strideer pisze o innym zjawisku IMHO.Wymienię jeszcze raz fakty: dwa takie same monitory, jeden dawał tak bardzo widoczny błąd w czerniach, drugi nie.
[dinderi ,musisz to samo pisać i to samo cytowaćwysil sie na oryginalnośc,no.]
Nowy
Używany
strideer pisze o innym zjawisku IMHO.Wymienię jeszcze raz fakty: dwa takie same monitory, jeden dawał tak bardzo widoczny błąd w czerniach, drugi nie.
[dinderi ,musisz to samo pisać i to samo cytowaćwysil sie na oryginalnośc,no.]
Ostatnio edytowane przez janmar ; 13-01-2012 o 15:58
To, czy taką "cechę" chcą mieć u siebie na biurku osoby wybierające monitor - niech zdecydują one same. Ja nie chciałem - szczególnie, że druga sztuka monitora u mnie w domu i dodatkowo trzecia, oglądana u sprzedawcy, tej "cechy" nie prezentowały.
Wymieniłem na co zwrócić uwagę przy ocenie monitora (równomierność podświetlenia, wadliwe piksele, cieknięcie) i na tym poprzestanę, ponieważ obawiam się, że po raz kolejny rozmowa z Tobą sprowadzi na mnie wątpliwość czy wszystko jest okej z moim wzrokiem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak, to swoją drogą. To "moje" cieknięcie jest niemierzalne przy użyciu czujników (bo odczyty luminancji są mniej więcej w zgodzie z tym co dzieje się na innych obszarach ekranu). Problem przedstawiony wynika z naprężeń występujących na samym panelu, powstających prawdopodobnie w trakcie jego mocowania do maskownicy monitora.
Ostatnio edytowane przez strideer ; 13-01-2012 o 15:58 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Prawda. Jeden pisze o jednym, drugi o drugim. Strideer pisze o problemach w obrębie dwóch egzemplarzy jednego modelu monitora, a Tom01 te problemy cechuje.
O tyle zwracam na to uwagę, że w wypowiedzi Tom01 jest nieścisłość logiczna, która może wpływać na nieprawidłowe zrozumienie czytających i nadawanie przedmiotom nieprawdziwych cech.
Z tym się zgodzę, oczywiście.
Na moim monitorze widać co innego w dzień i co innego w nocy, lub przy świetlówce. Róznice podświetlenia sa równiez widoczne bardziej w nocy.
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 13-01-2012 o 16:03 Powód: Automerged Doublepost
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Ostatnio edytowane przez strideer ; 13-01-2012 o 16:04 Powód: Automerged Doublepost
Zna Pan powiedzenie? "Nie ucz ojca dzieci robić."
Widuję takich monitorów dużo i widzę co jest normą a co wyjątkiem. To co Pan pokazał to norma. Problem w tym jak zapanować nad tymi wadami.
Gadałem przed momentem z człowiekiem z NEC-a. NEC nic nie wie o tej obniżce, więc to jest prawdopodobnie strzał przed orkiestrę, czyli jednostkowa akcja dystrybutora. Drążę temat dalej...
Aktualizacja: Pół NEC-a nie wie o obniżce, pół wie. Ale obniżka jest jednak oficjalna.![]()
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-01-2012 o 16:53 Powód: Automerged Doublepost
Zachowaj takie komentarze dla własnych pociech. Doszło między nami do nieporozumienia. Twoją wypowiedź "Pokazana fotografia "wadliwego" pokazuje ekran w normie, tylko sfotografowany w niekorzystnym świetle. Dosłownie." odczytałem jako odnoszącą się do mojej ilustracji, napisałem własną odpowiedź z wyjaśnieniem, że na moim zdjęciu nie ma prawa być odblasków, a potem przeczytałem jeszcze raz Twój wpis i uściśliłem własny komentarz.
Jeśli dla Ciebie prawidłowe złożenie i fabryczne ustawienie monitora jest wyjątkiem, to ja naprawdę się poddaję przed taką argumentacją. Jako konsument mogę oczekiwać, że niemałe pieniądze wydawane przeze mnie sprzęt idą na urządzenia wykonane dobrze, a nie byle jak i to do tego z uzasadnieniem, że właśnie tak ma być, a jak będzie trochę lepiej od "normy" to należy się cieszyć. Wybacz, ale cała reklamacja, przez jaką przeszedłem z tymi ekranami, to nie jest kręcenie nosem zawiedzionego klienta, tylko zwykłe wymaganie jakości od produktu (który de facto ma służyć zapewnieniu jakości innych produktów - zdjęć w moim przypadku). Szczególnie, że taką jakość da się uzyskać, a ekran był ewidentnie "zwalony" nie tylko przez to cieknięcie, ale także z powodu nierównomierności podświetlenia w bieli.Zamieszczone przez Tom01
Oddzieliłbym też dwie potencjalne przyczyny problemów jeśli chodzi o podświetlenie ekranu w czerniach, wyłaniające się z tej dyskusji. Jedną rzeczą jest to, że faktycznie tak jak piszesz nie można oczekiwać równomiernej czerni od panelu - szczególnie takiego, który jest ustawiany do pracy z niską luminancją, w słabo oświetlonym otoczeniu. Osobną sprawą jest to, że monitory z panelami IPS są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju nieprawidłowości w montażu. Mój stary ekran z panelem IPS też na to cierpi, ale na pewno nie w takim stopniu (jeśli wziąć pod uwagę "jasność" dolnej części i stosunek powierzchni całych paneli) i nie za takie pieniądze, jakie kosztuje NEC PA271W. Na moim zdjęciu widać oba te problemy - w górnych rogach jest faktycznie obserwowalne "wyciekanie" podświetlenia, ale to co się dzieje na dole, to jest efektem jakiegoś naprężenia, ugięcia, nierówności, powstałych podczas montażu. O ile z pierwszą przyczyną nie sposób walczyć inaczej niż przez "optymalizację" parametrów monitora i warunków oświetleniowych w miejscu pracy, o tyle z drugą można sobie poradzić jedynie wybierając inną sztukę wyświetlacza. Taki jest sens zwracania uwagi przy zakupie na to, jak monitor radzi sobie w czerniach.
Bo tak było. Fakt Pańskiego nie usatysfakcjonowania zakupionym monitorem oraz rozrzutu jakościowego różnych egzemplarzy nie ma nic wspólnego z ich ewentualną wadliwością.
Przecież to jest właśnie norma. Identyczna sytuacja jest np z wadami pikseli. NORMALNE jest, że na monitorze może być taka cecha ale każdy uznaje za to za wadę. Jeśli poziom nierówności w monitorach Pana nie satysfakcjonuje, to znaczy że ów produkt nie spełnia Pana wymagań a nie, że jest wadliwy. W takiej sytuacji proponuję zainteresować się serią SV.
Niestety, towar nie zmieni się dlatego, że Pan tak chce. Widział Pan jaką równomierność oferuje monitor graficzny i lepiej w tej klasie cenowej nie będzie. Może Pan jedynie próbować do skutku selekcjonować monitory do trafienia na taki, który będzie miał względnie najmniejszą nierówność.
Proszę pamiętać o rozmiarach. 27" jest montowany tak samo jak np 24", czyli sztywno a to powoduje problemy mechaniczne. Dla porównania 30" jest montowany z luzem u góry, aby minimalizować pracę panelu w funkcji temperatury. Stąd, zrobić równy 27" to wielka sztuka. Jak Pan chce zobaczyć jak to zrobić dobrze, proponuję obejrzeć CG275W.
Tak czy siak, widoczność naprężeń to defekt tak samo niwelowany jak plamy narożników, czyli oświetleniem. Nie piszemy więc o różnych rzeczach, nie ma żadnego nieporozumienia. Defekty zaobserwowane przez Pana wynikają tak naprawdę z jednej cechy - punktu czerni. Inna sprawa w braku homogeniczności chromatycznej. To ma inne przyczyny i właśnie z tego powodu montuje się w ww monitorze układ wyrównujący.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-01-2012 o 17:52
Ma tyle wspólnego, że szczegółowe opisanie i nazwanie wykrytych problemów *wadą* we wniosku reklamacyjnym zakończyło się pozytywnym dla mnie rozpatrzeniem reklamacji.
Zgoda na to, że monitory mają rozrzut jakościowy. Ja obejrzałem trzy sztuki PA271W, dwie z nich pomierzyłem, sprawdzałem też jedną sztukę SV271 - i wszystkie te monitory nie dawały zadowalającego mnie obrazu. Czy te egzemplarze znajdą innego klienta? Prawdopodobnie tak - ja sam mam bardzo wyczulony wzrok i u mnie pewne rzeczy po prostu nie przejdą. Warto zerknąć na testy jednorodności PA271W i SV271 na TFT Central - nie ujmują one wprawdzie odchyleń barwy, a jedynie luminancji, ale pokazują z czym należy się liczyć. Co ciekawe - testowana tam sztuka PA271W dała trochę ciekawsze wyniki od SV271 w tym teście.
Ujmowanie takich wad w ramach "norm" niczego nie zmienia. Na szczęście polski system prawny dobrze chroni konsumenta, kupującego produkty na użytek domowy. Przy zakupie firmowym nie ma już tak łatwo, dlatego należy w momencie zakupu na własne oczy (i jeśli pozwalają na to warunki - przy pomocy czujnika) sprawdzić te cechy, które mogą okazać się kłopotliwe. Jeszcze raz je wymienię: równomierność bieli, równomierność czerni, wadliwe piksele oraz dodatkowo równomierność szarości.
Udostępniono Panu wyniki pomiarów i normę fabryczną? Jeśli nie, to wymiana/zwrot była dla świętego spokoju. Tak się robi, nawet jeśli sprzęt jest sprawny, bo jak wiadomo satysfakcja klienta jest dla sprzedawcy ważniejsza niż normy fabryczne.
Czyli wszystkie sześć pod rząd były wadliwe czy po prostu "norma" Panu nie odpowiada?![]()
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-01-2012 o 19:14