Przemyślałem temat. Rozważałem czy po zamówieniu S2433W dopłacić do PA271. Choć teoretycznie mogę jeszcze zmienić decyzję, ale chyba jednak jej nie zmienię.
Fotografia to moja praca dodatkowa. Gdybym robił to na pełny etat i miał 30 ślubów w roku to z pewnością wybrałbym monitor profesjonalny i dostosował stanowisko pracy do obróbki zdjęć, ale w moim przypadku mogę śmiało rozważać monitor niespecjalistyczny.
Rozmiar ekranu w PA271 na pewno jest znacznie większy, ale przy tak małej plamce musiałbym siedzieć jeszcze bliżej niż teraz,co byłoby raczej niewykonalne. Filmów na komputerze nie oglądam i w gry nie gram (poza tą jedyną, na którą czekam), więc albo internet albo obróbka for - 95% lightroom, 5% PS.
Po przerzuceniu paska zadań z Win7 na lewą stronę z autoukrywaniem, zdjęcia w pionie na mojej 20tce nie są już tak tragicznie małe. Myślę, że na 24ce będą zadowalających rozmiarów. Na szerokość nawet teraz jest w miarę ok, jak się ukryje paski z lewej strony, więc na 24ce powinno być zupełnie komfortowo.
Nigdy tych monitorów nie widziałem na oczy niestety i kupować miałem w kwietniu, ale kupno wcześniej pozwoli mi przetestować jak monitor się sprawdzi i porównać obraz z wydrukiem.
Kupujące Eizo wiem, że spełni moje oczekiwania w 100%, przynajmniej na razie. Z NECiem może być różnie, ponieważ, jak pisałem wcześniej, lubie siedzieć przy komputerze przy niewielkim oświetleniu, a głęboka czerń na pewno drastycznie zwiększy komfort pracy.
Poza tym określiłem sobie budżet 4tys, wiedząc, że i tak trochę go nagnę, więc tym bardziej jest to argument za Eizo. Niestety nie ma 27mek na VA, bo pewnie mocno biłbym się z myślami. Myślę, że trochę czasu minie zanim zacznę potrzebować czegoś lepszego, o ile to nastąpi.