To oczywista oczywistosc. Laptopy przewaznie maja zbyt wysoka temp barwowa.
Nowy
Używany
To oczywista oczywistosc. Laptopy przewaznie maja zbyt wysoka temp barwowa.
5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
600EX-RT, 430EXII, 568EXII
CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600
Zdjęcie nie po to wrzuciłem żeby dyskutować o sztuce fotografi i jej wykorzystania przez kogoś.
Tyle razy na forum jest dyskusja o przewadze monitora graficznego nad każdym innym, więc może ktoś z was tych co robią te ..lepsze.. zdjęcia w końcu wrzuci tu swoje dzieła uwiecznione na tym lepszym sprzęcie.
Zrobiłem tom po to żeby osoby szukające wiadomości, przykładów , miały namacalny dowód jak to wygląda.I nie moim zamiarem jest wywoływać dyskusję o jakości MOJEGO zdjęcia, czy może kolorów ścian w tym momencie, czy światła które pada na monitory.
Fotkę jak to na nazywasz , fakt, nie trudno zrobić . Ale już ją przygotować do druku -----
Pisząc "fotka" miałem na myśli zdjęcie monitorów, a nie ptaszka
Ogólnie zgoda. Na ale na zdjęciu podobna różnica wyjdzie między lapkiem, a jakimś LG za 500zł. Poza tym pozostaje zawsze problem do czego dopasowywać zdjęcia? Oczywiście, że druk jest najbardziej wymagający, ale jednak monitory wypierają z wolna zdjęcia drukowane, a kalibrować pod internet? Chyba trudna sprawa...![]()
Nikt tu nie ocenia jakości zdjęcia tylko sam fakt ze matryce laptopów w większości nie nadają się do pracy gdzie kolor ma znaczenie
Tu nie chodzi o to co widzą a oto by błędy reprodukcji kolorów, ekspozycji czy jasności były jak najmniejsze podczas pracy nad obórką zdjęcia. Im lepszy monitor tym widzisz wszystko dokładniej i jesteś w stanie ustawić np. dokładnie balans bieli, czego na niebieskiej matrycy laptopa nie jesteś w stanie zrobić.
Moje zdanie jest takie. Zdjęcia robię dla siebie jako powiedzmy zaawansowany amator ?. Gdzieniegdzie coś tam pokazuje ?. Uważam że skoro inwestuje ciężkie pieniądze w obiektywy, body, filtry itp. To naturalnym jest fakt że przedewszystkim to JA chcę oglądać swoje zdjęcia na dobrym monitorze, i w sposób jak najbardziej wiarygodny móc na nie wpływać podczas ich edycji. A jeśli ktoś odbiera na tych samych falach co ja to też chce widzieć swoje/moje zdjęcia na dobrych, wiarygodnych matrycach i wtedy jesteśmy dogadani.
Panowie a co konkretnie będzie gorzej działać i na ile jest to dokuczliwe gdy wybierze się NEC do zadań biurowych jak niżej
*TiP* LED NEC EA244WMi 24'' 1920x1200 IPS Czarny (7175180069) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
w przeciwieństwie do serii PA?
Czy różnica jest odczuwalna gołym okiem dla laika czy tylko dla profesjonalisty?