Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Winda sfiksowała mi z kolorami

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Winda sfiksowała mi z kolorami

Witam

Po raz pierwszy w życiu natrafiłem na tak dziwaczny problem jaki mnie spotkał i nie wiem jak go rozwiązać. Otóż w dpp wywołałem sobie z rawów jpgi a następnie chciałem je dalej obrabiać w PS. niestety po otwarciu w PS zdjęcia są nasycone mocno purpurą, pomyślałem zapewne w DPP w ustawieniach WB zamiast daylighta dałem jakieś dziwaczne ustawienia i taki efekt. Szybko otworzyłem DPP, a tam wszystko ustawione jak trzeba i kolory jpegów też są poprawne. Rawy wywołałem raz jeszcze, ale w PSie nadal to samo, kolory są takie jakbym ustawił jakiś kosmiczny WB. Te same pliki po otwarciu w przeglądarce windy też wyglądają kosmicznie. Otworzyłem jakieś starsze jpgi z którymi było wszystko ok i tam też kolory są zrypane. Dodam, że np. tło pulpitu jest wyświetlane ok, zdjęcia które mam załadowane na serwery podczas przeglądania firefoxem też są ok. Siupy się zaczynają tylko w PSie i WMP. Dodam że mam winde 7. czy ktoś mógłby mi doradzić jak rozwiązać ten problem, bo mam sporo zdjęć do zrobienia, ale przy takich kolorach to sobie mogę co najwyżej pokadrować. Z góry wielkie THX.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze że np miniaturki są wyświetlane poprawnie, a jak otworzę zdjęcie to kolory są już zmasakrowane.
    Ostatnio edytowane przez Maćko_Pń ; 09-11-2011 o 19:47 Powód: Automerged Doublepost
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

do tej pory zreinstalowałem stery od grafy, zrobiłem quickskan antyvirem i nic... teraz jak się przyjrzałem tym zdjęciom to widzę że to nie jest jakby nieprawidłowy WB, ale on po prostu wyśweitlane są w max 256 kolorach, dlatego wyglądają tak żałobnie. Co najdziwniejsze w paintcie jest wszystko ok, szwankuje mi tylko PS i przeglądarka w windzie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A to nie jest jakiś problem z profilami kolorów - idź w tym kierunku.

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Myślę, że jakby to był problem z profilami to by każdy jeden program fiksował, a tu mi nie działa TYLKO PS i przeglądrka windy cała reszta wyświetla w 16 mln kolorów, a dwa powyższe tylko w 256.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    o jezuuuuuu winda mnie po prostu rozwala, jak w przeglądarce do zdjęć zrobię pokaz slajdów to wszystko jest ok, a jak podglądam pojedyńcze zdjęcie to kiszka. Najbardziej martwi mnie PS, bo nie mogę nic zrobić a zdjęć do obróbki czeka mnie cała fura
    Ostatnio edytowane przez Maćko_Pń ; 09-11-2011 o 21:35 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

To jest /może być problem z profilem. Miałem dokładnie to samo na Macu. Zmieniłem sobie profil kolorów i na DPP było ok natomiast na PS tragedia.
    Nie wiem jak na Windzie ale w Macu poprostu wróciłem do defaultowego i zrebootowałem maszyne...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A gdzie się ustawia deflautowy profil kolorów w windzie ? bo nie chciałbym czegoś dodatkowo skiełbasić.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To zamiast myśleć pokaż jak to wygląda i pokaż ustawienia CM w systemie i Photoshopie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

A gdzie się ustawia deflautowy profil kolorów w windzie ? bo nie chciałbym czegoś dodatkowo skiełbasić.
    Gdzieś pewnie we właściwościach ekranu/karty graficznej.
    Profil jest zwiazany z karta graficzna
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Znalazłem przyczynę... problemem okazały się sterowniki do monitora, które niedawno zainstalowałem. Jak wywaliłem z urządzeń monitor to wszystko wróciło do normy... teraz tylko kłopot polega na na tym, że jak winda startuje automatycznie wykrywa monitor i wszystko się znowu kefi... nawet na sterach standardowych do monitora tych które są zaimplementowane w windzie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sterowniki nic nie powinny mieszać, sprawdź jaki masz profil monitora w systemie, ileż razy mamy ci pisać?...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów