Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Ja też już szukam na jakiegoś sklepu w okolicach Tychów/Katowic, gdzie można by było zobaczyć przed kupnem, bo albo przetestować porządnie w sklepie, albo kupić wysyłkowo od wiarygodnego sprzedawcy, gdzie będzie możliwość zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. (A najlepiej to by było kupić już skalibrowany )

Myślicie, że cena utrzyma się do maja? (bo, że spadnie to raczej nie wierzę) Pod koniec kwietnia zaczynam śluby i do tego czasu może się jeszcze rozkalibrować...chyba, że różnice nie będą zauważalne gołym okiem?
    Cena jest zależna od kursu euro, więc może spadnie, może się utrzyma, może pójdzie do góry. Po moich przebojach z PA271W przygotowałem dość dokładny test umożliwiający szybkie sprawdzenie jak dobrze działa podświetlenie urządzenia. Może go niedługo opublikuję, to będzie do wykorzystania podczas sprawdzania monitora przed zakupem. Poza tym warto zerknąć czy nie ma uwalonych pikseli oraz czy w czerniach nie "cieknie" któryś z narożników (trzeba patrzeć na wprost przy zgaszonym świetle i z wykluczonymi odblaskami).

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    ... Może go niedługo opublikuję, to będzie do wykorzystania podczas sprawdzania monitora przed zakupem. ...
    Może szybciej niż niedługo? Zamówiłem właśnie.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cena jest zależna od kursu euro, więc może spadnie, może się utrzyma, może pójdzie do góry. Po moich przebojach z PA271W przygotowałem dość dokładny test umożliwiający szybkie sprawdzenie jak dobrze działa podświetlenie urządzenia. Może go niedługo opublikuję, to będzie do wykorzystania podczas sprawdzania monitora przed zakupem. Poza tym warto zerknąć czy nie ma uwalonych pikseli oraz czy w czerniach nie "cieknie" któryś z narożników (trzeba patrzeć na wprost przy zgaszonym świetle i z wykluczonymi odblaskami).
    Byłoby świetnie, gdybyś opublikował taki "mini poradnik". Myślę, że było by na niego wielu chętnych, wliczając mnie Podejrzewam, że euro nie spadnie przez kolejne 3 miesiące.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

oraz czy w czerniach nie "cieknie" któryś z narożników
    Ów efekt się zmienia zależnie od odległości patrzenia. IPS jest wrażliwy na kąt widzenia. Nawiasem mówiąc, moim zdaniem, nie ma w ogóle sensu badać nierówności w ten sposób NEC-ów PA. Nie w kontekście wizualnej równomierności w czasie pracy. Problemem jest nie tyle nierówność panelu, która w PA jest bardzo dobra, a z uwagi na różnicę kąta między prostą prostopadłą do ekranu do oka i między okiem a prostą do narożnika. Nierówność będzie zawsze i będzie duża. Wynika z zupełnie czego innego niż równomierność rozświetlenia panelu i jest o rząd wielkości większa - bardziej uciążliwa. Kluczem widoczności lub nie widoczności takich rzeczy jest, tłuczone przez mnie od lat, światło w pracowni. Nie ma drogi na skróty. Sprawy nie załatwia ustawienie monitora na 30 nitów. MUSI być światło w pomieszczeniu, inaczej monitor z potencjałem, może być rozczarowaniem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów