Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 27 z 183 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    Bo te wszystkie tajemne metody leczenia martwych pikseli to raczej włożyć między bajki?

Jak Pan myśli, jeśli ktoś go sprzedaje z pikselem to chyba jest beznadziejna sprawa, co? Ktoś z tym po prostu nie wytrzymał.

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    Z drugiej strony, dziwne jest, że NEC nie wymienia matrycy na gwarancji przy jednym czy nawet dwóch deadpixelach.
    Dlaczego ma wymieniać? Technologia produkcji LCD nie jest doskonała i gdyby odrzucić wszystkie potencjalnie niepewne to monitory musiałyby kosztować dużo więcej.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A od ilu deadów obok siebie można go wymienić?
    Kumpel miał kiedyś LG i niby od 3 obok siebie wymieniali.
    Miał jeden centralnie na środku i go tak wnerwił, że rozebrał zapalniczkę, wziął (nie wiem jak się to zwie fachowo ) to co daje iskrę i wypalił te 2 dodatkowe.
    Oddał na GW i dostał nowy
    Ale nie żebym polecał metodę
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Białystok-Warszawa

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    S2433W jest o klasę gorszy od 1990SXi. Odradzam podejmowanie decyzji o jego zakupie bez naocznego zapoznania się z panelem.

Zestaw do tzw. "kalibracji sprzętowej" (EasyPIX2) nie dokonuje autentycznej, sprzętowej kalibracji, a jedynie jej namiastkę (w dodatku przy pomocy mocno średniawego sensora).

Nowa seria NEC PA cechuje się o niebo lepszą powtarzalnością niż x90.

Nawet najbardziej beznadziejny przypadek nierównomiernego NECa PA będzie tak czy owak lepszy od najrówniejszego EIZO S2433W, bo ten ostatni to 24" monitor szerokogamutowy pozbawiony elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia - to nie ma prawa być równomierne (i nie jest).

A nawet jeśli trafimy na św. Graala w postaci idealnie równomiernego S2433W, to i tak będzie on wizualnie nierównomierny z uwagi na kiepską charakterystykę kątową matrycy S-PVA, skutkującą znacznie większymi błędami w wyświetlaniu niż te powstające w wyniku braku homogeniczności matrycy/podświetlenia.

Wisienką na torcie braków S2433W jest 10-cio bitowy 1DLUT - należy więc zapomnieć o płynności gradientów po skaliborwaniu monitora do jakiegokolwiek targetu poza natywnym, oraz precyzyjnej symulacji przestrzeni sRGB.

Na pocieszenie zostaje więc tylko nieco czerniejsza czerń. Z tą czernią to trochę tak, jak w opowiadaniu Sławomira Mrożka "Moniza Clavier" - biedny, polski emigrant błąka się po weneckim Lido, od trzech dni żywiąc kabanosami przywiezionymi z kraju w tekturowej walizce. Na pocieszenie powtarza sobie, że wprawdzie nadziani turyści mogą sobie żreć w najdroższych restauracjach najdziksze frykasy, ale za to polskim kabanosem może się w całej Wenecji uraczyć tylko on sam
    czornyj dziękuję za naświetlenie sprawy.
    PA241W mam na uwadze jako monitor o większych możliwościach w tej samej cenie co s2433w.

Mam jeszcze pytanie o kwestię gamutu. Obecnie do czynienia miałem ze standardowymi monitorami z normalnym gamutem.
    Rozumiem, że w przypadku szerokogamutowca obowiązkowo muszę załadować profil gdyż dostanę po oczach zbyt kontrastową zawartością ekranu?
    Jak wówczas wygląda praca przy projektach na potrzeby WWW czyli sRGB? Na co trzeba zwrócić uwagę i jak dostosować ustawienia by móc pracować przy projektach na potrzeby internetu na szerokim gamucie?
    Niby monitor ma wbudowany profil sRGB ale czy zamiast robić dobrze to nie robi on gorzej?

I jeszcze sprawa srebrzenia pod kątem. U mnie w 1990SXi pod kątem czerń robi się fioletowa, jak to wygląda w modelu PA241W?

Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej? Chodzi mi o dostępność oprogramowania dla takich monitorów jak PA241W. Ogólnie prosiłbym na naświetlenie kwestii kalibrowania pa241w i związku ze wspomnianym oprogramowaniem oraz ograniczeniach z tym związanych.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jazzman Zobacz posta
    PA241W mam na uwadze jako monitor o większych możliwościach w tej samej cenie co s2433w.
    Innych. Nie większych i nie mniejszych ale innych. Nie mylcie ciągle sprzętu skonstruowanego do innych celów.

Rozumiem, że w przypadku szerokogamutowca obowiązkowo muszę załadować profil gdyż dostanę po oczach zbyt kontrastową zawartością ekranu?
    Nie tyle o profil chodzi tylko o zarządzanie barwą. Na Macu będzie ok, ale pod Windows trzeba używać wyłącznie aplikacji które mają moduł CM. Oczywiście pulpit będzie przejaskrawiony.

