Zobacz wyniki ankiety: nowy czy używany

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 18 z 169 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1823

Wątek: Monitory - porady, problemy itd. część II

Mieszany widok

Domyślnie

A ja mam takie pytanie pośrednio związane z monitorami. Jako, że mój laptop nie posiada DVI ani DispayPort a PA241W nie posiada HDMI planuję kupić kabel HDMI<-->DVI. I tu moje pytanie: JAKI? Na alledrogo jest przekrój od 8zł do ponad 100zł. Czym one się różnią? Na co zwracać uwagę? Na super ekran? Złote styki? Cuda na kiju? Nie mam bladego pojęcia
    Z góry dzięki za odpowiedzi.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kable HDMI>DVI - jak wszystkie kable cyfrowe - dzielą się na działające i niedziałające, a te ostatnie zawsze można zwrócić sprzedawcy.

Ewentualnie można zwrócić uwagę na ekranowanie, bo zdarzało mi się, że w wyjątkowo syfilidycznych cieniasach trochę siało i wychodziły duchy.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-01-2012 o 11:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Ewentualnie można zwrócić uwagę na ekranowanie, bo zdarzało mi się, że w wyjątkowo syfilidycznych cieniasach trochę siało i wychodziły duchy.
    OK - czyli mam nie dać się oszaleć i wziąć kabel rozsądny cenowo - jakościowo. Dzięki.
    A jeszcze taka sprawa: nie orientuje się Pan gdzie w Krakowie można sobie zobaczyć i porównać PA241W i PA271W i ew. kupić od reki (kolor czarny)? Nie wspomnę, że szczytem marzeń byłaby możliwość wyboru jednej z trzech sztuk ale tu już nie będę marudził (może powinienem)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

RCS2 (Wieniawskiego), bitcomputer (św. Krzyża). Nie wiem jak teraz z dostępnością od ręki, ale w RCS2 na pewno stoją dwa monitory demo SV241W oraz SV271W (z grubsza to samo co PA, tylko selekcjonowane i z naklejką).
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 16-01-2012 o 11:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    RCS2 (Wieniawskiego), bitcomputer (św. Krzyża). Nie wiem jak teraz z dostępnością od ręki, ale w RCS2 na pewno stoją dwa monitory demo SV241W oraz SV271W (z grubsza to samo co PA, tylko selekcjonowane i z naklejką).
    OK dzięki, w takim razie odwiedzę RCS

Domyślnie Problem z profilami kolorów/ poratujcie :(

Czołem..

Miałem problemy z wyświetlaniem barw, wszystko zaczęło się sypać, musiałem przejść na 64bity, więc spiąłem się, sformatowałem, miało być dobrze.
    Na świeżutkim windowsie 7 zrobiłem kalibrację Spyderem 3 Pro (monitor mam kijowy, ale dawało zawsze radę w miarę).

No i nadal problem z kolorami. Przeglądarka Windowsa i Photoshop jedno, Irfan View drugie. Tyle, że to szop knoci.

Zrobiłem test: zrobiłem printscreen i wkleiłem do photoshopa - kolory są inne! Zrobiłem jeszcze jeden i znów zmiana! Zaobserwujcie w pliku w załączniku jak zmienia się kolorystyka ikonki szopa.

Wyłączyłem z autostartu wszystko co jest od Adobe z nadzieją, że wyłączę Adobe Gamma, które ponoć gryzie się z Spiderem, nie pomogło. Inna rzecz, że ponoć w CS5 nie ma już Adobe Gamma...

Co mam zrobić, by kolory były poprawne?

Liczę na pomoc....

pozdrawiam,
    Przemek

EDIT moderatorski: przeniosłem do właściwego działu i do wątku, w którym tego typu problemy są omawiane.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 16-01-2012 o 14:19
    5D, 35, 50, 17-40, plecak analogów i potrzeba dokumentowania.
    www.przemyslawmatlag.com
    www.fb.com/przemyslawmatlagfotografia

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wszystko w porządku. To nie PS knoci kolory, tylko Irfan ich nie poprawia w trakcie wyświetlania.

Domyślnie

Hmm.. no ale popatrz na załączony plik - po wrzuceniu czegokolwiek do fotoszopa on zmienia barwy! Chyba nie tak powinno być, że po wrzuceniu prinscreena do szopa widzę co innego niż widzę na ekranie w rzeczywitości?
    www.przemyslawmatlag.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miód Zobacz posta
    Hmm.. no ale popatrz na załączony plik - po wrzuceniu czegokolwiek do fotoszopa on zmienia barwy! Chyba nie tak powinno być, że po wrzuceniu prinscreena do szopa widzę co innego niż widzę na ekranie w rzeczywitości?
    W PS trzeba do zrzutu przypisać profil ICC monitora i następnie przekonwertować taki obraz do jakiejś normalnej przestrzeni typu sRGB lub Adobe RGB, wedle preferencji.

Domyślnie

Czyli to co się dzieje jest prawidłowe? Wszystkie foty jakie wrzucam do szopa wydają mi się być podkręcone, szczególnie widać to w poziomie czerwieni. Ale może to taka autosugestia... Ewentualnie jeszcze taki trop, że w jpg w 5d miałem ustawione AdobeRGB, a nie sRGB. Jakby ktoś dał radę tak łopatologicznie napisać co powinienem zrobić, aby ten zrzut był poprawny kolorystycznie i czy foty rzeczywiście są wyświetlane poprawnie, ew gdzie szukać jakichś opcji ustawień, które sprawią, że będzie dobrze.

pozdrawiam
    www.przemyslawmatlag.com

Strona 18 z 169 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów