Strona 36 z 164 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1680

Wątek: W czym nosić sprzęt - część II

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Ja ze swojej strony polecam Mekko Tech T40 (3 tygodnie , jest bardzo podobna do ThinkTank Retrospective tak przynajmniej mi się zdaje (nie macalem TT), a cena mniejsza i to znacznie.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Chciałabym zamienić swoją torbę LowePro na coś bardziej poręczniejszego.
    Przejrzałam chyba całą ofertę "przodujących" firm i jakoś specjalnie nie rzuciło mi się nic w oczy.

Wymagania:
    - pokrowiec przeciwdeszczowy
    - fajnie by było jakby był pas biodrowy/stabilizujący
    - musi mieścić dużo drobiazgu (typu zestaw filtrów, parę rolek filmu, portfel, chusteczki, klucze, błyszczyk i takie tam ;-))
    - pojemnościowo mogłaby być ciut mniejsza od mojej LP, ale powinno wejść body z podpiętym szkłem + 2 szkła lub 2 body ze szkłem i szkło (przeważnie 17-40, 50/1.4, 70-200/4, no i reszta szpeju -- zestaw cokina w sumie jest wielkości przeciętnego szkła)
    - nie chcę przedziału na laptopa, chyba że nie dodaje specjalnie gratisowej gąbki, zawsze jakieś mapy itp będzie gdzie wsadzić
    - fajna by była np zewnętrzna siatka na bidon
    - do 400zł max
    - metalowe zapięcia paska na ramię (w mojej LP są plastiki, parę razy mi się odpięło)

TT Retro jest imho za wysokie dla mnie, nie lubię mieć obiektywów jeden na drugim.
    Nawet fajne wrażenie sprawiał crumpler new dehli dopóki nie zobaczyłam ceny ;]
    Crumplery ogólnie mi się podobają, ale wyglądają na takie bez dodatkowego storage na "normalne" rzeczy. Czy się mylę?

Zastanawiałam się nawet nad cywilną torbą typu http://pacsafe.com/www/index.php?_ro...=specification + jakiś wkład.

To, żeby torba ogarniała też coś wiecej niż sprzęt foto jest dla mnie bardzo ważne, bo jednak parę rzeczy na wyjazdach trzeba mieć przy sobie. Butelki wody w ręku nosić nie będę ;-)

Macie jakieś pomysły?
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

najeli, mnie też wkurzało układanie w torbie obiektywów jeden na drugim, przez co zawsze był utrudniony dostęp do rzeczy, które znajdowały się na samym dnie. Sprawdzałem różne rozwiązania i w końcu zatrzymałem się na torbie Crumpler Company Gigolo. Nawet popełniłem "test" tej torby, gdybyś chciała rzucić okiem:

http://forum.olympusclub.pl/threads/...932#post825932

Może coś takiego Cię zainteresuje.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

epicure taki rozmiar raczej poręczny nie jest. Sam miałem Crumplera December Quarter, którego zamieniłem na Mekko R1X/R2X i nie żałuję Także mekko mogę polecić z czystym sumieniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    epicure taki rozmiar raczej poręczny nie jest.
    Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "poręczny rozmiar", ale chyba nie to samo, co najeli, skoro:

...powinno wejść body z podpiętym szkłem + 2 szkła lub 2 body ze szkłem i szkło (przeważnie 17-40, 50/1.4, 70-200/4, no i reszta szpeju -- zestaw cokina w sumie jest wielkości przeciętnego szkła)

(...)

...żeby torba ogarniała też coś wiecej niż sprzęt foto jest dla mnie bardzo ważne, bo jednak parę rzeczy na wyjazdach trzeba mieć przy sobie.
    Albo wóz, albo przewóz... Albo traktujemy pojęcie poręczności dość dowolnie, albo musimy się pogodzić z tym, że takiej ilości szpeju do poręcznej torby po prostu nie wepchniemy.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

epicure No to widać pojęcie poręczności może być dość szerokie. Ja u siebie mieszcze 2 body z gripami, 3 szkła (50mm z założoną osłoną), 2 lampy, osłonę do 17-40, 2xstofen, komplet wyzwalaczy do lamp z okablowaniem, karty, 6 baterii do aparatu, 3x box enelopów, pasek reporterstrap. (Ostatnio pod klapą miałem jeszcze 2 statywy oświetleniowe i parasolki). I sądzę że, gdybym trochę inaczej poukładał sprzęt to bym jeszcze coś zmieścił. Jak dla najeli TT Retro jest za wysoka to Crumpler wydaje mi się że też będzie (patrząc z perspektywy modelu który miałem, nie wiem jak z innymi).

Co do mojego postu sprzed kilku dni to koniec końców zakupiłem crumplera muffin top 5500 bo trafiła się okazja na nową torbę taniej o jakieś 30-40% niż cena sklepowa Póki co udało mi się w niej zmieścić w głównej komorze 7d+grip+17-40L, 580EX, Samyang Fish, z tym że to już mocno na ścisk. W dodatkowej kieszeni spokojnie mieszczą się zapasowe baterie, wyzwalacze i filtry
    Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 04-07-2012 o 07:53

Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

No moja nie ma (któraś z mekko takowy ma). Miałem ją jedynie podczas naszej Polskiej ulewy :P i dała sobie radę
    Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 05-07-2012 o 17:56

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od siebie mogę polecić torbę Manfrotto Messenger VII, jest znakomita do noszenia małej ilości sprzętu fotograficznego, dużego laptopa (u mnie MBP 17") i dodatków. Jest również osobna przegroda na mały statyw, którą oczywiście można wykorzystywać w innych celach. Zaletą torby jest pakowność i mały ciężar, jest o wiele przyjemniejsza do noszenia niż np. Lowepro Classified 200AW.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

Przejrzałem ten wątek i (chyba, że coś przeoczyłem) nie znalazłem torby dla moich WSZYSTKICH "klocków" ze stopki...
    Podpowie jakaś dobra dusza w czym można by zmieścić te klamoty z opcją zamiany 55-250 na C70-200 (lub T70-300 ew. T70-200/2.8) ?
    Z góry dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YaneC Zobacz posta
    Przejrzałem ten wątek i (chyba, że coś przeoczyłem) nie znalazłem torby dla moich WSZYSTKICH "klocków" ze stopki...
    Podpowie jakaś dobra dusza w czym można by zmieścić te klamoty z opcją zamiany 55-250 na C70-200 (lub T70-300 ew. T70-200/2.8) ?
    Z góry dziękuję
    No bez jaj, to wejdzie do każdej torby średniej wielkości. Classified 200-250AW - ciężka, ale mocna, bezpieczna i nie do zajechania - przez rok nic się nie podarło, ani nawet pobrudziło, mimo że non stop leży w kurzu, piachu, błocie czy (okazjonalnie) śniegu.

A w 200AW nosiłem zestaw np. 5D+grip z 24-70/2,8, 60D, 50L, 70-200/4, 580EX z battery packiem, do tego macbook 13" i stado baterii, kabelków, mysz i inne dziadostwo. Czasami nosiłem 5D + 17-40L, 60D + 70-200/4L, 1000D + 17-85IS, a byłoby jeszcze miejsce na jakieś szkło.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 36 z 164 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów