Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Udostępniono Panu wyniki pomiarów i normę fabryczną? Jeśli nie, to wymiana/zwrot była dla świętego spokoju. Tak się robi, nawet jeśli sprzęt jest sprawny, bo jak wiadomo satysfakcja klienta jest dla sprzedawcy ważniejsza niż normy fabryczne.

Czyli wszystkie sześć pod rząd były wadliwe czy po prostu "norma" Panu nie odpowiada?
    Norma, w której monitor traci w rogu 1/3 jasności, ma odchyłki w barwie na poziomie 14 dE i ma tak obrzydliwie cieknący narożnik, faktycznie mi nie odpowiada.

Użytkownika nie obchodzą normy producenckie - obchodzi go to, co widzi. Monitor wyświetlający zaburzony obraz, nawet jeżeli te wady są w granicach producenckiej normy, nie będzie pożądanym narzędziem na niczyim biurku. Czy to będą uwalone piksele, czy nierówne podświetlenie, czy naprężony panel - wszystkie te wady wpływają w olbrzymim stopniu na komfort pracy, zupełnie niezależnie od tego co w swoich normach głosi producent. Standardy są po to, żeby móc kwalifikować urządzenia do różnych grup produktowych (przypadek podziału np. na serie PA i SV) oraz żeby serwis wiedział co się kwalifikuje do naprawy w ramach gwarancji, a co już nie. Nie służą natomiast upewnieniu użytkownika, że bubel, który stoi przed nim na biurku, tak właściwie to jest sprawny. Sprawny inaczej.

Test równomierności podświetlenia, o którym wspomniałem wcześniej, powstał właśnie z takiej potrzeby, którą wyrazili też inni uczestnicy wątku - co sprawdzić w momencie zakupu monitora. Odpowiedziałem wcześniej, co jest istotne i gdzie może kryć się problem. Kupującemu zależy przecież na uniknięciu potrzeby reklamowania monitora: nie ważne czy z powodu nie spełnienia standardu fabrycznego, czy ze względu na rozminięcie się danej sztuki z oczekiwaniami. Dlatego nie widzę potrzeby dalszego roztrząsania co jest w normie, a co nie jest. To nie norma będzie użytkownikiem monitora, tylko ja czy jakikolwiek inny kupujący.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 13-01-2012 o 20:22

Uprawnienia umieszczania postów