Nowy
Używany
Od zawsze używam irfaview jako przeglądarki fot, od jakichś 20+ lat. Dziś znów siedziałem nad kolorami monitora, myślałem że dobrze dostroiłem (i jest dobrze), odpalam przykładowe foty w irfanview i jak na moje dotychczasowe oko jest ok. Wchodzę do PSa żeby wyeksportować jeden pliczek w mniejszej rozdziałce (irfanview niestety produkuje tu artefakty), a tam.. wszystko bardzo stonowane. Myślę kurna o co chodzi.. odpalam tą samą fotę w zwykłej appce Win10 i tam ten sam efekt co w PS. Odpalam irfana - saturacja jakby z 10% w górę.
Zacząłem grzebać w ustawieniach irfan, znalazłem color management, zaznaczam ptaszkiem żeby używał tego samego profilu co monitor (było odznaczone), restart appki.. i jest jak PSie, i tej appce Win10. Czyżbym cały czas żył w kolorowym matrixie irfana? dziwne że teraz zobaczyłem tą różnicę, przecież korzystam z pakietu adobe niemal codziennie![]()
a to pierwszy monitor z szerokim gamutem czy kolejny?
Ostatnio edytowane przez mirror ; 12-01-2024 o 14:15
EOS 3, 5D, R5
Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
https://500px.com/p/photo_travel_shoot
Warto było? Poczytałem trochę mva i za cholerę bym nie kupił żadnego z nich. Sam, jak zauważyłeś co z tego pokrycia adobe jak kolory nie są skalibrowane, a panel nierówny. Nawet na moim monitorze widać różnicę kolorów miedzy nimi. Nie wiem po ile to monitory są ale wolałbym jednak porządnego Neca 27 cali. No chyba że warunek dla Ciebie to 32 cale. Jak tak, to kupił bym coś tańszego, bo po co przepłacać...
+ za podsumowanie![]()
Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 12-01-2024 o 21:30
oba 4300-4500, do przeżycia, wrzucam w koszty, i tak jest lepiej niż w poprzednim
mój pierwszy 24" był MVA fujitsu, ta technologia była świetna, teraz wszędzie IPS i widać że to nie to samo
do posta robertsck7 na moim też widać
szeroki gamut i windowsy to mz taki love and hategeneralnie jest dobrze ale czasem sie klnie
aplikacje te bardziej pro wyświetlą dobrze, trzeba sobie tylko zrobić konwersję do sRGB przy eksporcie, ja zapisuję profil do jpega, jak przesyłasz gdzieś jpega to szansa że ktoś ogarnie jpega z aRGB jest minimalna (nawet ci co powinni ograniać np. robiący wydruki), niekóre aplikacje nie obsługują CM (co zwykle widać) i sytuacja jest dynamiczna coś nie obsługuje, a po jakim upgrajdzie zaczyna obsługiwać, coś obsługuje, a po upgrajdzie może przestać, ja unikam "aplikacji wynalazków"
Ostatnio edytowane przez mirror ; 12-01-2024 o 22:00
EOS 3, 5D, R5
taaak, już o tym poczytałem i np. do edycji filmów lepiej pasuje profil Rec.709, który też mam i chyba on ultimatnie zostanie jako domyślny. Jest też jak widzę gołymi oczami najbardziej zbliżony do retiny w ajfonie. sRGB też jest, ale jak go wybieram to nic nie mogę dostosować - ani jasności, ani saturacji, itd.
Mam w planach na ten rok Apple Studio Dispay. Pro Display XDR to trochę wywala budżet w kosmos, dla amatora jak ja to uważam za armatę do wróbla
Oglądałem oba w salonie Appla. XDR robi mega wrażenie.
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 13-01-2024 o 08:24
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||