Nowy
Używany
Mam Lacie 320 ale chyba kalibrator z zestawu szlag trafił. Czy skalibruję sprzętowo ten monitor jakim innym sprzętem aktualnie oferowanym w sklepach? np x-rite i1Display pro?
5d, 5dmk2, 24 f/1.4 IIL, 50 f/1.4, 85 f/1.8 , 135 f/2.0L
lampy, blendy i inne graty.
adamx25@gmail.com
Spokojnie I1 Display Pro się nadaje. Nawiasem mówiąc, LaCie 320 to nic innego jak NEC 2090UXi, strasznie wiekowy sprzęt. Nie wiem czy kalibracja coś mu pomoże.
Wiekowy ale do tej pory śmigał bez problemuz kalibratorem z zestawu ( chyba rebrandowany i1display) z tym że ostatnio coś się stało z kalibratorem bo wszystkie monitory kalibruje tak że praktycznie nie wyświetlają czerwonego
Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
adamx25@gmail.com
Niestety z uwagi na tę "wiekowość" jak to raczyłeś delikatnie określić, chyba są problemy ze sterownikami. Np displayCAL nie pozwala na kalibrację sprzętową tego monitora, pewnie Agryl więc też nie. Może czas pomyśleć o czymś nowym
adamx25@gmail.com
displayCAL nigdy nie kalibrował niczego sprzętowo. W sumie to nawet nie jest oprogramowanie kalibracyjne, tylko nakładka graficzna na ArgyllCMS. 2090UXi miał częściową możliwość kalibracji sprzętowej, ale softem własnym GammaComp. Kalibracja sprzętowa powszechnie weszła dopiero w generacji zaczynającej się oznaczeniem EA, P i PA.
Dzięki za odpowiedź. Czy ten nagły ewidentny błąd kalibracji ( wycina czerwień) niezależnie od sposobu kalibracji czy monitora może oznaczać awarię kalibratora? czy raczej szukać problemu w warstwie software?
adamx25@gmail.com
Może. Ten brandowany I1 Display 2 to nie było mistrzostwo świata.
Kalibrator padł, monitor chyba też dogorywa chyba jednak bo maksymalna jasność spadła na łeb. Mam plan kupić nowy kalibrator i zobaczymy co będzie. Pytanie: i1Display pro czy Spyder 5 Elite?
Rozważam potencjalnie zakup nowego monitora. Trochę się rozglądałem i widziałem dobre opinie na temat NEC PA271Q ( w sensie dobry stosunek jakości do ceny). To rozsądny zakup? ewentualnie coś innego? Co o tym myślicie?
adamx25@gmail.com
Spyder to formalnie dekalibrator, niezależnie od wersji. I1 Display Pro to sensowny wybór, o ile w ogóle jest sens go kupować. Dobrej klasy monitory nie wymagają kalibracji nawet raz na kilka lat więc kupowanie kalibratora aby się zestarzał w szufladzie jest trochę bez sensu. PA271Q szczególnie w wersjach CPr i COLOR jest jak najbardziej godny polecenia.