Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: poważniej do sportu (7d i 100-400 albo 70-300)

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Co do af to nie jestem pewien ze usm i usm to zawsze to samo. Jakosc sprawdzisz na samplach w necie. Uczciwie mowie ze z oboma szklami doczynienia nie mialem wiec na ich temat teoretyzowac nie bede , zwlaszcze gdy pewnie znajdzie sie praktyk w tej materii. Piszesz ze trzy lata pstrykasz i ze moja sugestia za krotka - z sufitu tego nie wziales pewnie ;-) szukaj wiec dalej i powodzenia!

Edit a i niech ktos mnie poprawi ale cropowanie to bardziej matryca i jej rozdzielczosc niz szklo wiec co nie wezmiesz jak bedzie dawac ostry obrazek to wycinac ci sie bedzie tak samo.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez krisnrj ; 10-11-2011 o 00:03
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Domyślnie

dzięki za pomoc i że zrozumiałeś mój problem.

nowego 70-300 na pewno nie będę kupował bo samo to że jest nowe sprawi że będzie kosztowało z 10-15 tyś. na cały sprzęt chcę przeznaczyć ok 11tyś, więc 7d bierze mi połowę, a za resztę mam zamiar kupić obiektyw, 70-200 2.8 jeszcze ze stabilizacją również kosztuje dużo. Ja sobie tak myślę że poruszone zdjęcia ominę jeżeli będę miał monopod (inaczej sobie nie wyobrażam pracy z takim długim szkłem jak chociaż 70-300), mam nadzieję że ktoś mi tu przyjdzie z dobrą nowiną i powie żebym brał 100-400 bo ma niesamowity af i jakośc obr. bo szczerze mówiąc to szkiełko jakoś tak mi sie przypodobało.

Jeszcze mam jedno pytanie: Czy jakbym brał 7d z 100-400 albo 7d z 70-300 to miałbym pewność że będzie to świetny sprzęt przez 3-5 lat (nie chodzi o to czy mi się zepsuje, ale o to czy coś go za ten czas nie przegoni znacznie, bo choć obiektywy przechodzą jeszcze lata świetności tak, aparat bardziej elektroniczna sprawa może się okazać badziewiem za 2-3 lata ) proszę rozwiać moje wątpliwości, albo mnie dobić

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Także nie miałem do czynienia z tymi obiektywami, jednak sporo czytałem na ich temat, rozważałem bowiem wybór między nimi a 70-200/2,8 który to ostatecznie zakupiłem, nie potrzebowałem więcej mm, a więcej światła zawsze mile widziane. Co do próby odpowiedzi na Twoje pytania, na podstawie wyczytanych informacji, czyli teoretyzując:

1. Minimalnie szybszy AF ma 70-300
    2. Obydwa bardzo zbliżoną, różnica praktycznie niezauważalna.

Także co byś nie wybrał będziesz zadowolony, kieruj się raczej tym, która ogniskowa będzie Ci bardziej przydatna.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzikikot Zobacz posta
    dzięki za pomoc i że zrozumiałeś mój problem.

nowego 70-300 na pewno nie będę kupował bo samo to że jest nowe sprawi że będzie kosztowało z 10-15 tyś. na cały sprzęt chcę przeznaczyć ok 11tyś, więc 7d bierze mi połowę, a za resztę mam zamiar kupić obiektyw, 70-200 2.8 jeszcze ze stabilizacją również kosztuje dużo. Ja sobie tak myślę że poruszone zdjęcia ominę jeżeli będę miał monopod (inaczej sobie nie wyobrażam pracy z takim długim szkłem jak chociaż 70-300), mam nadzieję że ktoś mi tu przyjdzie z dobrą nowiną i powie żebym brał 100-400 bo ma niesamowity af i jakośc obr. bo szczerze mówiąc to szkiełko jakoś tak mi sie przypodobało.

