Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 18 z 183 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Udostępniono Panu wyniki pomiarów i normę fabryczną? Jeśli nie, to wymiana/zwrot była dla świętego spokoju. Tak się robi, nawet jeśli sprzęt jest sprawny, bo jak wiadomo satysfakcja klienta jest dla sprzedawcy ważniejsza niż normy fabryczne.

Czyli wszystkie sześć pod rząd były wadliwe czy po prostu "norma" Panu nie odpowiada?
    Norma, w której monitor traci w rogu 1/3 jasności, ma odchyłki w barwie na poziomie 14 dE i ma tak obrzydliwie cieknący narożnik, faktycznie mi nie odpowiada.

Użytkownika nie obchodzą normy producenckie - obchodzi go to, co widzi. Monitor wyświetlający zaburzony obraz, nawet jeżeli te wady są w granicach producenckiej normy, nie będzie pożądanym narzędziem na niczyim biurku. Czy to będą uwalone piksele, czy nierówne podświetlenie, czy naprężony panel - wszystkie te wady wpływają w olbrzymim stopniu na komfort pracy, zupełnie niezależnie od tego co w swoich normach głosi producent. Standardy są po to, żeby móc kwalifikować urządzenia do różnych grup produktowych (przypadek podziału np. na serie PA i SV) oraz żeby serwis wiedział co się kwalifikuje do naprawy w ramach gwarancji, a co już nie. Nie służą natomiast upewnieniu użytkownika, że bubel, który stoi przed nim na biurku, tak właściwie to jest sprawny. Sprawny inaczej.

Test równomierności podświetlenia, o którym wspomniałem wcześniej, powstał właśnie z takiej potrzeby, którą wyrazili też inni uczestnicy wątku - co sprawdzić w momencie zakupu monitora. Odpowiedziałem wcześniej, co jest istotne i gdzie może kryć się problem. Kupującemu zależy przecież na uniknięciu potrzeby reklamowania monitora: nie ważne czy z powodu nie spełnienia standardu fabrycznego, czy ze względu na rozminięcie się danej sztuki z oczekiwaniami. Dlatego nie widzę potrzeby dalszego roztrząsania co jest w normie, a co nie jest. To nie norma będzie użytkownikiem monitora, tylko ja czy jakikolwiek inny kupujący.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 13-01-2012 o 20:22

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeszcze raz zapytam: Skoro bezpośrednio zbadał Pan cztery i pośrednio dwa, oraz wszystkie były niesatysfakcjonujące, to gdzie jest problem? Producent produkuje 100% wadliwych, czy zastosował Pan zbyt ostre wymagania względem możliwości tego konkretnego produktu?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeszcze raz zapytam: Skoro bezpośrednio zbadał Pan cztery i pośrednio dwa, oraz wszystkie były niesatysfakcjonujące, to gdzie jest problem? Producent produkuje 100% wadliwych, czy zastosował Pan zbyt ostre wymagania względem możliwości tego konkretnego produktu?
    Rozmowa z Tobą znowu okazuje się trudna. Ani nie powiedziałem, że cała populacja (w sensie statystycznym) jest wadliwa, ani też nie powiedziałem, że mam problem. Powiedziałem jedynie, na co zwracać uwagę przy zakupie monitora i opisałem jak to było w moim przypadku. Moje wymagania nie są zbyt ostre: zakres problemu dotyczącego monitorów, które miałem okazję sprawdzić, został opisany powyżej.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Rozmowa z Tobą znowu okazuje się trudna.
    Tylko jeśli się unika odpowiedzi na proste pytania.

Ani nie powiedziałem, że cała populacja (w sensie statystycznym) jest wadliwa, ani też nie powiedziałem, że mam problem.
    To dlaczego nie zatrzymał Pan sobie żadnego z oglądanych monitorów?

Powiedziałem jedynie, na co zwracać uwagę
    Wprowadza Pan "jedynie" ludzi w błąd. NEC PA/SV jest nieprzeciętnie równy i jako jedyny może konkurować z EIZO SX/CG. Jest jednak bardzo wymagający co do warunków. W złych, monitor z ochotą pokaże cały szpaler swoich wad. Niestety jako narzędzie specjalizowane lub wręcz specjalistyczne, te wady ma duże, co z powodzeniem Pan udowodnił. Urządzenie tego typu jest przeciwieństwem uniwersalnego i zdecydowanie nie należy przedstawiać takich monitorów jako zawsze najlepszego wyjścia.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To dlaczego nie zatrzymał Pan sobie żadnego z oglądanych monitorów?
    Proszę Cię, naprawdę, oszczędź takich żartów.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Proszę Cię, naprawdę, oszczędź takich żartów.
    Dobra, wszystko wiadomo. Nie ma po co tego ciągnąć.

Domyślnie

A ja mam takie pytanie pośrednio związane z monitorami. Jako, że mój laptop nie posiada DVI ani DispayPort a PA241W nie posiada HDMI planuję kupić kabel HDMI<-->DVI. I tu moje pytanie: JAKI? Na alledrogo jest przekrój od 8zł do ponad 100zł. Czym one się różnią? Na co zwracać uwagę? Na super ekran? Złote styki? Cuda na kiju? Nie mam bladego pojęcia
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kable HDMI>DVI - jak wszystkie kable cyfrowe - dzielą się na działające i niedziałające, a te ostatnie zawsze można zwrócić sprzedawcy.

Ewentualnie można zwrócić uwagę na ekranowanie, bo zdarzało mi się, że w wyjątkowo syfilidycznych cieniasach trochę siało i wychodziły duchy.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-01-2012 o 11:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ewentualnie można zwrócić uwagę na ekranowanie, bo zdarzało mi się, że w wyjątkowo syfilidycznych cieniasach trochę siało i wychodziły duchy.
    OK - czyli mam nie dać się oszaleć i wziąć kabel rozsądny cenowo - jakościowo. Dzięki.
    A jeszcze taka sprawa: nie orientuje się Pan gdzie w Krakowie można sobie zobaczyć i porównać PA241W i PA271W i ew. kupić od reki (kolor czarny)? Nie wspomnę, że szczytem marzeń byłaby możliwość wyboru jednej z trzech sztuk ale tu już nie będę marudził (może powinienem)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

RCS2 (Wieniawskiego), bitcomputer (św. Krzyża). Nie wiem jak teraz z dostępnością od ręki, ale w RCS2 na pewno stoją dwa monitory demo SV241W oraz SV271W (z grubsza to samo co PA, tylko selekcjonowane i z naklejką).
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-01-2012 o 11:52

Strona 18 z 183 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów