Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 21 z 183 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Pewnie, że Photoshop korzysta z profilu stworzonego Spyderem - skąd inaczej miałby wiedzieć, że twój wyświetlacz ma mniejszy gamut od sRGB?

Photoshop dosyca barwy podczas wyświetlania, czy też jak to określiłeś "w podglądzie", liczby RGB zdjęcia pozostają oczywiście nie zmienione. On je po prostu interpretuje, sprawdza jak powinny być poprawnie wyświetlone w przestrzeni barwnej twojego wyświetlacza i dokonuje korekcji w locie.
    Hmm.. czyli sam profil wyświetlania barw stworzony przez spidera jest niepoprawny, że szop musi poprawiać wyświetlanie? I skoro to szop dosyca barwy, to skąd przeglądarka windowsa dosyca tak samo? I jak w dowolnej przeglądarce ustawię profil wyświetlania na ten ze spidera, to będzie dosycał tak samo?
    5D, 35, 50, 17-40, plecak analogów i potrzeba dokumentowania.
    www.przemyslawmatlag.com
    www.fb.com/przemyslawmatlagfotografia

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    Hmm.. czyli sam profil wyświetlania barw stworzony przez spidera jest niepoprawny, że szop musi poprawiać wyświetlanie? I skoro to szop dosyca barwy, to skąd przeglądarka windowsa dosyca tak samo? I jak w dowolnej przeglądarce ustawię profil wyświetlania na ten ze spidera, to będzie dosycał tak samo?
    Moduł zarządzania barwą w każdej aplikacji która go ma, modyfikuje w locie to co trafia na monitor. Mniejsza z tym jak, ważne że taka konwersja zachodzi i musi zachodzić bo monitory są różne i zarządzanie barwą uwzględnia specyfikę ekranu. Przeglądarka windowsowa nie ma modułu, nie należy jej używać. Inne przeglądarki mogą być różne. Jedne mają inne nie. Częściej nie. Weryfikacja to porównanie z Photoshopem. Jeśli wyświetla tak samo to się nadaje. Jeśli nie, trzeba znaleźć ustawienia dotyczące koloru i profili. Jeśli ma trzeba poprawnie ustawić - w każdej może być inaczej. Jeśli nie ma - do kosza.

PS1. Jakość profilu to inna bajka.
    PS2. Jeśli chciałby Pan wyświetlanie takie jak trzeba niezależnie od aplikacji, trzeba się przesiąść na makówkę. W Windows zawsze będzie walka.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-01-2012 o 00:30
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Przeglądarka windowsowa nie ma modułu, nie należy jej używać. I
    Kiedy "przeglądarka fotografii systemu windows" pokazuje mi to samo co szop. inna rzecz, to podgląd w folderach bo tam jest coś innego (to co w irfanie)
    5D, 35, 50, 17-40, plecak analogów i potrzeba dokumentowania.
    www.przemyslawmatlag.com
    www.fb.com/przemyslawmatlagfotografia

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Kiedy "przeglądarka fotografii systemu windows" pokazuje mi to samo co szop. inna rzecz, to podgląd w folderach bo tam jest coś innego (to co w irfanie)
    W 7 zaczyna działać. To znaczyć działać w kratkę, inaczej miniatury, inaczej powiększenie, czyli nie działa jak trzeba.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Profil jest poprawny (o tyle, o ile) i właśnie z niego korzysta Photoshop oraz przeglądarka systemu Windows podczas wyświetlania.

Jest tutaj pewna rzecz, która jest szalenie myląca - podczas ładowania systemu do tabeli korekcyjnej karty graficznej (LUT) ładowana jest kalibracja, która zapisana jest w tagu vcgt załączonym do profilu stworzonego podczas procesu kalibracji i profilowania. W tym momencie widać, jak zmienia się globalna kolorystyka obrazu, ale ta korekta tyczy się tylko liniowości oraz punktu bieli, tj. służy poprawnemu wyświetlaniu skali jasności (zwykle zgodnie z funkcją gamma 2,2) oraz neutralizowaniu gradacji do zadanego punktu bieli (zwykle D65, tj. hipotetyczny iluminant światła dziennego o skorelowanej temperaturze barwowej 6500K).

Sama kalibracja nie jest jednak w stanie skorygować przestrzeni barwnej wyświetlacza, (ponieważ karta graficzna wyposażona jest tylko w LUT jednowymiarową), zresztą z bardziej ogólnego punktu widzenia byłoby to bez sensu, bo zdjęcia mogą być wyrenderowane do różnych syntetycznych przestrzeni barwnych (sRGB, AdobeRGB, ProPhoto itd.).

Za proces poprawnego odwzorowania przestrzeni barwnej zdjęcia podczas jego wyświetlania w przestrzeni barwnej wyświetlacza odpowiadają moduły zarządzania barwą w aplikacjach (Photoshop, podgląd systemu Windows)
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 17-01-2012 o 13:01

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Po przeczytaniu całego Interentu 2 razy i pomocy Pana Tomasza wybór padł na S2433W, który właśnie zamówiłem. NEC 27cali kusił, ale jak wyjdzie DiabloIII muszę mieć monitor, który ma niski punkt czerni
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja bym przeczytał cały internet 3 raz i jeszcze mocno to przemyślał - do gry i filmu niski bkpt bywa przydatny, natomiast do pracy monitor 24" w porównaniu z 27" to po prostu popierdułka.

Każdy, kto zaznał choć przez 15 minut komfortu pracy na 27" lub (nie daj Boże!) 30" LCD wstępuje na drogę w naród zatracenia i zawsze będzie już patrzył z obrzydzeniem i pogardą na nagle skurduplałe 24-ki, a już lilipucie 22" będzie wywoływać wyłącznie pusty śmiech politowania.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Niestety 95% zdjęć obrabiam przy 2 słabych lampkach kinkietowych w salonie. 27ka ma strasznie małą plamkę, ale mi już przeszkadza ta w mojej 20tce - 20WGXa.
    Wiem, że PA271 to panel profesjonalny i na pewno przy optymalnych warunkach pokaże więcej niż to Eizo, ale trudno, kasa zapłacona, klamka zapadła. Poza tym tysiak różnicy.

Pracuje ktoś na PA271 przy tak słabym oświetleniu? Jak wrażenia? ...w sumie nie wiem po co pytam, bo jeszcze mnie coś podkusi i będę chciał dopłacić.
    Ostatnio edytowane przez dreamstorm ; 18-01-2012 o 15:52
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja pracuję na IPS-owej 30-tce, często przy zerowym oświetleniu. Wrażenia na pewno lepsze, niż na 24"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Pracuje ktoś na PA271 przy tak słabym oświetleniu? Jak wrażenia? ...w sumie nie wiem po co pytam, bo jeszcze mnie coś podkusi i będę chciał dopłacić.
    Pracuję od 6 lat na IPS-ach w normalnych warunkach oswietleniowych jakie są w domu i nigdy nie miałem problemów z rzekomo zbyt jasnym punktem czerni. Jedyny problem z czernią opisałem wcześniej - dotyczył on monitora źle złożonego fabrycznie. Mała plamka w PA271 nie przeszkadza. W edytorze tekstu czy w przeglądarce dajesz 120% powiększenie i nie ma żadnego problemu. Za to z grafiką na tym ekranie pracuje się bajecznie.

Tapatalk - I9100

Strona 21 z 183 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów