Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jazzman Zobacz posta
    Jak to jest z tymi cenami, dość często rzucam okiem, i nie tak dawno S2433 można było kupić za około 3500zł, złotówka się osłabiła to ceny momentalnie wskoczyły na ponad 4000zł. Ale gdy złotówka się umacnia, to ceny ani drgnął
    Ceny EIZO są uzależnione od Jena japońskiego.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Kolejny dobry powód by zamiast tego monitora dla sekretarek kupić PA231W, P241W lub PA241W.
    Tam zaraz dla sekretarek... Dla sekretarek to sa DELLe i HaPeki. :P

S2433W i PA241W to są zupełnie inne konstrukcje, o całkowicie przeciwstawnych zaletach i wadach. Sprzęt całkiem do czego innego. Jeden drugiego nie zastąpi i na odwrót.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-01-2012 o 19:36
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał Awatar Jazzman

Cool

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ceny EIZO są uzależnione od Jena japońskiego.
    To niedobrze Bo widzę, że jen na przestrzeni ostatniego roku miał tendencję zwyżkową i nic nie zapowiada by miało się to nagle odwrócić.

jaki monitor rekomendowałbyś dla mojej skromnej osoby uwzględniając fakt, że do tej pory pracowałem na 1990SXi?
    Zakres prac jakie wykonuję to grafika na potrzeby www, od czasu do czasu coś do druku ale to sporadyczne fuchy, i fotografia, do tego od czasu do czasu jakiś film, nie gram w gry, no i standardowe użytkowanie, poczta, www, excel/word.

Ogólnie nie mam większych zastrzeżeń do IPS oprócz kwestii wspomnianej rozrywki. No może ta specyficzna ziarnistość matrycy mogłaby być mniejsza ale rozumiem, że to kwestia wielkości plamki.
    Zaintrygował mnie też kalibrator dodawany w zestawie z monitorem.
    Czy to prawda, że obecnie daje on możliwość kalibracji sprzętowej S2433? Czy wart jest on uwagi i spełni wystarczająco swoje zadanie?
    Przyznam się bez bicia, że do tej pory moje ustawienia były ustawieniami na oko, nie dysponowałem kalibratorem, bazowałem też na domyślnych profilach.

Z NECami to jest tak, że ich powtarzalność pozostawia wiele do życzenia, Równomierność podświetlenia też bywa nieciekawa. Pomijając przygody z serwisem rozważam danie NECowi jeszcze jednej szansy gdybym zdecydował się na IPS. Gdzie mógłbym w Warszawie zobaczyć oba monitory? Może Cortland? W Alstor mają zdaje się tylko EIZO, a mam z Bemowa do nich jakieś 12km komunikacją miejską więc to wyprawa na pół dnia. Do Cortlandu mam po drodze, a może mają jakieś stanowiska z podpiętym sprzętem.

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Też mi nowość. Dopiero teraz to odkryłeś? Dam Ci nawet podpowiedź, że to nie działa tylko jeżeli chodzi o rynek monitorów
    Oczywiście, że nie teraz, mam tego świadomość, jak i tego, że nie dotyczy to tylko i wyłącznie monitorów czy też tylko elektroniki. Jest to dość powszechne zjawisko. Jedynie teraz o tym wspomniałem wylewając swoją frustrację, że w momencie gdy potrzebuję dokonać zakupu, ceny monitorów poszły znacznie w górę, a konstrukcje które już jakiś czas sa na rynku zamiast tanieć to drożeją :-?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ogólnie nie mam większych zastrzeżeń do IPS oprócz kwestii wspomnianej rozrywki.
    Trzeba zadecydować co ważniejsze. Jeśli prace z kolorem, wówczas trzeba brać monitory graficzne i pogodzić się z ich ograniczeniami - specjalizacją. Jeśli to zastosowania sporadyczne lub amatorskie, wówczas monitory uniwersalne.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jaki monitor rekomendowałbyś dla mojej skromnej osoby uwzględniając fakt, że do tej pory pracowałem na 1990SXi?
    Zakres prac jakie wykonuję to grafika na potrzeby www, od czasu do czasu coś do druku ale to sporadyczne fuchy, i fotografia, do tego od czasu do czasu jakiś film, nie gram w gry, no i standardowe użytkowanie, poczta, www, excel/word.

Ogólnie nie mam większych zastrzeżeń do IPS oprócz kwestii wspomnianej rozrywki. No może ta specyficzna ziarnistość matrycy mogłaby być mniejsza ale rozumiem, że to kwestia wielkości plamki.
    Zaintrygował mnie też kalibrator dodawany w zestawie z monitorem.
    Czy to prawda, że obecnie daje on możliwość kalibracji sprzętowej S2433? Czy wart jest on uwagi i spełni wystarczająco swoje zadanie?
    Przyznam się bez bicia, że do tej pory moje ustawienia były ustawieniami na oko, nie dysponowałem kalibratorem, bazowałem też na domyślnych profilach.

Z NECami to jest tak, że ich powtarzalność pozostawia wiele do życzenia, Równomierność podświetlenia też bywa nieciekawa. Pomijając przygody z serwisem rozważam danie NECowi jeszcze jednej szansy gdybym zdecydował się na IPS. Gdzie mógłbym w Warszawie zobaczyć oba monitory? Może Cortland? W Alstor mają zdaje się tylko EIZO, a mam z Bemowa do nich jakieś 12km komunikacją miejską więc to wyprawa na pół dnia. Do Cortlandu mam po drodze, a może mają jakieś stanowiska z podpiętym sprzętem.
    S2433W jest o klasę gorszy od 1990SXi. Odradzam podejmowanie decyzji o jego zakupie bez naocznego zapoznania się z panelem.

Zestaw do tzw. "kalibracji sprzętowej" (EasyPIX2) nie dokonuje autentycznej, sprzętowej kalibracji, a jedynie jej namiastkę (w dodatku przy pomocy mocno średniawego sensora).

Nowa seria NEC PA cechuje się o niebo lepszą powtarzalnością niż x90.

Nawet najbardziej beznadziejny przypadek nierównomiernego NECa PA będzie tak czy owak lepszy od najrówniejszego EIZO S2433W, bo ten ostatni to 24" monitor szerokogamutowy pozbawiony elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia - to nie ma prawa być równomierne (i nie jest).

A nawet jeśli trafimy na św. Graala w postaci idealnie równomiernego S2433W, to i tak będzie on wizualnie nierównomierny z uwagi na kiepską charakterystykę kątową matrycy S-PVA, skutkującą znacznie większymi błędami w wyświetlaniu niż te powstające w wyniku braku homogeniczności matrycy/podświetlenia.

Wisienką na torcie braków S2433W jest 10-cio bitowy 1DLUT - należy więc zapomnieć o płynności gradientów po skaliborwaniu monitora do jakiegokolwiek targetu poza natywnym, oraz precyzyjnej symulacji przestrzeni sRGB.

Na pocieszenie zostaje więc tylko nieco czerniejsza czerń. Z tą czernią to trochę tak, jak w opowiadaniu Sławomira Mrożka "Moniza Clavier" - biedny, polski emigrant błąka się po weneckim Lido, od trzech dni żywiąc kabanosami przywiezionymi z kraju w tekturowej walizce. Na pocieszenie powtarza sobie, że wprawdzie nadziani turyści mogą sobie żreć w najdroższych restauracjach najdziksze frykasy, ale za to polskim kabanosem może się w całej Wenecji uraczyć tylko on sam
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 30-01-2012 o 11:19

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

S2433W jest o klasę gorszy od 1990SXi.
    Inny. Po prostu inny. Jeśli zaryzykujemy stwierdzenie gorszy to tak samo jak narty są gorsze od łyżw.

Zestaw do tzw. "kalibracji sprzętowej" (EasyPIX2) nie dokonuje autentycznej, sprzętowej kalibracji, a jedynie jej namiastkę (w dodatku przy pomocy mocno średniawego sensora).
    EasyPix faktycznie nie warto kupować. Czujnik z zestawu nie oferuje możliwości pomiarowych na poziomie tego monitora. Jeśli ktoś chciałby dysponować własnym zestawem do kalibracji, sugeruję spektrofotometr ColorMunki Photo/Design. W takim wypadku jest możliwość uzyskania wersji oprogramowania EasyPix współpracującego z spektrofotometrem. Za darmo. Kalibracja jest sprzętowa, acz nie w takim zakresie jak w wyższych seriach EIZO SX i CG ani NEC SV. Dokonuje korekty tylko w FrontLUT monitora i nie umożliwia kalibracji gamutu. Jednak kalibracja sprzętowa jest i to normalnie, bez czarów. Bez piratowania oprogramowania którego co NECów nie można legalnie kupić ani używać. Nie reklamujmy proszę NECów P/PA jako sprzętowo kalibrowanych, bo później są tylko problemy i pretensje nabywców. Monitor co prawda taką możliwość ma, ale z wyjątkiem P221W - do którego najtańszy zestaw kosztuje drugie tyle co monitor - nie ma możliwości dokupienia żadnych mechanizmów aby użytkownik mógł to samodzielnie zrealizować.

