S2202W to TN, zupełnie nie warto.
Nowy
Używany
S2202W to TN, zupełnie nie warto.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Jesli czysto amatorskie to po co kupować EIZO, IMHO szkoda kaski i lepiej zainwetsowac np. w jakieś fajne szkiełko, chciaż jak widzę w stopce masz już kilka fanych szkiełek
Ja mam np. taki zwykły NEC AccuSync®AS221WM i mimo, że nie jest to monitor fotograficzny i ma matrycę TN to nie mam jakiś większych problemów z kolorami, odbitkami, itp. kwestiami - ale to oczywiscie IMHO.
S2233W to już zupełnie inna bajka. Co do zrujnowania, to jest właśnie niedrogi, niezły, amatorski monitor. Nie mylić z chińszczyzną.
A na czym oglądać swoje zdjęcia zrobione tym fajnym szkiełkiem? No bo chyba nie na ekraniku aparatu? EIZO nie robi wyłącznie super-hiper sprzętu dla zawodowców. W ofercie są i proste monitory domowo-uniwersalne, korporacyjne i inne. Trzeba też pamiętać że nalepka EIZO nie czyni cudów, daje jednak pewna gwarancję jakości. EIZO robi wyłącznie monitory. Nie może sobie pozwolić na lipę, bo jeśli poszłaby fama że robi kiepskie monitory to nie podniesie sobie rentowności produkcją lodówek. Ta zasada dotyczy nawet najtańszych, najprostszych modeli. No i Made in Japan. Nie żadne PRC czy inna Malezja. To raczej istotny szczegół.
Ludzie pracują i na laptopach i twierdzą że jest ok. Tymczasem wręcz z nużącą regularnością, po przesiadce na jakikolwiek normalny monitor słyszy się sekramentalne: "O RETY! Wszystkie zdjęcia mam do poprawy!" Albo: "Za jakie grzechy tyle lat męczyłem się na tym szmelcu!"![]()
Tańszy: NEC P221W
Lepszy: EIZO S2243W
A tak w ogóle podręcznik monitoroszukacza: http://mva.pl/viewtopic.php?f=8&t=153
Ostatnio edytowane przez Merde ; 10-01-2012 o 14:57
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Zgadza się! Aczkolwiek nie wyobrażam sobie używania monitorów (do fotek) z laptopa, no chyba, że nie miałem w rękach odpowiedniego lapka
Tak naprawdę to wyraziłem tylko sowje zdanie, a wybór i tak należy do Każdego z nas![]()
Niemniej jestem w pełni zadodowolony ze swojego monitorka i w zupełności mi wystarcza, no i właśnie chyba o to chodzi![]()