Zamieszczone przez
Jazzman
jaki monitor rekomendowałbyś dla mojej skromnej osoby uwzględniając fakt, że do tej pory pracowałem na 1990SXi?
Zakres prac jakie wykonuję to grafika na potrzeby www, od czasu do czasu coś do druku ale to sporadyczne fuchy, i fotografia, do tego od czasu do czasu jakiś film, nie gram w gry, no i standardowe użytkowanie, poczta, www, excel/word.
Ogólnie nie mam większych zastrzeżeń do IPS oprócz kwestii wspomnianej rozrywki. No może ta specyficzna ziarnistość matrycy mogłaby być mniejsza ale rozumiem, że to kwestia wielkości plamki.
Zaintrygował mnie też kalibrator dodawany w zestawie z monitorem.
Czy to prawda, że obecnie daje on możliwość kalibracji sprzętowej S2433? Czy wart jest on uwagi i spełni wystarczająco swoje zadanie?
Przyznam się bez bicia, że do tej pory moje ustawienia były ustawieniami na oko, nie dysponowałem kalibratorem, bazowałem też na domyślnych profilach.
Z NECami to jest tak, że ich powtarzalność pozostawia wiele do życzenia, Równomierność podświetlenia też bywa nieciekawa. Pomijając przygody z serwisem rozważam danie NECowi jeszcze jednej szansy gdybym zdecydował się na IPS. Gdzie mógłbym w Warszawie zobaczyć oba monitory? Może Cortland? W Alstor mają zdaje się tylko EIZO, a mam z Bemowa do nich jakieś 12km komunikacją miejską więc to wyprawa na pół dnia. Do Cortlandu mam po drodze, a może mają jakieś stanowiska z podpiętym sprzętem.