ja w ciagu dnia mam okolo 24-28 natomiast w nocy zjezdzam do zera (s2433), z tym ze w pokoju mam bardzo ciemno. zdjecia obrabiam tylko w dzien. Zresztą imo sam sobie odpowiedziales na pytanie, ustaw tak zeby nie walilo po oczach.
Nowy
Używany
ja w ciagu dnia mam okolo 24-28 natomiast w nocy zjezdzam do zera (s2433), z tym ze w pokoju mam bardzo ciemno. zdjecia obrabiam tylko w dzien. Zresztą imo sam sobie odpowiedziales na pytanie, ustaw tak zeby nie walilo po oczach.
R8, 35, 50, 85
Ustawia się tyle, żeby monitor nie świecił, tylko sprawiał wrażenie jakby to obraz był na nim nadrukowany. Przyłóż białą kartkę do białego obrazu na monitorze, tak najłatwiej ocenić czy jest OK. Jak obraz świeci, to znaczy że jest źle.
Jak myślicie warto go kupić? Będzie służył do obróbki zdjęć. Może ktoś używa tego modelu?
Dell U2311H czarny - Monitor LCD/LED 23" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
te Delle nie ciesza sie dobra slawa, bardzo szybko sie "wypalaja" i powstaja plamy na matrycy. Mam w pracy 27 calowa odmiane tego monitora i po paru miesiacach juz byla nierowna. Jest tani ale lepiej dolozyc troche do Eizo jesli sie mysli o fotografii.
jeszcze jedna opcja to isc na zywiol i kupic taki monitor z nadzieja ze bedzie dobrze sluzylLepszy IPS od laptopwego wyswietlacza
![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
dzięki za odpowiedźOdpuściłem temat
Pozdrawiam
U mnie żadnych plam nie było, jedyny minus że musiał się wygrzać z 5 - 10 minut zanim zaczynało się obróbkę. Poza tym nawet fajny, dużo wejść (2711).
O obiektywach wiem prawie wszystko
W opcji EKO można rozważyć nowego NEC EA274WMi, który powinien pojawić się po wakacjach. Powinien być niedrogi, a dzięki możliwości sprzętowej kalibracji (bezprecedensowy ewenement w tej klasie) jakościowo całkiem niezły.
Testowałem ostatnio jego mniejsze wcielenie NEC EA244WMi (cena ok. 1500PLN) i jest b. fajny, a tani - równomierność jak na monitor bez kompensacji jest naprawdę niezła:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...-01_02-01.html
Liniowość zarówno natywna, jak i w fabrycznym trybie sRGB d... nie urywa, natomiast po sprzętowej kalibracji przy pomocy GCMC QA daje zupełnie znośne rezultaty:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...-01_02-32.html
Dokładniejsza walidacja liniowości na 100 próbkach:
White point error = 0.686204 deltaE
Maximum neutral error (@ 0.975117) = 1.681167 deltaE
Average neutral error = 0.838355 deltaE
Number of measurements taken = 100
Do plusów należy dodać satynowy dyfuzor i lepszą, 8-o bitową matrycę AH-IPS. Jest też wygodny hub USB z dwoma portami na boku obudowy, kompletny zestaw portów DP/DVI/HDMI/D-SUB, oraz głośniczki.
Jeśli EA274WMi będzie nie gorszy i będzie miał równie rozsądną cenę jak EA244WMi, zapowiada się hicior![]()
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 06-06-2013 o 16:47