Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 85 z 183 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Stosowanie normalnego CN w CX/CS stanowi spory problem jeśli nie dokupisz dodatkowej licencji (~5 stów) i dobrego kolorymetru/spektrofotometru (~800-4000PLN)
    ColorNavigator Elements to rozwiązanie darmowe, do kalibracji i profilowania bez użycia kolorymetru.
    Ah człowieka chwilę nie ma, a tu każą sobie płacić za podstawowe sprawy w monitorach semi-profesjonalnych :-D

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    semi
    To słowo klucz. Pół trzeba dokupić.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

W przypadku CX możemy kupować na raty, lub decydując się na te klocki, które są nam potrzebne - w CG mamy pełny komplet, a np. osobiście wolałbym nie dopłacać za wbudowany sensor.

CX240 + licencja CN + osłona + i1Display Pro = ok. 7-8kPLN

CG246 = ok. 8-9kPLN

Więc za certyfikat i możliwość nieco bardziej zaawansowanego softproofingu sprzętowego dopłacamy ok. 1kPLN.

Pełne uzależnienie

W przypadku CX możemy kupować na raty, lub decydując się na te klocki, które są nam potrzebne - w CG mamy pełny komplet, a np. osobiście wolałbym nie dopłacać za wbudowany sensor.

CX240 + licencja CN + osłona + i1Display Pro = ok. 7-8kPLN

CG246 = ok. 8-9kPLN

Więc za certyfikat i możliwość nieco bardziej zaawansowanego softproofingu sprzętowego dopłacamy ok. 1kPLN.
    Prosty rachunek :-) Jak się sprawdza to nowe podświetlenie LED-owe po paru miesiącach użytkowania?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Jak się sprawdza to nowe podświetlenie LED-owe po paru miesiącach użytkowania?
    Za krotki okres żeby coś powiedzieć.

Co do rachunków, powiem szczerze, że na tyle sztuk CG243W ile widziałem i CX240, mogę zaryzykować opinię, że CG jest równiejszy. Oczywiście mocniej świeci narożnikami, ma inne wykończenie, ale jest niemal tak równy jak kartka papieru. Naprawdę trzeba pecha, lub potwornie zużyty monitor żeby widać było nierówność. A CX-y już widziałem nierówne, z wyraźnymi rozświetleniami wzdłuż krawędzi. Analiza ceny powinna również to uwzględniać, bo w segmencie pro jest to ważne.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Za krotki okres żeby coś powiedzieć.

Co do rachunków, powiem szczerze, że na tyle sztuk CG243W ile widziałem i CX240, mogę zaryzykować opinię, że CG jest równiejszy. Oczywiście mocniej świeci narożnikami, ma inne wykończenie, ale jest niemal tak równy jak kartka papieru. Naprawdę trzeba pecha, lub potwornie zużyty monitor żeby widać było nierówność. A CX-y już widziałem nierówne, z wyraźnymi rozświetleniami wzdłuż krawędzi. Analiza ceny powinna również to uwzględniać, bo w segmencie pro jest to ważne.
    Przypuszczam, że normalny "pro" nawet nie będzie takiego rachunku robił.

Fajnie, że w tańszym segmencie jest coś, w czym można pogrzebać trochę więcej jak w starszych SX-ach.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Prosty rachunek :-) Jak się sprawdza to nowe podświetlenie LED-owe po paru miesiącach użytkowania?
    Niestety CX-a miałem tylko do testów, ale mam tą sztukę na oku i nadal jest bardzo si.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Co do rachunków, powiem szczerze, że na tyle sztuk CG243W ile widziałem i CX240, mogę zaryzykować opinię, że CG jest równiejszy.
    Ciekawe, bo moje (i nie tylko) obserwacje są wręcz przeciwne . W pomiarach CX-y mają odchyłki w porywach do 2dE i są wizualnie idealnie równe - nie wiem czy jest to zasługa nowego podświetlenia, powłok retardacji optycznej, czy może ulepszonego DUE i podwójnej 3DLUT, czy kombinacji w/w - ale średnio w pomiarach wypadają o 1-3dE lepiej od poprzednich CG/SX.

Fajnie, że w tańszym segmencie jest coś, w czym można pogrzebać trochę więcej jak w starszych SX-ach.
    Dokładnie - EIZO zaopatrzyło swoje monitory w nader skąpe możliwości regulacji i wreszcie jest coś, co zmienia ten stan rzeczy. Życzyłbym sobie aby ten programik działał również z SX, ale to pewnie byłby już nadmiar szczęścia.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Ciekawe, bo moje (i nie tylko) obserwacje są wręcz przeciwne .
    Nie tyle ciekawe, co niepokojące. Natrafiłem na wyraźnie widoczne wąskie rozświetlenia, czego w życiu nie było na żadnym stabilizowanym CG. Nie zrobiłem zdjęć, może trzeba było. Aby nie niepokoić "opinii publicznej", poczekam, pooglądam więcej sztuk i będzie wówczas można wypracować stabilną opinię.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Spostrzeżenia praktyczne z EIZO ColorNavigator Elements: MVA.PL • Zobacz wątek - EIZO ColorEdge CX240 - pierwsze wrażenia
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-11-2012 o 13:28

Uzależniony

strideer

Dokładnie - EIZO zaopatrzyło swoje monitory w nader skąpe możliwości regulacji i wreszcie jest coś, co zmienia ten stan rzeczy. Życzyłbym sobie aby ten programik działał również z SX, ale to pewnie byłby już nadmiar szczęścia.
    A na jakie "grzebanie" SX-y nie pozwalają i na jakie wartości i możliwości SX-ów te "ograniczenia" się przekłądają?

Czy ograniczeniem jest tylko Easy-Pix, a innym kalibratorem i programem można te ograniczenia sprzętowej kalibracji znacznie zmniejszyć?

Strona 85 z 183 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów