Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Ten konkretny monitor czy monitor o takich samych parametrach?
    Wystarczy ta sama rozdziałka by sprawdzić, czy da się radę pracować. Ale jeśli nie miałeś wcześniej problemu z patrzałkami, to można w ciemno zaryzykować S2243W.

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wystarczy ta sama rozdziałka by sprawdzić, czy da się radę pracować. Ale jeśli nie miałeś wcześniej problemu z patrzałkami, to można w ciemno zaryzykować S2243W.
    Obojetnie na jakim ekranie niekoniecznie 22"
    Bede widzial 24"

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

FYI: Klika informacji dla mniej zorientowanych w temacie (jak ja).

Te chole*ne 10 bit na kanał/kolor. Większość łosi (jak ja) podnieca się czytając folderki a tymczasem facet z Eizo właśnie mi powiedział, że tylko jeden PANEL ma 10 bit i kosztuje 3 duże dyszki - przeznaczenie zaawansowana pp wideo.
    Póki co nie ma to (czy panel ma 8 czy 10) jednak znaczenia ponieważ:

- tylko CS 5 i nowsze wspiera 10bit/kanał
    - żaden LR; nawet LR4, PSE czy PRE nie wspiera tego (Wsparcie Adobe Europe)

Do szczęścia wystarczy nam więc byle jaka (Matrox G400 to już sekcja archeo) karta graficzna podająca 8 bitów, najlepiej przez DVI (Wsparcie Eizo). Liczy się bowiem - tu techniczny bełkot - wewnętrzna LUT w monitorze i jej soft?

Tak więc ci co mają tylko LR mogą sobie darować karty AMD serii FirePro; co ciekawe Eizo otwarcie mówi o braku wsparcia dla kart NV - datowany na styczeń 2011.

http://www.eizo.com/global/support/c...onitors/20.pdf

Skoro już jestem ofiarą tego wątku, to wybierając nowy, lepszy monitor wybierzmy taki, którego da się skalibrować (nie mylić z oprofilować) a najtańszy taki firmy Eizo według tego co tu wyczytałem to SX2262; wszystko poniżej tego można traktować w kategorii amator.

Janusz Body, Czornyj, Tom01; jeśli coś pokręciłem to proszę o poprawki.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Janusz Body, Czornyj, Tom01; jeśli coś pokręciłem to proszę o poprawki.
    Generalnie jasne. 10 bitowy tor sygnałowy to na razie pieśń przyszłości. Nawet jak są monitory które taki sygnał przyjmują, mają pewien większy potencjał w dziedzinie symulacji (softproofingu), ale na ekran i tak trafia 8 bitów. No i ten potencjał jest dyskusyjny w sensie praktycznym. Jest w tej chwili tylko JEDEN monitor na świecie (nie licząc medycznych), który ma naprawdę cały tor 10 bitowy i 10 bitową matrycę. Reszta nie ma. Jak już się ten standard upowszechni i potanieje, to i tak obecny monitor będzie się kwalifikował do wymiany. Nie ma się więc co napalać jak szczerbaty na suchary.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 06-06-2012 o 15:29
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów