Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1676

Wątek: W czym nosić sprzęt - część II

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Odp: W czym nosić sprzęt - część II

Cześć,

Szukam jakiegoś twardego, zapewniającego dobrą ochronę futerału na kompakt (rx100). Przeznaczenie głównie na rower. Żeby można było gdzieś go przymocować (do paska biodrowego plecaka?) i był łatwy i szybki dostęp do aparatu.

Dzięki

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Cześć,

Szukam jakiegoś twardego, zapewniającego dobrą ochronę futerału na kompakt (rx100). Przeznaczenie głównie na rower. Żeby można było gdzieś go przymocować (do paska biodrowego plecaka?) i był łatwy i szybki dostęp do aparatu.

Dzięki
    Najtwardszy "futerał" i najszybciej dostępny sprzęt na rowerze to jest w przednim koszyku na kierownicy (albo w torbie mocowanej na kierownicę). Kilkanaście lat woziłem w ten sposób sprzęt w szmacianej torbie Hama "Spirit", z klapą na dwa suwaki). Teraz torbę mam porządniejszą (Lowepro Toploader 75AW) na lustrzankę z długim teleobiektywem- błyskawiczny dostęp do aparatu. Na kompakt wystarczy mniejsza torba z szybkim dostępem od góry (właśnie np. z klapą na podwójny suwak). Można ją też zabezpieczyć przed wypadnięciem z koszyka przypinając ucho (lub oba uszy) karabińczykiem do siatki kosza.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Najtwardszy "futerał" i najszybciej dostępny sprzęt na rowerze to jest w przednim koszyku na kierownicy (albo w torbie mocowanej na kierownicę).
    Mam taką torbę, ale rzadko z nią jeżdżę. To niewygodne dla mnie. Za to zawsze mam plecak. Poza tym aparat na ciele jest lepiej amortyzowany...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Mam taką torbę, ale rzadko z nią jeżdżę. To niewygodne dla mnie. Za to zawsze mam plecak. Poza tym aparat na ciele jest lepiej amortyzowany...
    Mam taki patent, że mogę jechać rowerem z aparatem na ciele, gotowym do akcji

Dowcip polega na podpięciu paska do lewego ucha aparatu i do gniazda statywowego i na przewieszeniu go na skos, nie na szyi. Wtedy sprzęt przylega do ciała. Pasek należy odpowiednio skrócić, aby nie był luźny, a aparat jest natychmiast dostępny i można go przyłożyć do oka w poziomie lub w pionie. W takim zawieszeniu podczas jazdy co najwyżej zsunie się na środek piersi i, o ile nie ma zbyt długiego obiektywu, to nie będzie przeszkadzał ani wisiał przed nosem. Uważać trzeba tylko przy wchodzeniu i schodzeniu z roweru, aby aparatem nie przywalić w manetki. Patent na dwa aparaty na sobie podczas jazdy też mam i korzystam.

Jeżeli koniecznie aparat ma być czymś osłonięty, to polecam torbę Lowepro Toploader Zoom 55 AW bo ma dodatkowe uszy do szelek piersiowych na dole torby, i można albo sobie kupić takie szelki, albo przypiąć pasek do lewego dolnego i prawego górnego ucha, i przewiesić analogicznie ja na powyższych zdjęciach. Wtedy jest doskonały dostęp do sprzętu, a klapę wystarczy zapiąć na krótkim boku torby i aparat nie wypadnie. Mniejsze Toploadery nie mają uszu do szelek piersiowych.

Cokolwiek jest z tyłu, czy to w bagażniku, czy na plecach, to nie jest szybko dostępne. Nie przesadzajmy też z tą amortyzacją. Kilkanaście lat woziłem lustrzanki w przednim koszu mając sztywny widelec, po każdych wertepach, i nic im nie jest. Zdecydowanie najlepiej dla sprzętu jest go mieć w plecaku i na plecach, ale to nie jest wcale fajne dla rowerzysty.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie

Cześć,

Dzięki
    nie mocowalbym aparatu do roweru , ze wzgldu na wstrzasy.
    zdaza mi sie czasami zabrac aparat ze soba na rower , choc nie sa to dlugie wycieczki.

najlepiej mi sie sprawdzila na maly aparat ( a taki masz ) kamizelka z kieszeniami - cos jak rybacka , sa tez dla fotografow.

dla wiekszego aparatu jednak plecak i w sroku aparat miedzy ciuchami , jakis pulower, cos takiego , co sie na wycieczke zabiera.- nie jest to rozwiazanie eleganckie i przede wszystkim nie jest szybkie , ale aparat jest chroniony.

szelki , aparat na szyi sie nie sprawdzily - albo szelki utrudnialy oddech , albo aparat nieprzyjemnie dyndal.

generalnie to przyjrzalbym sie blizej kamizelce - sa tez lekkie , cienkie takze na upalne dni.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów