Nowy
Używany
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
I zapomnieć wszystko, co przeczytałem w necie o podobieństwie 1:250 do odbitki? W prawdzie są też głosy mówiące o natywnym. Trudna decyzja. Przede mną wiele kalibracji. Gdy będę miał okazję, przekonam się organoleptycznie i najwyżej zmienię. A od czego teraz zacznę - nie wiem.
Kontrast trzeba zmniejszyć i to mocno. Ma Pan wybitnie wysokokontrastowy monitor. Inaczej ni choroby nie dostanie Pan zgodności z odbitką. Na IPSowych, można sobie zostawiać a i to nie na wszystkich. na PVA i PLS trzeba dobrać kontrastowość obrazu do właściwości fizycznych papieru.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Ok. Póki co ustawiłem na 80cd/m2 i 1:400. Jest przyjemnie, ale chyba nie o to chodzi, żeby obraz się podobał tylko był prawidłowy. Co do wykresu - u dołu znacznie się zagina ku górze, co normuje się dopiero w połowie. Za to kolory pięknie wszystkie razem. I tu pytanie czy to znaczy, że:
- na 80cd/m2 i/albo mniejszym kontraście, oprogramowaniu lepiej się kalibruje kolory, a gorzej liniowość (?)
- nieprzebieganie krzywej przez idealną przekątną na całej długości jest naturalnym skutkiem wybrania niższego kontrastu?
Aa... i czcionki mniej efekciarsko wyglądają, ale to chyba normalny efekt zmniejszonego kontrastu i jasności. 80cd/m2 - nie chciałem schodzić niżej, bo zwyczajnie po ludzku jest wtedy za ciemno. A wyżej nie, bo pokój bardzo źle oświetlony póki co. Pomiar kartki: 15-20cd/m2.
Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 06-03-2014 o 22:30
Kalibrując monitor kontaktowo nie jesteś w stanie realnie skalibrować kontrastu, chyba że monitor stoi w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu o ścianach obitych czarną Alcantarą (co z kolei nastręcza innych problemów). Jeśli w pomieszczeniu jest jakieś oświetlenie, będzie ono padać na powierzchnię matrycy zmniejszając postrzeganą kontrastowość obrazu - możemy sobie mieć matrycę Sru-tu-tuVA o kontraście statycznym 1000000000000:1, a jeśli nie ma na dyfuzorze zainstalowanych mikro-czarnych dziur pochłaniających 100% padającego światła, to realny kontrast w skrajnie niesprzyjających warunkach może być nawet 10:1. Przykład - mamy smartfona z OLEDowym wyświetlaczem o kontraście 10000000000000000000:1, idziemy sobie w południe na plażę i dlaczegoś g... widać - dlaczego? A bo od "czerni" może odbijać się niewiele mniej światła, niż jest emitowane przez biel, a skuteczny kontrast spada z milion-pięćste-sto-dziewięćset:1 do takiego, który można na palcach rąk policzyć.
Dlatego zawsze zalecam, by zacząć kalibrację od kontrastu natywnego, dokonać oceny porównawczej i dopiero ew. zaczynać dłubać przy kontraście (co nie jest działaniem pozbawionym negatywnych skutków) - paradoksalnie często może być tak, że monitor ze swoim cudnym kontrastem okaże się mniej kontrastowy od teoretycznie znacznie mniej kontrastowej odbitki. A jeśli już koniecznie chcielibyśmy uczciwie ustawiać współczynnik kontrastu podczas kalibracji, musielibyśmy mierzyć monitor z dystansu instalując sensor na statywie.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 07-03-2014 o 00:08
Pomiar flary w i1Profilerze to jedna z możliwości, tyle że nie pozwala nam ona na dokładniejsze wykalibrowanie dobrej klasy monitora przy pomocy wewnętrzenej 12(16)bit 3DLUT, o znacznie większej precyzji niż skromny 8bit 1DLUT karty graficznej. W twoim monitorze możesz zmniejszyć CR podnosząc bkpt przez zwiększenie jaskrawości podświetlenia i jednoczesne przycięcie wtpt wagami RGB - w ten sposób można precyzyjniej ustawić CR i jednocześnie nie spaprać jakości tonalnej i neutralności gradacji korektą w LUT o niskiej zbyt niskiej precyzji.
O ile oczywiście zmniejszenie kontrastu wogóle okaże się być konieczne, bo - jak niestety wszystko co związane z tą materią - jest to rzecz względna. Nie ma prostych recept i magicznych targetów, które dają za każdym razem dobry rezultat.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 07-03-2014 o 08:53
Niezmiernie miło mi donieść wszystkim naszym forumowym Spektrawidzom, że podczas tegorocznych targów Film Foto Video w Łodzi szykuje się ogromna (nomen-omen) niespodzianka - przedpremierowa prezentacja najnowszego okrętu flagowego NEC Display Solution - modelu PA322UHD, pierwszego monitora do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy o rozdzielczości 4K oraz szerokogamutowej matrycy AH-IPS z podświetleniem GBr-LED. Nowa bestia NECzka niebezpiecznie zbliża się do granicy dzielącej LCD od LSD, jeśli więc chcecie zaznać wizualnego odlotu i nasycić zmysły ciekłokrystaliczną ********ością, serdecznie zapraszam w dniach 27-29 marca na stoisko 76!!!
Jak to upchną w 27 calach to biorę![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko