Dziwne, widzę, ostatni post Strideera na głównej stronie forum, a tutaj go nie ma..
Nowy
Używany
Dziwne, widzę, ostatni post Strideera na głównej stronie forum, a tutaj go nie ma..
O obiektywach wiem prawie wszystko
"+1 za SX" - teraz się dopiero tutaj pojawił pomimo, że widziałem go na głównej.
PS. Czemu tak walczyłeś z 3 Necami ?
Opisywałem to w tym wątku (lub jego poprzedniku) i wspominałem po drodze przynajmniej raz, a może nawet dwa :-) Żeby nie śmiecić to jeszcze raz krótko: nierównomierne podświetlenie, mimo włączonego DUE, skutkowało przebarwieniami w odcieniach neutralnych, widzianych przeze mnie gołym okiem. Do tego występował we wszystkich przypadkach również dostrzegalny efekt "cieknięcia" czerni - w dwóch przypadkach powiedzmy pomijalnym, w trzecim - drastyczny. Monitor zwróciłem do sprzedawcy, parę miesięcy później trafiła mi się dobra okazja na CG243, którego wziąłem zamiast PA271. Pod względem jednorodności jest niemal idealny, efekty cieknięcia są tak niewielkie, że widać to tylko w ciemnościach. EIZO ma zdecydowanie lepszą obsługę serwisową u nas w kraju. Z tego co się zorientowałem monitory NEC-a są wysyłane w trudniejszych przypadkach do Niemiec, co oczywiście trwa, no i gwarancja jest zdaje się krótsza (3 vs. 5 lat w EIZO). Moim skromnym zdaniem lepiej mieć pewniejszy monitor bez sprzętowej kalibracji jak z serii SX, niż mieć bajer ale wkurzać się, że obraz nie jest równy (mam na myśli PA). Niezależnie od wyboru dobra rada jest taka, żeby dany egzemplarz albo obejrzeć (i w miarę możliwości pomierzyć) przed zakupem albo dogadać ze sprzedawcą możliwość zwrotu/wymiany.
To ja tez poproszę info na priv na jaki bonus dałem się nabrać
Informacji o promocji nie było nigdzie wcześniej, zobaczyłem ja dopiero na targach. Kupować oczywiście nie trzeba było na miejscu, był chyba 3 tygodniowy okres po targach kiedy można dokonać było zakupu. Transakcji dokonałem w RCS2 w Krakowie. Monitor dostarczył mi do pracowni Czornyj, tutaj też go skalibrował. "Felerności" SV301 nie zauważyłem do dziś, widocznie Czornyj nieźle zamydlił mi oczy![]()
Jaki środek czyszczący byście polecili do Eizo SX2262W ?
Aktualnie używam jakiegos uniwersalnego żelu "hama" do czyszczenia paneli LCD/LED/TFT ale zostaja smugi na matrycy i doprowadzić to do pożadku to masakra jakaś.
Najlepiej jakby to był środek czyszczący w komplecie ze szmateczką z mikrofibry, bo szmateczki też są różne (jedne bardziej rozmazują, drugie mniej..)
Panie Tomaszu, może Pan ma coś w swoim asortymencie sprawdzonego i wartego uwagi?
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
W firmie używamy zwykłego płynu do okien, bodajże Ajax, i bardzo często pranej mikrofibry. Mikrofiby dobrze mieć dwie, na mokro (paluchy, plamy) i sucho (kurz).
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Raz się żyje, SX2762 z Easypixem zamówiony :]