View Poll Results: nowy czy używany

Voters
11. You may not vote on this poll
Page 67 of 183 FirstFirst ... 1757656667686977117167 ... LastLast
Results 661 to 670 of 1823

Thread: Monitory - porady, problemy itd. część II

Pełne uzależnienie BeatX's Avatar

Quote Originally Posted by strideer View Post
    Media Player Classic Home Cinema. Też darmowy, bardzo dużo możliwości, chociaż interfejs wygląda jak produkt minionej epoki (dokładnie rzecz biorąc jak microsoftowy Media Player 6 - to chyba będzie z Windows 2000 albo XP sprzed Service Packów)
    pelnia szczescia - o to chodzilo
    masz u mnie piwo stary!
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna

Default Mam pytanie

Czy kupując monitor EIZO FlexScan SX2462W + EasyPix potrzebuję jeszcze coś do szczęścia. Czy posiadając to urządzenie bedę mógł samodzielnie dokonac sprzetowej kalibracji. Mam laptopa toshiba satelite a660-18G, który posiada wyłącznie hdmi i chyba gniazdo d-sub. Jaki kabel kupic.
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Pełne uzależnienie Tom01's Avatar

Do EIZO serii SX zastosowanie EasyPixa to grzech. Urządzenie ani oprogramowanie nie umożliwia optymalnej kalibracji tak precyzyjnego monitora.

Kabel trzeba HDMI->DVI. Ew w sklepie monitory.mastiff.pl w uwagach do zamówienia po prostu proszę dopisać jaki kabel ma być dołożony i właściwy, dobrej jakości, będzie w pudle gratis.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie BeatX's Avatar

O wlasnie Panie Tomaszu, to ja przy okazji zapytam o przewody sygnalowe do monitora.
    Aktualnie korzystam z DVI - ale, ze moja karta graficzna ma cztery gniazda DisplayPort to tak z czystej ciekawosci.. jest jakas roznica w jakosci obrazu przesylanego za pomoca przewodu DVI a DisplayPort?
    Bo np. hdmi zaowazylem, ze strasznie przebaria obraz.
    Szczegolnie kolor czerwony - on po prostu wpada w karmazynowy.
    Pare razy na probe podlaczylem do kilku roznych telewizorow LCD laptopa za pomoca hdmi, odpalilem przykladowe zdjecie - po czym to samo zdjecie odtworzylem w telewizorze, za pomoca podlaczonego pendrive i wbudowanej w TV przegladarki zdjec.
    Roznica byla kolosalna (doslownie)
    Z pendrive mozna przyjac, ze zdjecie mialo w miare "neutralne" kolory, ale to co zobaczylem z laptopa podlaczonego do TV za pomoca HDMI to pozal sie panie boze
    Cos zle ustawione, czy po prostu hdmi "tak ma" (?)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Quote Originally Posted by BeatX View Post
    jest jakas roznica w jakosci obrazu przesylanego za pomoca przewodu DVI a DisplayPort?
    Nie ma.

Quote Originally Posted by BeatX View Post
    Bo np. hdmi zaowazylem, ze strasznie przebaria obraz.
    Karta graficzna może "myśleć", że po drugiej stronie kabla HDMI jest telewizor i robi niedźwiedzią przysługę włączając jakieś polepszacze. Cieżko to czasem wyłączyć.

Dopiero zaczyna

Default jak podłączyć montor 27 cali do laptopa

W przyszłym tygodniu kupuje monitor necpa271W i chcę go tymczasowo podłączyć do laptopa. Narazie nie mam komputera stacjonarnego, a laptop nie posiada złącza display, mini display ani DvI. Ma jedynie hdmi. Co tu zrobic? Myślałem o zewnętrznej karcie graficznej na exprescard ale mało informacji w sieci o takich wynalazkach. Karta graficzna na usb z reguły oferuje rozdzielczość jedynie hdmi czyli 1980x1200 czy cos takiego. Może komuś przychodzi do głowy jakiś prosty i skuteczny sposób.
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by bartek_ View Post
    W przyszłym tygodniu kupuje monitor necpa271W i chcę go tymczasowo podłączyć do laptopa. Narazie nie mam komputera stacjonarnego, a laptop nie posiada złącza display, mini display ani DvI. Ma jedynie hdmi. Co tu zrobic? Myślałem o zewnętrznej karcie graficznej na exprescard ale mało informacji w sieci o takich wynalazkach. Karta graficzna na usb z reguły oferuje rozdzielczość jedynie hdmi czyli 1980x1200 czy cos takiego. Może komuś przychodzi do głowy jakiś prosty i skuteczny sposób.
    Po HDMI wyprowadzisz tylko 1920x1080 pikseli. Więcej się nie da. W monitorze możesz wybrać tryb wyświetlania obrazu bez skalowania, więc możesz mieć pulpit piksel w piksel, tyle, że z czarnymi marginesami wokół. Możesz też włączyć skalowanie proporcjonalne - z tego co pamiętam, ten monitor dość fajnie radził sobie u mnie z powiększaniem sygnału Full HD do swojej natywnej rozdzielczości. Co do zewnętrznych kart graficznych to się nie wypowiem - nie miałem z takimi do czynienia.

Być może do tego laptopa można dokupić stację dokującą z DVI?

Dopiero zaczyna

Quote Originally Posted by Tom01 View Post
    Być może do tego laptopa można dokupić stację dokującą z DVI?
    **** blada to toshiba satellite a660-18g nie ma stacji.
    pomyślalem, że oddam laptopa do zaprzyjaźnionego komisu i wymienię na innego z dvi. sa tam teraz jakieś firmy del z dvi. ale czy nawet jesli ma wyjście dvi czy karta z laptopa obsłuży rozdzielczość 2560x1440??????????????????

Pełne uzależnienie gietrzy's Avatar

Quote Originally Posted by bartek_ View Post
    nawet jesli ma wyjście dvi czy karta z laptopa obsłuży rozdzielczość 2560x1440??????????????????
    Raz góra ??? by wystarczyło
    Imho nie, nawet jak jakaś Quadro obsłuży to DVI zablokuje - nie spotkałem się ze spec. DVI "powyżej" 1920x1200; raczej tylko Display Port, ale poczekajmy na Magów Wątku.
    the silence is deafening

Page 67 of 183 FirstFirst ... 1757656667686977117167 ... LastLast