Prawda. Nowe NECe, są nieporównywalnie lepsze od starych.

Nawet najbardziej beznadziejny przypadek nierównomiernego NECa PA będzie tak czy owak lepsze od najrówniejszego EIZO S2433W, bo ten ostatni to 24" monitor szerokogamutowy pozbawiony elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia - to nie ma prawa być równomierne (i nie jest).
    Nie "ten ostatni" tylko NECe PA z jednym wyjątkiem, też są szerokogamutowe. Stabilizacja podświetlenia w przypadku PVA jest mniej potrzebna niż w IPS, stąd w tańszych modelach jej nie ma. Jeśli stabilizacja ma być, to nie ma ku temu żadnej przeszkody. Są i wersje stabilizowane na wszelkie sposoby. No, może poza przeszkodą finansową.

A nawet jeśli trafimy na św. Graala w postaci idealnie równomiernego S2433W
    Nie demonizujmy. Do zastosowań uniwersalnych równomierność tej serii jest wystarczająca z zapasem.

to i tak będzie on wizualnie nierównomierny z uwagi na kiepską charakterystykę kątową matrycy S-PVA
    Charakterystykę czego w funkcji kąta? Bo rozważać możemy m.in. charakterystykę jasności, kontrastu, gammy... Z tych trzech, na IPS lepsza jest gammy. Inne są lepsze na PVA. Mniejsza zmiana gammy pod kątem na IPS ma spore znaczenie w zastosowaniach zawodowych, acz, jak już pisałem, są również zawodowe monitory na PVA.

Na pocieszenie zostaje więc tylko nieco czerniejsza czerń.
    Te "nieco" to jest minimum 7 razy. A pod kątem nawet kilkadziesiąt razy!

A tak w ogóle, to skąd te ciągłe porównania profesjonalnych NECów do amatorskich EIZO i "udowadnianie", że te pierwsze są lepsze. Oczywiście, że lepsze ale w pewnych zastosowaniach i warunkach. Obie grupy monitorów służą do czego innego. Fakt, że EIZO ma szerszą ofertę monitorów nie oznacza, że można porównywać serie nie będące między sobą odpowiednikami. Wzajemne oferty interesujących nas modeli wyglądają mniej więcej tak:

EIZO - NEC
    FS2331 - brak
    FS2332 - brak
    S2233W - P221W
    S2243W - brak
    S2433W - brak
    SX2262W - brak
    CG223W - brak
    brak - PA231W
    brak - P241W
    SX2462W - PA241W
    SX2762W - PA271W
    CG241W - brak
    CG243W - SV241
    CG245W - brak
    brak - SV271
    CG275W - brak
    brak - PA301W
    CG303W - SV301
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-01-2012 o 11:45

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli ktoś chciałby dysponować własnym zestawem do kalibracji, sugeruję spektrofotometr ColorMunki Photo/Design. W takim wypadku jest możliwość uzyskania wersji oprogramowania EasyPix współpracującego z spektrofotometrem. Za darmo.
    Gdzie można uzyskać biblioteki wspierające ColorMunki Photo/Design ?
    Eizo Japan odsyła do Eizo Polska, a oni twierdzą, że nie mogą ich udostępnić

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Gdzie można uzyskać biblioteki wspierające ColorMunki Photo/Design ? Eizo Japan odsyła do Eizo Polska, a oni twierdzą, że nie mogą ich udostępnić
    Pod pewnymi warunkami, można dostać ode mnie.

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

S2433W jest o klasę gorszy od 1990SXi. Odradzam podejmowanie decyzji o jego zakupie bez naocznego zapoznania się z panelem.

Nawet najbardziej beznadziejny przypadek nierównomiernego NECa PA będzie tak czy owak lepszy od najrówniejszego EIZO S2433W, bo ten ostatni to 24" monitor szerokogamutowy pozbawiony elektronicznej kompensacji równomierności podświetlenia - to nie ma prawa być równomierne (i nie jest).

A nawet jeśli trafimy na św. Graala w postaci idealnie równomiernego S2433W, to i tak będzie on wizualnie nierównomierny z uwagi na kiepską charakterystykę kątową matrycy S-PVA, skutkującą znacznie większymi błędami w wyświetlaniu niż te powstające w wyniku braku homogeniczności matrycy/podświetlenia.

