibrowany) - ale że bez zapiętego w systemie profilu monitora szerokogamutowego zdjęcia wyświetlają się poprawnie, to już zakrawa na Cud Nazarejski...

Dobra znalazłem! Mam na prawym brzegu tak na wysokość połowy monitora, grubości nie przekraczającej paska do przewijania. Mea culpa . Tyle, że to nigdy nie będzie obszar roboczy więc powstrzymałem się przed wyrzuceniem na śmietnik
    Powinny to być raczej większe obszary, ale może trafiła się wybitnie równomierna sztuka - od pewnego czasu P221 (które nb. niebawem kończą swą długą karierę i przechodzą w zasłużony stan spoczynku) są jakby równiejsze. Są też różne progi wrażliwości na tego typu wady - znane mi są przypadki "artystów", dla których najcudniejsze ColorEdge i SpectraView były jedną wielką tandetną niedoróbą.

Ja tam tym akcesoriom nie ufam kiedyś kolega kupił z tego płytę niby do czyszczenia napędu bo mu tam ktoś polecił. No i mu eksplodowała w środku i napęd do wyrzucenia
    Co oznacza zwrot "łagodny detergent"? np. rozcieńczony płyn do szyb? Może być na bazie alkoholu czy nie?
    W przypadku akcesoriów do czyszczenia nie spotkałem się jeszcze z czymś szczególnie niebezpiecznym. Ogólnie matryca pokryta jest plastikowym laminatem, więc jeśli tylko płyn nie jest w stanie rozpuścić PCV, to nic strasznego nie powinno się przydarzyć. Woda + zwyczajny płyn do szyb powinien dać radę, natomiast alkohol i co bardziej agresywne substancje lepiej sobie darować. Ważniejsza mz. jest dobra szmatka/czyścik.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Kalibracja to pryszcz i tu zmiany faktycznie nie muszą być zabójcze (szczególnie, jeśli monitor był już kiedyś kalibrowany) - ale że bez zapiętego w systemie profilu monitora szerokogamutowego zdjęcia wyświetlają się poprawnie, to już zakrawa na Cud Nazarejski...
    Pewnie monitor do Mack'a podpięty. Niedawno jeden znajomy znajomej upierał się, że jak się ma Mack'a to juz nic wiecej nie trzeba. Wszystkie argumenty przeciw zbił swoim 15-letnim doświadczeniem.
    Nie takie rzeczy Apple widział...
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 10-04-2012 o 11:42
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Maciek faktycznie z automatu tworzy i zapina w systemie profil ICC monitora, więc jest w tym ziarenko prawdy...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jak bum cyk cyk. Mam Win7 i jest naprawdę ok. Aż zacząłem otwierać moje stare zdjęcia i wyglądają tak jak wyglądać powinny

Powinny to być raczej większe obszary, ale może trafiła się wybitnie równomierna sztuka - od pewnego czasu P221 (które nb. niebawem kończą swą długą karierę i przechodzą w zasłużony stan spoczynku) są jakby równiejsze.
    Mam model z początków produkcji. Ja widzę tylko ten jeden obszar.

W przypadku akcesoriów do czyszczenia nie spotkałem się jeszcze z czymś szczególnie niebezpiecznym. Ogólnie matryca pokryta jest plastikowym laminatem, więc jeśli tylko płyn nie jest w stanie rozpuścić PCV, to nic strasznego nie powinno się przydarzyć. Woda + zwyczajny płyn do szyb powinien dać radę, natomiast alkohol i co bardziej agresywne substancje lepiej sobie darować. Ważniejsza mz. jest dobra szmatka/czyścik.
    ok dzięki
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Mogę się trochę wtrącić?

W sumie w dwóch sprawach Pierwsza to taka, że ze mnie **** a nie gospodynii domowa. Możesz Marcin podać konkretnie nazwe i model środka do czyszczenia monitora? "zwykły płyn do mycia szyb" jest dla mnie czymś abstrakcyjnym niestety. A trochę przybrudził się i chętnie bym wyszorował moje PA241W

Druga sprawa. Wydawało mi się, że Kodak Endura to pewnego rodzaju standard . Robiłem odbitki w labie i w sumie nawet typ z laba mi wspomniał, że Endura ma trochę dominantę któregoś tam koloru, nie pamiętam niestety teraz którego, a odbitek już nie mam. Z ciekawości zrobiłem jedno zdjęcie na FujiColor Professional Paper (trochę głupia ta nazwa) i zdjęcie wyszły bez tej dominanty i zdecydowanie tak jak widziałem to na ekranie monitora.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    "zwykły płyn do mycia szyb" jest dla mnie czymś abstrakcyjnym niestety.
    Niebieski Ajax na przykład. Ważniejsza od płynu jest jednak szmatka. Pierwsza klasa sprawdza się mikrofibra. "Zwykłymi" często robią się smugi.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

A swoją drogą, są różne rodzaje mikrofibry?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nie mam pojęcia. Kupiłem pierwszą z brzegu i sprawdza się znakomicie. Wygląda to trochę jak mini ręczniczek frote. Niepozorne a genialne.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Oddzielne do mebli, oddzielne do kokpitu w aucie, oddzielne do szkła...
    Bartek, daj spokój! Idź do sklepu i kup jedną butelkę z takim niebieskim do psiukania, do szyb i szmatkę coś jak frotte - mieciutką i puszystą.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 45 z 183 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów