Monitory - porady, problemy itd. część II

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom01
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2600

Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

Jezu drogi, są gdzieś granice nachalnego naganiania...

Dla porządku:
    - Bardziej liniowe egzemplarze, mniej liniowe, z zaburzoną liniowością jak na zrzucie, się zdarzają i to jest NORMALNE. Część się da skorygować, część nie. Defekty tego typu nie podlegają pod gwarancję.
    - Wady pikseli, paprochy, wycieki, przebarwienia, się zdarzają i to jest NORMALNE w każdym monitorze, dowolnej marki. Nie ma tygodnia abym nie trafiał na większe lub mniejsze defekty tego typu. A zaznaczam, że nie obracam milionami monitorów, więc problem jest jak najbardziej realny.
    - Na M1 nie działa poprawnie ŻADEN soft do zarządzania monitorami NEC. Apple spieprzyło sprawę na tyle konkretnie, że niekóre monitory nie działają wcale na USB-C, np EA271U, PA271Q, przy czym jest poprawka firmware, częściowo naprawiająca problem. Kiedy będzie rozwiązany zupełnie, nie wiadomo. Możliwe, że wcale, bo szykuje się trochę rewolucji w ofercie tej firmy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: [email protected]

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Liniowość jak na zrzucie nie jest niczym normalnym - jest wynikiem sporadycznego błędu firmware występującym w poprzednich modelach serii EA. Obecnie nie występuje i jest wypominany wyłącznie w celu straszenia, podobnie jak bad piksele, wycieki i inne plagi egipskie, które o dziwo praktycznie nie występują w serii EA. Gdyby jednak przedmiotowy błąd wystąpił, to od tego jest gwarancja. Lepsza bądź gorsza liniowość natywna jest kompletnie bez znaczenia wizualnego przy sprzętowej kalibracji LUT o 14-o bitowej precyzji, co jest matematyczną oczywistością - na każdy z 256 odcieni w każdym z kanałów mamy regulację o dokładności 64 stanów pośrednich (2^14/256).

Monitory NEC serii EA i PA po poprawkach działają z M1 normalnie na kablach TB3 (USB + Display Port + Power Delivery), a tak czy owak działają na kablach USB-C na DP lub JDMI. Nie działa jeszcze oprogramowanie, co jest wyłącznie kwestią czasu (poprawki w MacOS Big Sur) na co żadne "rewolucje w ofercie firmy" naturalną rzeczy koleją nie mają najmniejszego wpływu.
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• slouON
        Bywalec
        • 2007
        • 193

Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz wpis
        Wybrałem Ea271Q który zostanie skalibrowany u mnie w mieszkaniu.
        Dzięki za pomoc [emoji846]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
        W domu, ale czym? licencja SV + czujnik czy samo SV?
        5d grippen
        17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Komentarz

• Pezet85
          Początki nałogu
          • 2018
          • 475

Zamieszczone przez slouON Zobacz wpis
          W domu, ale czym? licencja SV + czujnik czy samo SV?
          Licencja SV plus czujnik[emoji6]

Komentarz

• slouON
            Bywalec
            • 2007
            • 193

Pochwal się jeszcze jaki czujnik i nie męczę
            5d grippen
            17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Komentarz

• Pezet85
              Początki nałogu
              • 2018
              • 475

Zamieszczone przez slouON Zobacz wpis
              Pochwal się jeszcze jaki czujnik i nie męczę
              Nie mam jeszcze monitora...jak go będę miał to napiszę jakiego kalorymetru użył sprzedawca :-)

Komentarz

• koval700
                • 2021
                • 2

Moja pierwsza wizyta na tym forum, więc witam Wszystkich.
                Kupiłem parę dni temu wspomnianego NEC-a EA271Q i teraz walczę aby ustawić docelową rozdzielczość, czyli 2560x1440. W ustawieniach systemowych (WIN10) najwyższa dostępna to 1920x1080. W ustawieniach karty graficznej tak samo. Doinstalowałem nowy sterownik monitora od NEC-a, bo zainstalował się z jakimś od Microsoftu. Nic nie pomogło.
                Karta graficzna Intel HD Graphics, stara, ale powinna tę rozdzielczość udźwignąć.
                Ma ktoś może pomysł, gdzie robię błąd?

Komentarz

• robertskc7
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1512

Przez jaki kabel podłączasz monitor ?
                  www.robertzbiec.pl

Komentarz

• mkamelg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1255

Zamieszczone przez koval700 Zobacz wpis
                    Moja pierwsza wizyta na tym forum, więc witam Wszystkich.
                    Kupiłem parę dni temu wspomnianego NEC-a EA271Q i teraz walczę aby ustawić docelową rozdzielczość, czyli 2560x1440. W ustawieniach systemowych (WIN10) najwyższa dostępna to 1920x1080. W ustawieniach karty graficznej tak samo. Doinstalowałem nowy sterownik monitora od NEC-a, bo zainstalował się z jakimś od Microsoftu. Nic nie pomogło.
                    Karta graficzna Intel HD Graphics, stara, ale powinna tę rozdzielczość udźwignąć.
                    Ma ktoś może pomysł, gdzie robię błąd?
                    Przy tak małej ilości danych jakie podałeś, nie licz na jakąkolwiek precyzyjną odpowiedź.

Gdzie robisz błąd?

Może podłączyłeś monitor do komputera jakimś antycznym kablem HDMI, który nie obsługuje takiej rozdzielczości monitora. Kabel obsługujący taką rozdzielczość monitora musi posiadać oznaczenie High Speed HDMI Cable lub High Speed HDMI Cable with Ethernet. Może to nic nie dać, jeżeli port HDMI w komputerze również będzie antyczny.

Może nie podłączyłeś monitora do komputera kablem DisplayPort dołączonym do monitora, bo nie miałeś jak go wpiąć do komputera i potrzebna by była jakaś przejściówka https://www.komputronik.pl/category/...uyActiveOnly=1

Może masz po prostu za stary komputer? Z tego co tutaj https://answers.microsoft.com/en-us/...c-f61e3ee5505b jest napisane wynika, że zintegrowana karta graficzna Intel HD 3000 wraz z wcześniejszymi modelami nie jest wspierana przez aktualną wersję Windows 10 (aktualną na 2019 rok, bo z tego roku pochodzi ten wątek). Ktoś tam sugeruje powrót do Windows 10 w wersji 1709 lub wcześniejszej, zakup karty graficznej lub zakup nowego komputera.

Komentarz

• koval700
                      • 2021
                      • 2

Dzięki za reakcję i odpowiedzi.
                      Niestety z całej konfiguracji mojego sprzętu, to najlepszy jest monitor i kabel HDMI (oczywiście jest wysokiej przepustowości. I niestety tu kończy się bajka. To prawda. Komputer za stary, karta nie wspierana a HDMI też nie z tej bajki. Prysły złudzenia, że uda się pociągnąć na tym co jest. Szykują się dalsze wydatkiDzięki za pomoc.

Komentarz

• robertskc7
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1512

Zamieszczone przez koval700 Zobacz wpis
                        Dzięki za reakcję i odpowiedzi.
                        Niestety z całej konfiguracji mojego sprzętu, to najlepszy jest monitor i kabel HDMI (oczywiście jest wysokiej przepustowości. I niestety tu kończy się bajka. To prawda. Komputer za stary, karta nie wspierana a HDMI też nie z tej bajki. Prysły złudzenia, że uda się pociągnąć na tym co jest. Szykują się dalsze wydatkiDzięki za pomoc.
                        Kabel hdmi daruj sobie. Do niczego Ci się nie przyda. Jeśli chcesz mieć monitor skalibrowany sprzętowo to karta z DisplayPort potrzebna będzie.
                        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• arkosol
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 97

Mnie się udało włączyć natywną rozdzielczość w Eizo cx 271 i też z integry, ale troszkę nowszej HD 530. Użyłem do tego kabla DVI-D, bo niestety płyta główna nie ma wyjścia DisplayPort. W takiej konfiguracji odświeżanie trzeba było obniżyć do 30Hz.

Komentarz

• a13
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 107

Przeczytał sporą część tego wątku i mam takie pytanie:
                            Czy kupię monitor (fotografia) 32`` cena do 10000 ??? ?
                            Jeżeli tak, to jaki polecacie.
                            Ostatnio edytowany przez a13; 2284.

Komentarz

• a13
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 107

A może lepiej coś mniejszego, lepszego jakościowo ?
                              Obecnie mam Asus ProArt 329C.

Komentarz

• robertskc7
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1512

Zamieszczone przez a13 Zobacz wpis
                                Przeczytał sporą część tego wątku i mam takie pytanie:
                                Czy kupię monitor (fotografia) 32`` cena do 10000 ??? ?
                                Jeżeli tak, to jaki polecacie.
                                Poszukaj na facebooku człowieka - Marcin czornyj Kałuża. Ostatnio miał taką perełkę od NECa. Może coś ogarnie.
                                www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...
                                X