Ja zdecydowałem się na Lowepro Nova 190aw. Jest świetna jak na moje zastosowania (póki co trochę wiatr w niej hula, ale to się zmieni). Spokojnie wejdzie tam na wysokość 70-200 f4L, na czym mi zależało. Dużo schowków, kieszonek, możliwość konfiguracji. Bardziej byłem nastawiony na kupno Kata DC-445, która jest już praktycznie niedostępna, a nowa wersja (DC-445 DL) jest dla mnie zbyt mała, ale nie żałuję zakupu, lowepro sprawdza się świetnie. W planach na przyszły rok mam też zakup jakiejś miejskiej, niepozornej torby foto, na body+2 obiektywy, tak żeby bez zwracania uwagi wsiąść z nią do tramwaju, chodzić po ulicach, itp- chociażby Event Messenger 150/250. Jednak jako jedyną torbę polecam właśnie taką typowo fotograficzną- to moja druga torba Lowepro i nie mogę powiedzieć nic złego na tą firmę. Osobiście wybierałbym pomiędzy Kata/Lowepro w tym przedziale cenowym.

ps. Typowo miejskie torby typu Lowepro event messenger czy inne o podobnej budowie odpadły u mnie jako podstawowe, na cały sprzęt foto bo nie da się tam wsadzić body z gripem i podpiętym szkłem, są zbyt wąskie.

Pozdro.