Nowy
Używany
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
W przypadku CX możemy kupować na raty, lub decydując się na te klocki, które są nam potrzebne - w CG mamy pełny komplet, a np. osobiście wolałbym nie dopłacać za wbudowany sensor.
CX240 + licencja CN + osłona + i1Display Pro = ok. 7-8kPLN
CG246 = ok. 8-9kPLN
Więc za certyfikat i możliwość nieco bardziej zaawansowanego softproofingu sprzętowego dopłacamy ok. 1kPLN.
Za krotki okres żeby coś powiedzieć.
Co do rachunków, powiem szczerze, że na tyle sztuk CG243W ile widziałem i CX240, mogę zaryzykować opinię, że CG jest równiejszy. Oczywiście mocniej świeci narożnikami, ma inne wykończenie, ale jest niemal tak równy jak kartka papieru. Naprawdę trzeba pecha, lub potwornie zużyty monitor żeby widać było nierówność. A CX-y już widziałem nierówne, z wyraźnymi rozświetleniami wzdłuż krawędzi. Analiza ceny powinna również to uwzględniać, bo w segmencie pro jest to ważne.
Niestety CX-a miałem tylko do testów, ale mam tą sztukę na oku i nadal jest bardzo si.
Ciekawe, bo moje (i nie tylko) obserwacje są wręcz przeciwne . W pomiarach CX-y mają odchyłki w porywach do 2dE i są wizualnie idealnie równe - nie wiem czy jest to zasługa nowego podświetlenia, powłok retardacji optycznej, czy może ulepszonego DUE i podwójnej 3DLUT, czy kombinacji w/w - ale średnio w pomiarach wypadają o 1-3dE lepiej od poprzednich CG/SX.
Dokładnie - EIZO zaopatrzyło swoje monitory w nader skąpe możliwości regulacji i wreszcie jest coś, co zmienia ten stan rzeczy. Życzyłbym sobie aby ten programik działał również z SX, ale to pewnie byłby już nadmiar szczęścia.
Nie tyle ciekawe, co niepokojące. Natrafiłem na wyraźnie widoczne wąskie rozświetlenia, czego w życiu nie było na żadnym stabilizowanym CG. Nie zrobiłem zdjęć, może trzeba było. Aby nie niepokoić "opinii publicznej", poczekam, pooglądam więcej sztuk i będzie wówczas można wypracować stabilną opinię.
Spostrzeżenia praktyczne z EIZO ColorNavigator Elements: MVA.PL • Zobacz wątek - EIZO ColorEdge CX240 - pierwsze wrażenia
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-11-2012 o 13:28