Wisienką na torcie braków S2433W jest 10-cio bitowy 1DLUT - należy więc zapomnieć o płynności gradientów po skaliborwaniu monitora do jakiegokolwiek targetu poza natywnym, oraz precyzyjnej symulacji przestrzeni sRGB.

Na pocieszenie zostaje więc tylko nieco czerniejsza czerń. Z tą czernią to trochę tak, jak w opowiadaniu Sławomira Mrożka "Moniza Clavier" - biedny, polski emigrant błąka się po weneckim Lido, od trzech dni żywiąc kabanosami przywiezionymi z kraju w tekturowej walizce. Na pocieszenie powtarza sobie, że wprawdzie nadziani turyści mogą sobie żreć w najdroższych restauracjach najdziksze frykasy, ale za to polskim kabanosem może się w całej Wenecji uraczyć tylko on sam
    czornyj dziękuję za naświetlenie sprawy.
    PA241W mam na uwadze jako monitor o większych możliwościach w tej samej cenie co s2433w.

Mam jeszcze pytanie o kwestię gamutu. Obecnie do czynienia miałem ze standardowymi monitorami z normalnym gamutem.
    Rozumiem, że w przypadku szerokogamutowca obowiązkowo muszę załadować profil gdyż dostanę po oczach zbyt kontrastową zawartością ekranu?
    Jak wówczas wygląda praca przy projektach na potrzeby WWW czyli sRGB? Na co trzeba zwrócić uwagę i jak dostosować ustawienia by móc pracować przy projektach na potrzeby internetu na szerokim gamucie?
    Niby monitor ma wbudowany profil sRGB ale czy zamiast robić dobrze to nie robi on gorzej?

I jeszcze sprawa srebrzenia pod kątem. U mnie w 1990SXi pod kątem czerń robi się fioletowa, jak to wygląda w modelu PA241W?

Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej? Chodzi mi o dostępność oprogramowania dla takich monitorów jak PA241W. Ogólnie prosiłbym na naświetlenie kwestii kalibrowania pa241w i związku ze wspomnianym oprogramowaniem oraz ograniczeniach z tym związanych.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

PA241W mam na uwadze jako monitor o większych możliwościach w tej samej cenie co s2433w.
    Innych. Nie większych i nie mniejszych ale innych. Nie mylcie ciągle sprzętu skonstruowanego do innych celów.

Rozumiem, że w przypadku szerokogamutowca obowiązkowo muszę załadować profil gdyż dostanę po oczach zbyt kontrastową zawartością ekranu?
    Nie tyle o profil chodzi tylko o zarządzanie barwą. Na Macu będzie ok, ale pod Windows trzeba używać wyłącznie aplikacji które mają moduł CM. Oczywiście pulpit będzie przejaskrawiony.

Jak wówczas wygląda praca przy projektach na potrzeby WWW czyli sRGB?
    Aplikacje graficzne mają CMM i potrafią pokazać emulację sRGB.

Niby monitor ma wbudowany profil sRGB ale czy zamiast robić dobrze to nie robi on gorzej?
    Nie robi gorzej. Monitory z 3DLUT mają kalibrowany gamut, więc nie ma znaczenia w jakim pracują. Każdy jest emulowany na wysokim poziomie.

I jeszcze sprawa srebrzenia pod kątem. U mnie w 1990SXi pod kątem czerń robi się fioletowa, jak to wygląda w modelu PA241W?
    Lepiej zdecydowanie. Fioletowy połysk był powodowany dodatkowym polaryzatorem. Obecne wyświetlacze IPS go nie mają.

Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej?
    Nic się nie zmieniło.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat:
    Czy coś w kwestii oprogramowanie spectraview II na naszym rynku się zmieniło czy nadal sytuacja wygląda tak jak wcześniej?

Nic się nie zmieniło.

"Od stycznia 2012 SpectraView® Profiler 5 dostarczany jest na nośniku z monitorami SpectraView®."

"Dostępność
    SpectraView® Profiler 5 jest dostępny bezpłatnie do pobrania ze strony http://www.spectraview.nec-display-s...=3&language=en dla obecnych użytkowników monitorów SpectraView®, zarówno na platformę PC jak i Mac, włączając w to systemy operacyjne Apple OS X Lion oraz Microsoft Windows 7. Od stycznia 2012 SpectraView® Profiler 5 dostarczany jest na nośniku z monitorami SpectraView®."
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów