Ja też mam mały problem. Po wyłączeniu kompa monitor Eizo pozostaje włączony i muszę pamiętać o ręcznym wyłączeniu. Gdzie należy zmienić ustawienia?
Nowy
Używany
Ja też mam mały problem. Po wyłączeniu kompa monitor Eizo pozostaje włączony i muszę pamiętać o ręcznym wyłączeniu. Gdzie należy zmienić ustawienia?
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-12-2011 o 21:18 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Przez święta miałem możliwość pobawienia sie urządzeniem kalibrującym/profilującym i1. Testowałem go na crt-ku Eizo T766. Ostatecznie po zabiegu uzyskałem zapisany w systemie profil oraz jego obraz wizualny:
Nie bardzo wiem jak czytać otrzymane dane. Domyślam się tylko że zbliżone wyniki "Target" i "Current" to dobry znak
Na moje oko obraz sie poprawił jednak kontrast wydaje się być trochę przesycony.
Mam jeszcze pytanie. Czy ustawienia początkowe od których zaczynam profilowanie mają znaczenie? Pytam bo mam tu jakby gotowe programy z ustawieniami typu "Picture" "Browser" czy "Movie". Nie wiem czy wynik jest ten sam startując na różnych trybach.
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
Jaki to był czujnik? I1 Pro czy I1 Display? Pierwszy wygląda jak słuchawka telefoniczna, drugi jak mysz.
Wykres jasności, pomimo, że programu Mach3 nie należy brać całkiem na serio, i tak jest nieco dziwny. Może to być zarówno objaw zużycia kineskopu lub błędy czujnika, o ile to I1 Display.
Wersja 'mysz'
Co do jasności. Profilując, na jednym z etapów było skierowanie urządzenia odwrotną stroną do monitora celem zbadania padającego swiatła. Przy początkowym pomiarze gdzie monitor był 'plecami' do okna wskazywało ze jest zbyt ciemno - poniżej 10 luxów (gdzie norma to 30-80). Wobec tego przestawiłem monitor nieco w stronę okna by padało na niego więcej światła. Wówczas oba 'suwaczki' wskoczyły idealnie na zielone pole. Zrobiłem błąd?
30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki
Istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że nie musi to być dobra kalibracja. I1 Display znaleźć poprawnie działający graniczy z cudem.
Jeśli nie ma Pan standaryzowanego oświetlenia nie ma sensu ustawiać monitora do niego. Lepiej jaskrawość dobrać tak, aby biel monitora nie była jaśniejsza niż zwykła kartka papieru i zrobić kalibrację do jaskrawości "naturalnej".
Kilka stron wczesniej kolega pytał o monitor: Nec-2690wux cena w granicach 1900zł jest dobra, tylko czy monitor poradzi sobie?
Witam
Interesuje mnie monitor jak w temacie:
-czy ktoś takowy posiada i czy nadaje się faktycznie do fotografii?
Szukam czegoś co zastąpi mi właśniepadłego CRT Trinitrona a ponieważ jestem w okresie inwestycyjnym /inne wydatki/ to ta pozycja wydaje mi się sensowna.
pozdr