Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 40 z 183 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Podczas kalibracji ustawiasz jasność zgodną ze standardem i to jest raczej docelowy obraz.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esthom Zobacz posta
    Jak zwiększam jasność i kontrast ekranu to na zdjęciach do obróbki pojawiają się linie w cieniach, czy ktoś miał podobne problemy?
    Kontrastu w monitorach LCD generalnie się nie dotyka.
    Co do jasności - biel nie powinna "świecić po oczach", przyłóż sobie kartkę papieru obok monitora - ma być podobnie jasna.
    To kwestia przyzwyczajenia, niedługo nie będziesz mógł patrzeć na bijące po oczach TN.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za sugestie, zauważyłem, że skalibrowanie systemowe współczynnika gamma powoduje, że pasy znikają (nigdy wcześniej tego nie robiłem) + dodatkowo ustawienia czerni na samym monitorze, jeszcze muszę trochę się pomęczyć i mam nadzieję, że wszystko właściwie ustawię.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Regulacja jakiej ten monitor wymaga to tylko znaczne zmniejszenie jaskrawości. Najprostsza metoda to "na kartkę" jak już Panu kol. Merde podpowiedział. Niczego więcej bez kalibracji nie należy ruszać.

Fakt, że obraz jest/wydaje(*) się inny niż poprzednie to normalne, ale nie jest to żadna przesłanka aby grzebać w jego nastawach na oko.

(*) - niepotrzebne skreślić
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-03-2012 o 12:31
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rozumiem, że w takim razie mam wrócić na ustawienia fabryczne? I dostosować jasność porównując do kartki papieru?

najbardziej zastanawiały mnie te poziome pasy pojawiające się w cieniach na zdjęciach, dostosowałem jednak współczynnik gamma kalibracją z poziomu systemu (to również sugeruje Pan zresetować?)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Rozumiem, że w takim razie mam wrócić na ustawienia fabryczne? I dostosować jasność porównując do kartki papieru?
    Tak.

najbardziej zastanawiały mnie te poziome pasy pojawiające się w cieniach na zdjęciach, dostosowałem jednak współczynnik gamma kalibracją z poziomu systemu (to również sugeruje Pan zresetować?)
    Absolutnie nie wolno tego robić! Korekcja programowa może być wykonywana wyłącznie pod kontrolą odpowiedniego oprogramowania i czujnika. Inaczej tylko rozreguluje Pan sprzęt.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie do końca rozumiem w takim razie sens umieszczania funkcji "kalibracja monitora" w systemie windows. Pozwoliłem sobie na ustawienie suwaka podczas kalibracji tak jak sugerowały mi instrukcje (ekran pokazywał cztery okrągłe pola z kropkami w środku, ustawiłem je tak, żeby kropki zniknęły, jak sugerowały polecenia).

Szczerze powiedziawszy nie wiem co robić.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nie do końca rozumiem w takim razie sens umieszczania funkcji "kalibracja monitora" w systemie windows.
    Jest wiele funkcji, które mimo swojej nazwy, formalnie nie robią tego co wydawałoby się że powinny. Nawet w Macu jest mechanizm "kalibracji" metodami wzrokowymi, ale z normalną kalibracją mają one mało wspólnego.

Szczerze powiedziawszy nie wiem co robić.
    Skalibrować.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jest wiele funkcji, które mimo swojej nazwy, formalnie nie robią tego co wydawałoby się że powinny. Nawet w Macu jest mechanizm "kalibracji" metodami wzrokowymi, ale z normalną kalibracją mają one mało wspólnego.
    Rozumiem, że w takim przypadku nie nabroiłem za bardzo z kalibracją gamma jeśli robiłem to z poziomu systemu a nie monitora?

Skalibrować.
    bardzo chętnie, jednak w Gnieźnie nie mam takiej opcji a taszczyć monitor do Poznania (przy moim trybie pracy) wydaje się niemożliwe

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Rozumiem, że w takim przypadku nie nabroiłem za bardzo z kalibracją gamma jeśli robiłem to z poziomu systemu a nie monitora?
    Nabroił Pan. Wszystko proponuję przywrócić do wartości fabrycznych, zmniejszyć jaskrawość i pracować. No i jeśli zależy Panu na tym aby wycisnąć z monitora ile fabryka dała trzeba wykonać kalibrację. Jest na to parę sposobów, bez wożenia nigdzie.

Strona 40 z 183 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090140 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów