Niestety po czasie stwierdzam ze moj 2243 za mały. A z aktualnych 27 w sensownych cenach co byście rekomendowali ? Musi byc kalibrowalny i profilowalny dobre odwzorowane (pokrycie aRGB) dobre nie znaczy perfekt.
Nowy
Używany
Niestety po czasie stwierdzam ze moj 2243 za mały. A z aktualnych 27 w sensownych cenach co byście rekomendowali ? Musi byc kalibrowalny i profilowalny dobre odwzorowane (pokrycie aRGB) dobre nie znaczy perfekt.
Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 | | PC
Pentax MX | Takumar 50/1.4 |
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dzięki, widzę że w "wycofanych" nie ma nic 27" w klasie semi-protrzeba będzie coś nowego...
Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 | | PC
Pentax MX | Takumar 50/1.4 |
Mam pytanie odnośnie wyboru monitora, wybór padł na CS240 lub cs230, i pytanie czy warto dopłacać te 1000zł do cs240?. Zajmuje sie fotografią trochę drukuje w labach itp, nie miałem nigdy tak porządnego sprzętu nie wiem czy zobaczę różnicę miedzy nimi, może ktoś miał i może podzielić sie swoimi doświadczeniami. Z góry dzieki![]()
Dzieki , ja wiem czym sie róznią itp, ale chodzi mi o praktyczne podejście. Ja fotograf, sprzedaje czasem zdjęcia , czasem drukuje na papierze, czasem tylko do netu, czy bedzie to dla mnie widoczne różnica ? czy Adobe vs sRGB bedzie w odbiorze az tak widoczne ?
Monitor szerokogamutowy lepiej pokazuje co zarejestrował aparat w RAW. Różnica w stosunku do wąskogamutowych jest wyraźnie widoczna.
AdobeRGB, czym się różni od sRGB? :: Alpha Corner - to tyle na temat RGB i sRGB. Wiadomo, że droższy cs240 jest lepszy. Potrzebujesz jednak własny kalibrator. W cs230 wystarczy jedna kalibracja, bo jest wbudowane urządzenie, które rególarnie sprawdza ustawienia i dokonuje korekty. Można też kalibrować "na oko" do używanej drukarki. Rok temu przesiadłem się ze zwykłego monitora z funkją foto na cs230. Dla mnie różnica kolosalna. W pełni zaspokaja moje potrzeby. Nie miałem możliwości bezpośredniego porównania obu monitorów. Nie mam powodów nie wierzyć Tom01, że różnica jest wyraźnie widoczna.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
Dzieki wielkie za informacje![]()