Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 29 z 183 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Rozważając NECzka PA241W warto mocno przemyśleć niewiele droższe PA271W - rozdzielczość 2560x1440px daje nieprawdopodobny komfort pracy.
    No w zasadzie wyższa rozdzielczość kusi ale jednak to jest 1500zł no i 16:9

Mam takie pytanie, jak się ma PA241W do Eizo SX2462W ?
    Różnica ceny to 900zł
    Chodzi mi o takie rzeczy jak jakość obrazu, możliwość pracy w trybie sRGB, równomierność podświetlenia, powtarzalność, możliwości kalibracji, ewentualne ograniczenia w tej materii, jakieś nowinki, które poprawiają pracę, stabilność i trwałość monitora, wspomniałeś, że NEC dysponuje jakimś fiuczerem odnośnie elektronicznego korekty starzenia się podświetlenia, Eizo nie ma odpowiednika takiej funkcji? Czy w przypadku PA241 nie jest to po prostu hasło marketingowe?

Przyznam się też, że Eizo rozważam dlatego gdyż nie podoba mi się podejście serwisu NECa z którym miałem pewne przejścia, i jakoś nie chciałbym drugi raz doświadczać tego co doświadczyłem nawet jeśli było to wydarzenie jednostkowe, a nie sądzę. Z gwarancją NECa jest dobrze do momentu aż nam się monitor nie zepsuje pół roku przed jej końcem gdy to nie dysponują takim samym modelem lub częściami typu matryca...

Stąd dzięki podejściu serwisu mam trochę alergię na NECa i straciłem do nich zaufanie.

I mimo, że rozważam zakup PA241W tak podchodzę do tego już z dużą rezerwą, z powodu doświadczeń, jak i świadomości dużego rozrzutu jakościowego tego samego modelu w kilku egzemplarzach. Ale różnica 900zł też nie jest bez znaczenia.

Więc nawet pominąwszy moje awersje do serwisu, czy warto zakupić SX2462W , czy jednak PA241W?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

SX2462W i PA241W to niemal identyczna konstrukcja, przy czym powtarzalność, równomierność podświetlenia, srebrzenie, gwarancja i ryzyko wad ekranu jest lepsze na korzyść EIZO.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

PA241W jest bliźniaczo i łudząco podobny do SX2462W. Praktycznie wszystkie istotniejsze bajery są w jednym i w drugim - matryca IPS sterowana wielobitową 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczania wraz z układem elektronicznej kompensacji równomierności i starzenia podświetlenia.

Za NECzkiem przemawia wygodne i b. rozbudowane oprogramowanie do kalibracji bez sensora (NEC Multiprofiler II), oraz możliwość pełnej, sprzętowej kalibracji przy pomocy oprogramowania NEC SpectraView II (niestety, konieczność sprowadzenia z US).

Monitory PA są mocno poprawione względem wczesnych serii x90, znacznie bardziej powtarzalne, dopracowane, estetyczne, ergonomiczne i wygodne w użytkowaniu.

Na pewno w cenie SX2462W wolałbym brać PA271W - rozdzielczość 2560x1440px daje potwornego kopa w kwestii komfortu pracy, a ja rozbestwiłem się swym 30-to calowym NECzkiem i monitor 24" obecnie wydaje mi się po prostu skurduplałą popierdułką.

O EIZO nie powiem złego słowa - są to doskonałej jakości monitory z wszystkimi szykanami, na pewno nie gorsze od NECzka - ale NEC jest tańszy oferując praktycznie to samo + kilka przydatnych bajerów, bardziej odpowiada mi pod względem funkcjonalności, oprogramowania i ogólnej filozofii działania.

SX jest trochę bardziej podkastrowany, firmowe oprogramowanie raczej amatorskie, choć oczywiście mając do dyspozycji kawałek dobrego sensora, sensowny profiler i stosowną wiedzę można z jednym i drugim wyświetlaczem robić cuda, więc mówimy tu tak naprawdę o duperelach na wysokim poziomie abstrakcji.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 07-02-2012 o 23:17

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Arrow Monitor - trudna sprawa

Pewnie nie jeden amator zastanawia sie co tu wybrac, tak jak i ja

Chciałbym 24 cale monitora (22 mam w pracy i 24 wydaje sie ze bedzie lepszy) do obrobienia czasem pstryknietego zdjecia

Patrzac na allegro az w glowie sie kreci ile tego , co to wybrac moze pomożecie bo pracowalem ostatnio na monitorze (ok 500 zl 22 cale) i to byla tragedia - nie chciałbym zaliczyc takiej wtopy.

Mam do wydania max 1500zl , poza obrobka chcialbym na nim normalnie web przegladac , to wszystko.

Pojawily sie ostatnio eizo uzywki - czy warto sie tym interesowac?

a moze znacie jakies strony z zestawieniami monitorow na 2011/2012

zaciekawil mnie Dell U2412M

Myśle że temat nie jednego zaciekawi ... w imieniu wszystkich obecnie szukajacych dziekuje za pomoc, pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez arekhit ; 09-02-2012 o 23:17
    Canon

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    Myśle że temat nie jednego zaciekawi ...
    Masz zupełną rację, dlatego też na forum od bardzo dawna istniał odpowiedni wątek

Oczywiście połączyłem, ale proszę na przyszłość mieć na uwadze pkt 3 regulaminu forum.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

arekhit za 1500 możesz mieć problem żeby kupić 24'..

Z 22 możesz dostać NEC pa221w, który ogólnie za te pieniądze jest polecany przez użytkowników. Ew. 23' Eizo Foris FS2331. W tej cenie z nowych nic innego nie przychodzi mi do głowy. Co do della to ktoś ma 27' i po 2 tyg wylądował w naprawie..

Oczywiście nikt nie zabroni ci go kupić, jednak ja osobiście wybrałbym coś z tych 2, które wymieniłem wyżej tak dla świętego spokoju.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Z 22 możesz dostać NEC pa221w, który ogólnie za te pieniądze jest polecany przez użytkowników.
    Chyba P221W.
    EOS + Speedlite

Uzależniony

Domyślnie

moze juz bylo ale jak sie ma 27cali w obecnej generacji iMaca do powiedzmy PA241W lub Eizo SX2462W wspominanych wyzej ? jedyne zastosowanie to obrobka zdjec, do web i calej reszty bylby inny komputer
    ewentualnie jak by sie mial taki 27 calowy iMac do eizo s1932 na ktorym obecnie jade ? nie chodzi mi o glupie komentarze ze bylby wiekszy itd. chodzi o jakosc obrazka, odwzorowanie kolorkow, jakosc pracy na nim itd.
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    moze juz bylo ale jak sie ma 27cali w obecnej generacji iMaca do powiedzmy PA241W lub Eizo SX2462W wspominanych wyzej ?
    Nijak. Ekrany iMaców nie są lepsze od domowych EIZO serii FS i uniwersalnych S. Od NECów PA i EIZO SX dzielą je dwie klasy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony

Domyślnie

lepsze nie, a czy duzo gorsze lub ewentualnie na podobnym poziomie co np to co uzywam teraz czyli s1932 ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Strona 29 z 183 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów