Jakbyś szukał czegoś bardzo małego, bardzo lekkiego i taniej niż w sklepie to może mój maluch by się nadał? Kupiłem go pod kątem używania Peak Design Capture PRO ale kompletnie się nie zgrał ten duet. Manfrotto Advanced Gear Backpack w rozmiarze S (są jeszcze M i L). Jest w stanie sklepowym, miałem go odsyłać do sklepu po zwrot kasy ale przegapiłem termin i już został ze mną. Kupowałem go przed Gwiazdką 2015. W razie czego pisz na adres mkamelg@icloud.com bo na moją pocztę nie docierają powiadomienia o forumowych PM.
Wady:
- nie da się na nim zamocować w sensowny sposób Peak Design Capture PRO, wyżej-niżej a i tak zawsze wrzyna się w żebro
- przy włożeniu aparatu w kierunku jaki widać na zdjęciach plecak będzie samoczynnie się przewracał (podstawa ma mniejszą powierzchnię niż góra)
- ramiona mają 6cm szerokości (w najszerszym miejscu) i 1,7cm grubości - nie każdemu może to pasować
- z ramion po regulacji mogą dyndać długie paski (w zależności od gabarytów właściciela), Manfrotto niestety nie przewidział żadnych gumek którymi można by je przyblokować - trzeba by sobie zrobić takie samemu albo dociąć i opalić końcówki pasków zachowując oczywiście jakiś bezpieczny margines, nic na styk
Zalety:
- waga
- kompaktowość
- osłona przeciwdeszczowa
- na plecach jest taśma dzięki czemu można go wygodnie zamocować na torbie z kółkami z wysuwaną rączką (fajna opcja dla podróżujących korzystających często z usług lotnisk)
- suwaki działają płynnie bez żadnych zacięć i przycięć materiału
Reszta do doczytania w recenzji Manfrotto Advanced Gear Backpack - recenzja plecaków fotograficznych - Prezentacja serii - Akcesoria - plecaki - Swiatobrazu.pl
Zdjęcia moje, sprzęt oraz owoce plus woda w środku został wykorzystany tylko w celach pokazowych i nie jest elementem plecaka. Aparat to 5DS z 50mm STM plus Rokinon 85mm f/1.4 Jak widać aparat wystaje nieco ponad obręb plecaka (o jakieś 1,5cm?) ale zapewniam iż klapa zamyka się bez problemów. Przy mniejszych gabarytowo aparatach (od 6D w dół) nie powinno nic wystawać poza obręb plecaka.