Jak wówczas wygląda praca przy projektach na potrzeby WWW czyli sRGB?
    Aplikacje graficzne mają CMM i potrafią pokazać emulację sRGB.

Niby monitor ma wbudowany profil sRGB ale czy zamiast robić dobrze to nie robi on gorzej?
    Nie robi gorzej. Monitory z 3DLUT mają kalibrowany gamut, więc nie ma znaczenia w jakim pracują. Każdy jest emulowany na wysokim poziomie.

I jeszcze sprawa srebrzenia pod kątem. U mnie w 1990SXi pod kątem czerń robi się fioletowa, jak to wygląda w modelu PA241W?
    Lepiej zdecydowanie. Fioletowy połysk był powodowany dodatkowym polaryzatorem. Obecne wyświetlacze IPS go nie mają.

Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej?
    Nic się nie zmieniło.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat:
    Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej?

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nic się nie zmieniło.

"Od stycznia 2012 SpectraView® Profiler 5 dostarczany jest na nośniku z monitorami SpectraView®."

"Dostępność
    SpectraView® Profiler 5 jest dostępny bezpłatnie do pobrania ze strony http://www.spectraview.nec-display-s...=3&language=en dla obecnych użytkowników monitorów SpectraView®, zarówno na platformę PC jak i Mac, włączając w to systemy operacyjne Apple OS X Lion oraz Microsoft Windows 7. Od stycznia 2012 SpectraView® Profiler 5 dostarczany jest na nośniku z monitorami SpectraView®."
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oprogramowanie SpectraView Profiler 5 działa z monitorami serii SpectraView. W przypadku serii PA konieczne jest wykupienie licencji (99 euro), a dodatkowo nie będzie możliwości przeprowadzenia pełnej, sprzętowej kalibracji - dostępna jest tylko kalibracja sprzętowo-programowa.
    Z uwagi na fakt, że monitory PA są nieźle zlinearyzowane fabrycznie nie jest to specjalnie powód do rozpaczy, ale mimo wszystko cholernie irytuje. Swego czasu miałem nieoficjalne informacje, że NEC zrezygnuje z blokowania pełnej, sprzętowej kalibracji w serii PA, niestety się rozmyślili.

Gratis dostępna jest za to sprzętowa kalibracja bez użycia sensora, wykonywana przy pomocy oprogramowania NEC Multiprofiler II na bazie generycznych, uśrednionych pomiarów fabrycznych - w przypadku nowych monitorów jest to metoda całkiem dokładna.

Można też dla świętego spokoju zlecić wykonanie kalibracji podczas zakupu - monitory PA241W, PA271W oraz PA301W mają elektroniczną korektę starzenia się podświetlenia, dzięki czemu są stabilne i nie wymagają zbyt częstej rekalibracji.

Inna opcja to ściągnięcie zestawu SpectraView II ze Stanów.

Wracając do samego monitora - dzięki najbardziej zaawansowanej elektronice, jaką pakuje się do wyświetlaczy LCD jest jak kameleon. Jeśli aplikacje nie mają modułu zarządzania barwą, monitor nie tylko zasymuluje nam sRGB, ale wręcz zrobi to precyzyjniej niż Photoshop (na 8-o bitowym torze sygnałowym).

Srebrzenie jest neutralne i znacznie mniej nachalne niż w serii x90, monitor ma lepszą regulację, niższy punkt bieli i nie rzuca się ono w oczy.

Rozważając NECzka PA241W warto mocno przemyśleć niewiele droższe PA271W - rozdzielczość 2560x1440px daje nieprawdopodobny komfort pracy.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-02-2012 o 10:04

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    "Od stycznia 2012 SpectraView® Profiler 5 dostarczany jest na nośniku z monitorami SpectraView®."
    Zawsze tak było, więc nic się nie zmieniło.

Domyślnie

Jakiś czas temu w gazecie Foto Video był test paru (nastu) monitorów LCD - pod kątem obróbki fotek, rzecz jasna.
    No oczywiście wyszło im, że zdecydowanie te okropnie drogie EIZO i ewentualnie (równie okropnie drogie) wyselekcjonowane NEC.
    Ale ciepło się też wyrazili o tanim Fujitsu P23T-6 IPS; sRGB mniej więcej i z zadziwiająco jednorodną jasnością.
    Tom01, czornyj: czy to Fujitsu nadaje się do amatorsko amatorskiej obróbki fotek w LR (no ta cena ..), czy też nie zawracać sobie tym głowy ?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

To jak tak było to trudno - Takie info wpadło mi w oko i skojarzyłem fakty. Mój błąd bo zbyt szczegółowo całości nie czytałem
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 27 z 183 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów