PA241W jest bliźniaczo i łudząco podobny do SX2462W. Praktycznie wszystkie istotniejsze bajery są w jednym i w drugim - matryca IPS sterowana wielobitową 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczania wraz z układem elektronicznej kompensacji równomierności i starzenia podświetlenia.
Za NECzkiem przemawia wygodne i b. rozbudowane oprogramowanie do kalibracji bez sensora (NEC Multiprofiler II), oraz możliwość pełnej, sprzętowej kalibracji przy pomocy oprogramowania NEC SpectraView II (niestety, konieczność sprowadzenia z US).
Monitory PA są mocno poprawione względem wczesnych serii x90, znacznie bardziej powtarzalne, dopracowane, estetyczne, ergonomiczne i wygodne w użytkowaniu.
Na pewno w cenie SX2462W wolałbym brać PA271W - rozdzielczość 2560x1440px daje potwornego kopa w kwestii komfortu pracy, a ja rozbestwiłem się swym 30-to calowym NECzkiem i monitor 24" obecnie wydaje mi się po prostu skurduplałą popierdułką.
O EIZO nie powiem złego słowa - są to doskonałej jakości monitory z wszystkimi szykanami, na pewno nie gorsze od NECzka - ale NEC jest tańszy oferując praktycznie to samo + kilka przydatnych bajerów, bardziej odpowiada mi pod względem funkcjonalności, oprogramowania i ogólnej filozofii działania.
SX jest trochę bardziej podkastrowany, firmowe oprogramowanie raczej amatorskie, choć oczywiście mając do dyspozycji kawałek dobrego sensora, sensowny profiler i stosowną wiedzę można z jednym i drugim wyświetlaczem robić cuda, więc mówimy tu tak naprawdę o duperelach na wysokim poziomie abstrakcji.