Jeszcze mam jedno pytanie: Czy jakbym brał 7d z 100-400 albo 7d z 70-300 to miałbym pewność że będzie to świetny sprzęt przez 3-5 lat (nie chodzi o to czy mi się zepsuje, ale o to czy coś go za ten czas nie przegoni znacznie, bo choć obiektywy przechodzą jeszcze lata świetności tak, aparat bardziej elektroniczna sprawa może się okazać badziewiem za 2-3 lata ) proszę rozwiać moje wątpliwości, albo mnie dobić
    oczywiście na tle nowych konstrukcji ten aparat, o którym piszesz okaże się mega badziewiem... tylko co z tego wynika? może chcesz poczekać? za dwa trzy lata to już będzie na rynku następca najnowszej 1-ki, który będzie miał na pewno sporo parametrów poprawionych... tylko znowu co z tego...?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Naturalna kolej rzeczy, technika idzie do przodu, a sprzęt elektroniczny traci na wartości. Ale idąc tym tokiem rozumowania, nigdy byś aparatu nie kupił, bo zawsze za kilka lat będziesz miał w tej samej cenie coś znacznie lepszego. :wink:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    oczywiście na tle nowych konstrukcji ten aparat, o którym piszesz okaże się mega badziewiem... tylko co z tego wynika? może chcesz poczekać? za dwa trzy lata to już będzie na rynku następca najnowszej 1-ki, który będzie miał na pewno sporo parametrów poprawionych... tylko znowu co z tego...?
    a to ja już rozumiem , w sumie bez sensu pytanie.

- - - - - -

zauważyłem że najbardziej brakuje mi ogniskowej, a pod tym względem wygrywa 100-400 :d i żeby się nie rozdrabniać, zostańmy na tym, jak mi się uda kupić jeszcze w listopadzie to będzie fajnie
    zdjęcia testowe oczywiście pokażę.

dziękuję wszystkim za pomoc, pomogliście mi bardzo w uświadomieniu czego ja tak na prawdę potrzebuję .

do zobaczenia.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zauważyłem że najbardziej brakuje mi ogniskowej, a pod tym względem wygrywa 100-400 :d i żeby się nie rozdrabniać, zostańmy na tym, jak mi się uda kupić jeszcze w listopadzie to będzie fajnie
    Za cenę 100-400 można mieć: 200/2.8L + 85/1.8 i telekonwerter x2 w najnowszej wersji. Jak już gdzieś pójdziesz na halę i zajmiesz miejsce to potrzeba zmiany raz ustawionej ogniskowej jest dosyć rzadka.

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=4&APIComp=2

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Najlepiej bedzie jak kupisz 70-200/2.8 BEZ IS + ew. tc 1.4x
    a zamiast 7d namawiam na 1d3 (troche drozej patzrac na uzywki... ale lepiej)

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak już gdzieś pójdziesz na halę i zajmiesz miejsce to potrzeba zmiany raz ustawionej ogniskowej jest dosyć rzadka.
    dobre..... przy recznej i koszu potrzeba jest spora zakres 70-200 jest w pelni uzywany. Tak jak mowisz jest TYLKO na siatce (z wymienionych sportow przez dzikikot)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

f2.8 jest często za ciemno, a Ty chcesz robić zdjęcia na f4 albo f5.6 Najlepsza opcja to 70-200 f2.8 + konwerter. Wtedy możesz powalczyć w większości warunków oświetleniowych. Jak obiektyw dobrze trafi z ostrością to możesz przecież jeszcze wyciąć cropa spokojnie. Monopod na sporcie niewiele Ci da, bo i tak musisz mieć krótkie czasy, jedyny plus to to, że ręce będą mniej bolały od ciężaru, ale z drugiej strony będziesz miał ograniczone ruchy.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Miasto
    Białystok

Domyślnie

akurat, według mnie monopod jest niezastąpiony podczas meczu. jak mam 40d + 70-200 2.8 to nie wyobrażam sobie strzelania z ręki przez cały mecz. do tego teraz jest coraz zimniej i pod koniec meczu ręce się lekko trzęsą z zimna.
    Canon 7D + Grip + Canon 17-55 f/2.8 IS USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L + Canon EF 50mm f/1.8 II + Nissin Di622

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów