Czołem,
Dwa tygodnie temu tutaj: (http://www.canon-board.info/pozostal...ml#post1155797) pytałem o plecak i opowiem teraz o efektach swoich poszukiwań.
Zdecydowałem się na Lowepro Fastpack 250 AW DSLR Video - to jest nowsza wersja Fastpacka 250, teoretycznie przygotowana pod filmujących lustrzanką, ale to raczej taki marketing.
- w stosunku do starszego 250 ma z boku kieszonkę na statyw (który przytrzymujemy pasami z boku), pas biodrowy (taki sobie) oraz pokrowiec przeciwdeszczowy.
- plecak ma wg specyfikacji 25 cm głębokości, ale mieści się w klatce Ryanair (22cm z miarką), z tym że na wcisk, jeśli do tylnej komory włożymy laptopa. Netbook 10" wejdzie nawet do górnej komory.
- dostęp z boku do dolnej komory bardzo wygodny - choć jako praworęczny wolałbym go mieć z prawej, nie z lewej strony.
- w komorze dolnej bardzo dużo miejsca, poza body z podpiętym zoomem zmieściły się 3 dodatkowe obiektywy i stare body 450d. A i jeszcze ładowarka do baterii. Możliwości aranżowania miejsca ograniczone przez fakt, że ścianki nie wszędzie da się przypiąć, ale nie przeszkadza to za bardzo.
- miejsca na górze bardzo dużo nie ma, ale od biedy da się wyjechać na 2-3 dni z samym plecakiem.
- wygląd niestety jest "fotograficzny", no ale trudno.
Generalnie jestem zadowolony, plecak wygodny, po paru godzinach noszenia żadnych problemów, nadaje się świetnie na całodzienne wyjście.
Do noszenia na co dzień może być trochę za dużo, bo wygląda na spory klocek (i sam niespakowany waży prawie 2kg), tak więc jeśli ktoś chodzi na lekko, warto rozważyć też 150AW, choć tam nie włożymy już dużego laptopa.
Parę recenzji:
The Shy Photographer: Lowepro DSLR Video Fastpack 250 Review - The Best DSLR and Laptop Backpack Combo
Amazon.com: Customer Reviews: Lowepro DSLR Video Fastpack 250 AW Black Backpack (tu porównanie z 250)