Szkło do kulturystyki fotograficznej![]()
Szkło do kulturystyki fotograficznej![]()
Tu była zakazana reklama
Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
Zejdź z chodnika !!!
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr...50mm_1_2_8.htm
oczywiście, szkło jest ze stałym światłem na całym zakresie... a optycznie nie ma co porównywać do sigmy..., bo to szkło z najwyższej półki...
Nie konwerter, tylko przelicznik ekwiwalentu, który dla olympusa wynosi X2.
A tak poza tym, to przy tej sigmie 'normalne' obiektywy wydają się niewielkie. Może jeszcze raz przyjrzę się canonowskiemu 100-400:rolleyes:
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
[QUOTE=sfw;1029034]Nie no, to już nie dyskutujęUbawiłem się.
jacek ma rację System E Olympusa to crop małoobrazkowej matrycy. Mnożnik wynosi razy dwa. Nie potrzebny jest żaden telekonwerter, po prostu zuiko 90-250mm to ekwiwalent dla małego obrazka 180-500mm przy stałym świetle dla całego zakresu F2,8... Więc po co dźwigać takiego potwora, skoro można mieć taki sam ekwiwalent ogniskowych w mniejszych rozmiarach i trzy razy niższej cenie, nawet jeżeli tylko do tego obiektywu musiałbym kupić aparat... aha, zaraz pojawi się głos że 2,8 w olympusie to nie 2,8 bo już takie herezje słyszałem...![]()
[QUOTE=szambonur;1029036]Sorry ale herezje to piszesz powyżej, skąd wiesz, że tej Sigmy nie podepnę pod cropa 1,6 w Canonie? Ile to wtedy będzie? Do dyskusji nt. Jak "puchnie" ogniskowa w cropach odsyłam do innego wątku na tym forum. I z mojej strony EOT bo nie widzę celu dalszej dyskusji.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Kadr będzie ten sam, inna będzie GO (dla Olka oczywiście większa, bo decyduje o tym rzeczywista ogniskowa i krążek rozproszenia). W przypadku lustrzanek z cropem (1D, 7D) całe porównanie bierze w łeb bo zmienia się obszar kadru.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
większa g.o. akurat w przypadku 500mm to raczej zaleta