Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 57 z 183 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dałem przykład gdzie to zle wyglada. Chodzi mi o to żeby moi klienci nie widzieli u siebie na monitorach przepalonych zdjęć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Wciąż nie ma profilu.

Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.

P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.

to fakt, różnicy w zdjeciach nie miałem, ale zaznaczyłem opcje z profilem icc srgb... hmm
    Ostatnio edytowane przez ehri ; 02-06-2012 o 16:32 Powód: Automerged Doublepost
    C50D + BG-E2N + S30/1.4 + C80/1.8 + S8/3.5 + C580EXII + 2x Quantuum 600Ws + Quantuum 300Ws

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ehri Zobacz posta
    dałem przykład gdzie to zle wyglada. Chodzi mi o to żeby moi klienci nie widzieli u siebie na monitorach przepalonych zdjęć.
    Po prostu niech Pan unika kanałów z miejscami 255. Zawsze i na wszystkim będzie wypalone.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kalibracja nie ma mocy sprawczej i nie służy ukazywaniu "prawdy objawionej", a ustawieniu monitora w taki sposób, by dało się przewidzieć wygląd zlecenia w określonych warunkach obserwacji.

Jeśli nasze zdjęcie będzie publikowane na spawarkowatych laptopach, iPhone'ach, iPadach, telewizorach i monitorach naszych klientów, to musimy skalibrować monitor do wysokiego poziomu luminancji i dopiero wtedy oceniać barwy zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ehri Zobacz posta
    Boszz, to jak jesteś z KRK weź zamów czarnucha od kalibracji tylko takiego, żeby się znał na robocie , najlepiej tego co kalibrował ci NECzka, skoro ten wyświetla poprawnie i ci się podoba a potem skalibruj... monitory klientom.

Alternatywnie (piszę z głowy/d***): jedź do nich i zmniejsz kontrast na oko do 65-75 (0-100), jasność (z tego co piszesz) do 35-40 (0-100) i trochę nasycenia, tak do 70 (0-100). To wszystko na profilu sRGB lub 6500K lub warm.
    Jeśli zastanawiasz się skąd on to **** wie to może lepiej zapytać yu w tym wątku czy ktoś z KRK skalibruje ci te monitory, można w pakiecie trafisz na rabat, może się przeszkolisz jak PSuć zdjęcia by klient widział to co ty, tak pi razy drzwi.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

FYI: Klika informacji dla mniej zorientowanych w temacie (jak ja).

Te chole*ne 10 bit na kanał/kolor. Większość łosi (jak ja) podnieca się czytając folderki a tymczasem facet z Eizo właśnie mi powiedział, że tylko jeden PANEL ma 10 bit i kosztuje 3 duże dyszki - przeznaczenie zaawansowana pp wideo.
    Póki co nie ma to (czy panel ma 8 czy 10) jednak znaczenia ponieważ:

- tylko CS 5 i nowsze wspiera 10bit/kanał
    - żaden LR; nawet LR4, PSE czy PRE nie wspiera tego (Wsparcie Adobe Europe)

Do szczęścia wystarczy nam więc byle jaka (Matrox G400 to już sekcja archeo) karta graficzna podająca 8 bitów, najlepiej przez DVI (Wsparcie Eizo). Liczy się bowiem - tu techniczny bełkot - wewnętrzna LUT w monitorze i jej soft?

Tak więc ci co mają tylko LR mogą sobie darować karty AMD serii FirePro; co ciekawe Eizo otwarcie mówi o braku wsparcia dla kart NV - datowany na styczeń 2011.

http://www.eizo.com/global/support/c...onitors/20.pdf

Skoro już jestem ofiarą tego wątku, to wybierając nowy, lepszy monitor wybierzmy taki, którego da się skalibrować (nie mylić z oprofilować) a najtańszy taki firmy Eizo według tego co tu wyczytałem to SX2262; wszystko poniżej tego można traktować w kategorii amator.

Janusz Body, Czornyj, Tom01; jeśli coś pokręciłem to proszę o poprawki.
    the silence is deafening

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Janusz Body, Czornyj, Tom01; jeśli coś pokręciłem to proszę o poprawki.
    Generalnie jasne. 10 bitowy tor sygnałowy to na razie pieśń przyszłości. Nawet jak są monitory które taki sygnał przyjmują, mają pewien większy potencjał w dziedzinie symulacji (softproofingu), ale na ekran i tak trafia 8 bitów. No i ten potencjał jest dyskusyjny w sensie praktycznym. Jest w tej chwili tylko JEDEN monitor na świecie (nie licząc medycznych), który ma naprawdę cały tor 10 bitowy i 10 bitową matrycę. Reszta nie ma. Jak już się ten standard upowszechni i potanieje, to i tak obecny monitor będzie się kwalifikował do wymiany. Nie ma się więc co napalać jak szczerbaty na suchary.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 06-06-2012 o 15:29

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

no to jak jedyny godny to sc2262 to po co kupowac inne np s2243 bardzo polecany ?
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

arekhit po to ze nie każdego stać na serię SX :] Lub oczekuje czegoś innego -> np. rozmiar kosztem jakości.

Początki nałogu

Domyślnie

Mam problem z pa271 i karta gf555m

Na początek kilka danych:
    - laptop dell xps 702x z displayportem
    - najnowsze sterowniki karty graficznej
    - komputer z laptopem podłączony przez przejsciówkę mini displayport => DVI
    - win 7 pro

Problem polega na tym, że za cholerę nie mogę zmusić do współpracy tego duetu w natywnej rozdzielczości monitora. Po 1 System windows nie widzi większej rozdzielczości niż 1920x1080. Mogę natomiast w sterowniku karty ustawić tak zwaną rozdzielczość niestandardową, więc dodaję 2560x1440, klikam na przycisk test i..... monitor przechodzi test prawidłowo i wyświetla obraz w takiej właśnie rozdzielczości (monitor pokazuje to w prawym górnym rogu). Od tej chwili mogę sobie spokojnie pracować na necu. Problem zaczyna się gdy chce przejść na laptopa. Którą metodą bym tego nie wykonywał, obraz wraca na laptopa. I tu pojawia się problem. Gdybym chciał znów używać neca za cholerę w żaden sposób nie mogę się z nim połączyć. Gaśnie ekran laptopa a na necu również nic nie widać... Gdy odłączę kabel od laptopa obraz na laptopa wraca. Przywrócenie neca do życia to w moim przypadku ponowna instalacja sterowników z opcją czyszczenia poprzednich (odinstalowania) lub przywracanie systemu. I znów dodanie nowej rozdzielczości, test, zmiana itp...

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać abym mógł sobie spokojnie pracować?Reinstalka nie bardzo wchodzi w grę, choć gdyby pomogła na 100% to pewnie mógłbym ją wykonać. Planuję kupić też kabel mini displayport => display port ale taki kabelek to 150zł kosztuje...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Próbował Pan ze starszymi sterownikami? Wiele razy szukałem właściwie działającego sterownika (Nvidia w tym przoduje), nawet cofając się wiele oczek wstecz. Na kabelku który Pan ma miniDP->DVI musi działać. Mam podłączone takim samym 27" i działa od pierwszego strzału.

Strona 57 z 183 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów