Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1680

Wątek: W czym nosić sprzęt - część II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: W czym nosić sprzęt - część II

Goomis dzięki za opinię. Wygląda na to, że ten plecak jest super do przechowywania i do transportu, ale na wyjazdy trzeba oprócz niego zabierać coś bardziej poręcznego - torbę lub mniejszy plecaczek.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Sunders, a co dokładnie chcesz wiedzieć?
    Chciałem się upewnić jaka jest jego trwałość i dowiedzieć jaki jest w praktycznym użyciu.

Jest przy tym dość specyficzny ze względu na budowę i konieczność rozmontowania sprzętu, ale pod względem projektu, wykonania, pojemności i wygody noszenia jest zdecydowanie na pierwszym miejscu.
    Odpowiadała mi jego "ładowność" przy stosunkowo niedużych gabarytach i wadze, ale własnie zastanawiało mnie jak jest z wyjmowaniem z niego sprzętu.Z jednej strony wygląda, że jest solidny i optymalnie pakowny oraz bez problemu spełnia kryteria bagażu podręcznego, a z drugiej że wyjmowanie i konieczność montowania zestawu puszka-obiektyw są nieco kłopotliwe.

strideer kiedy nosisz sprzęt na wyjazdach w SS, zabierasz dodatkowo jakąś torbę lub plecak?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Goomis dzięki za opinię. Wygląda na to, że ten plecak jest super do przechowywania i do transportu, ale na wyjazdy trzeba oprócz niego zabierać coś bardziej poręcznego - torbę lub mniejszy plecaczek.

Chciałem się upewnić jaka jest jego trwałość i dowiedzieć jaki jest w praktycznym użyciu.

Odpowiadała mi jego "ładowność" przy stosunkowo niedużych gabarytach i wadze, ale własnie zastanawiało mnie jak jest z wyjmowaniem z niego sprzętu.Z jednej strony wygląda, że jest solidny i optymalnie pakowny oraz bez problemu spełnia kryteria bagażu podręcznego, a z drugiej że wyjmowanie i konieczność montowania zestawu puszka-obiektyw są nieco kłopotliwe.
    Jeżeli plecak ma służyć na wyjazdy to nie sądzę, aby wyjmowanie było kłopotliwe, bo raczej nie żąglujesz szkłami jakoś specjalnie, co nie? A jak bym miał zabierać coś jeszcze to polecam kupić sobie również od TT pas i któryś z pokrowców serii Skin - pas jest dużo wygodniejszy niż ten przy plecaku no i sakwy z serii skin są miękkie i kompresowalne (nie to co termosy od lowepro ), a więc wrzucisz je do środka (również pełen skin set v2 był zapakowany do tego plecaka przy wspomnianym locie Wizzair'em).
    Możesz kupić np. body bag czy chimp cage - w obu z zastosowaniem przegródki zmieszczą się 2 szkiełka - problem rozwiązany
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Jeżeli plecak ma służyć na wyjazdy to nie sądzę, aby wyjmowanie było kłopotliwe, bo raczej nie żONglujesz szkłami jakoś specjalnie, co nie?
    Też szukam plecaka, który pomieściłby sprzęt na wyjazdy, a przy okazji nie miał monstrualnych rozmiarów. Nie planuję jakoś często zmieniać szkieł, ale nie chciałbym też za każdym razem przed zdjęciem składać, a po zdjęciu rozkładać aparatu i szkła. Noszenie na szyi nie bardzo wchodzi w grę, bo będzie sporo chodzenia i szkoda mi szyi, a z kolei przepakowanie sprzętu na miejscu do innego plecaka/torby też nie, bo jadę daleko i chcę do minimum ograniczyć zabierane rzeczy.

Stąd moje pytanie - czy da się do Shape Shifter'a zmieścić 5D z 35L i jakoś sensownie to wyjmować? Tzn. umieścić złożone gdzieś niedaleko zamka żeby otwieranie, wyjmowanie i składanie nie trwało 5 minut? Nie oczekuję, że to będzie to w ciągu kilku sekund jak np. w plecaku Kata, ale żeby nie trwało to wieczność. Da się? (Oprócz w.w. miałaby być lampa, 70-200, rybie oko.)

edit:
    Zapomniałem dodać, że 5D bez gripa.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez piwo Zobacz posta
    Też szukam plecaka, który pomieściłby sprzęt na wyjazdy, a przy okazji nie miał monstrualnych rozmiarów. Nie planuję jakoś często zmieniać szkieł, ale nie chciałbym też za każdym razem przed zdjęciem składać, a po zdjęciu rozkładać aparatu i szkła. Noszenie na szyi nie bardzo wchodzi w grę, bo będzie sporo chodzenia i szkoda mi szyi, a z kolei przepakowanie sprzętu na miejscu do innego plecaka/torby też nie, bo jadę daleko i chcę do minimum ograniczyć zabierane rzeczy.

Stąd moje pytanie - czy da się do Shape Shifter'a zmieścić 5D z 35L i jakoś sensownie to wyjmować? Tzn. umieścić złożone gdzieś niedaleko zamka żeby otwieranie, wyjmowanie i składanie nie trwało 5 minut? Nie oczekuję, że to będzie to w ciągu kilku sekund jak np. w plecaku Kata, ale żeby nie trwało to wieczność. Da się? (Oprócz w.w. miałaby być lampa, 70-200, rybie oko.)

edit:
    Zapomniałem dodać, że 5D bez gripa.
    Da się osobno korpus, osobno szkło, do dwóch górnych sakw wewnątrz plecaka. Wtedy odsuwasz górny suwak na boki i masz dostęp do obu elementów, które możesz w miarę szybko skręcić, rozkręcić, wyjąć lub schować.

Pełne uzależnienie

odsuwasz górny suwak na boki i masz dostęp do obu elementów, które możesz w miarę szybko skręcić, rozkręcić, wyjąć lub schować.
    Ta konieczność skręcania i rozkręcania za każdym razem nie jest irytująca?

Pełne uzależnienie

Jak nie robisz tego co minutę - to według mnie nie. Rzecz cokolwiek ułatwia możliwość wrzucenia niepotrzebnych dekielków korpusu i obiektywu do sakwy zwolnionej przez korpus lub obiektyw, co w razie potrzeby pozwala nie szukać ich po całym wnętrzu. SS jest plecakiem specyficznym z założenia. Albo się na to godzisz, kupujesz go i używasz z pełną świadomością, że taki jest - albo kupujesz coś innego.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Da się osobno korpus, osobno szkło, do dwóch górnych sakw wewnątrz plecaka. Wtedy odsuwasz górny suwak na boki i masz dostęp do obu elementów, które możesz w miarę szybko skręcić, rozkręcić, wyjąć lub schować.
    Da się RAZEM do JEDNEJ z górnych kieszeni ze złożoną osłoną (puszka bez gripa)

Są dwie sakwy identycznego rozmiaru. Wchodzi do nich luźno 70-200/2.8L IS USM II z odwróconą osłoną i jeśli pamięć mnie nie myli z założoną obejmą statywową, a przy tym zostaje jeszcze luz na wygodne wyjmowanie.
    Nie myli

Lekko, ale to jedyny minus tego plecaka, w porównaniu do masy zalet.
    Napisałem również jakie rozwiązanie polecam (pas i sakwa/sakwy - najlepiej z serii skin, ale mogą być dowolne)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Rozumiem, że do tej kieszeni wejdzie 5D2 bez gripa z zapietym obiektywem 24L lub 35L ze złożoną osłoną?

Pełne uzależnienie

Ja bym jednak odradzał taką kombinację, szczególnie w sytuacji, kiedy nosi się jeszcze laptopa w kieszeni z tyłu i jakieś akcesoria w kieszeniach wewnętrznych lub z przodu. Obie sakwy na korpusy zaprojektowano dla aparatów z gripem lub profesjonalnych, co daje faktycznie pewien zapas miejsca przy noszeniu mniejszego sprzętu (czyli np. aparatu bez gripa), niemniej aparat powinien być tutaj w pozycji "pionowej" i opierać się całą podstawą na spodzie sakwy, a nie ułożony bokiem, kiedy jest narażony na sposób oparcia oraz ruchy, do których sakwa nie została zaprojektowana. Jest to według mnie niebezpieczne dla sprzętu, kiedy - jak wspomniałem - przenosi się sporo innego ekwipunku.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów