Strona 30 z 168 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1680

Wątek: W czym nosić sprzęt - część II

Domyślnie

Tak a propo jakby ktoś szukał i pytała o duży pojemny plecak na cały sprzęt (jak takowego poszukiwałem dość długo), to polecam Lowepro prorunner 450, zaznaczam, że plecak ma naprawdę dość spora pojemność czyli: 2 body klasy 1 z podpiętymi szkłami wielkości 85 lub większe, do tego wchodzi 70-200 2x 580ex, 24-70, 17-40, 50, jakieś dyfuzorki na lampę zapasowe baterie, i wiele inny "potrzebnym" dupereli.
    Co do komfortu noszenia to jeśli zapniemy wszelkie dostępne paski z biodrowym włącznie to naprawdę jest wygodnie. Plecak ma dodatkowo uchwyt boczny i może być noszony jako torba, acha laptop 17" wchodzi bez problemu. Sam plecak sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji, gdzie masz wrażenie nic nie ma prawa się zepsuć, szelki grube i mięsiste, bardzo wygodne. Jeśli więc ktoś potrzebuje naprawdę "szafy na sprzęt" to z czystym sumieniem można polecić. Sam przez 3 lata nosiłem sprzęt w dwóch torbach i nie raz dostawałem szału wyglądając jak Szerpowie na szlaku na K2.
    pozdro
    p.s Jeśli ktoś ma więcej pytań, bądź potrzebuje zdjęć proszę pisać umieszczę w wątku
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Mało jest w sieci informacji na temat tego plecaka Kalahari Kapako K-71
    a może ja tak szukam?
    Może ktoś coś na jego temat powiedzieć? czy firma dobra? Jak się on prezentuje, porównywalny do jakiego innego plecaka jest?
    ze zdjęć wygląda na solidny czy tylko mi się zdaje?
    Każda informacja na jego temat będzie bardzo pomocna

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a nie... dzieki!

chodzilo mi glownie o komfort dostepu, a zainspirowalo mnie to o cos: http://www.lowepro.com/urban-photo-sling

ale rowniez mam obawy co do nosnosci. glownie w to by mialo wchodzic 40D + 18-135, ale od czasu do czasu chcialbym cos wiecej. chyba sobie po prostu kupie porzadna torbe - przynajmniej mozna swobodnie przerzucac z ramienia na ramie...
    Rozważ Lowepro flipside. Mam i uważam, że jest bardzo wygodny. Jest normalnym solidnym plecakiem, pakownym A jego wielka zaleta jest to, ze nie trzeba go zdejmowac w celu wyjecia sprzetu (i babrac w brudzie.) Zobacz video na stronie Lowepro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tornado17 Zobacz posta
    Potrzebuję wygodnego plecaka miejskiego i nie mogę się zdecydować. Pomożecie? :-)

Ma pomieścić:
    a) 7D z obiektywem 24-105
    b) 70-200 f 2,8 z założonym na stałe konwerterem,
    c) lampę, ładowarkę, akumulatorki,
    spełniać funkcje bagażu podręcznego (tak, żeby wnieść do samolotu), żeby nie rzucał się w oczy, żeby w tłumie złodziej łatwo z niego nie mógł nic wyciągnąć, żeby w tłumie łatwo można się z nim poruszać a jakby jeszcze miał jakieś kieszonki na kanapkę i wodę + troki do przyczepienia bluzy + pokrowiec AW to by było super. Kompa nie będę nosił, na szybkim wyjmowaniu sprzętu mi nie zależy. Ma być wygodny, niewielki i funkcjonalny.
    Zastanawiam się na razie nad:
    Lowepro Fastpack, Flipside, Pro Runner, Versapack
    Tamrac Evolution
    Kata D-3N-20 lub 30, D-3N1-20

a może coś innego?

Z góry dzięki za pomoc

Do tego mógłbyś jeszcze doliczyć:
    - Tamraca Aero 85 - bardzo ładowny (zarówno sprzęt foto, jak i pozostały), mało rzucający się w oczy, boczny dostęp do aparatu. Brak AW, średnio wygodny na dłuższe dystanse.
    - Kata Bumblebee 210 DL - ładowny i mało rzucający się w oczy, wygodny, wytrzymały, baaardzo lekki, AW na wyposażeniu, można przerobić na zwykły plecak. Wadą - brak dostępu do aparatu z boku i spód bez gumy
    - D-3N1 to fajne plecaczki, ale mają małą górną połowę...

Ja dzisiaj wybrałem Katę Bumblebee 210 DL, bo moja rehwa ma już troszkę lat.

Coś już napisał

Domyślnie

Napisał tornado17 Zobacz post
    Potrzebuję wygodnego plecaka miejskiego i nie mogę się zdecydować. Pomożecie?
    Ja bym polecił lowepro slingshot 202 aw (mam od kilku lat 200AW) wygodny, szybki dostęp do sprzętu z boku plecak, po przesunięciu go z pleców na przód, mieszczę w nim 50D, sigmę 70-300, tamrona 17-50, canona 10-20 + filtry + cookin. Jedyna wada to mała górna komora, nie zmieści się tam wiele, jakieś dodatkowe gadżety + butelka 0,25 z napojem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Plecak na górskie wycieczki

Ostatnio byłem z rodziną w bieszczadach. Mieliśmy dwa plecaki: Lowepro CompuTrekker AW i Deuter Cross Air exp . No i wniosek jest taki, że Lowepro to bardziej walizka z szelkami niż plecak. W lowepro było ze 3kg sprzętu foto, deszczówka i sam plecek razem niecałe 5kg. W Deuterze samej wody było prawie tyle samo, a poza tym kanapki, deszczówki mojej żony i dzieci, dodatkowe ubrania dla dzieci, mapa przewodnik itp, razem ponad 8kg. A efekt taki, że dużo wygodniej niosło się te 8kg w deuterze niż niecałe 5kg w lowepro. Do tego stopnia, że jak mając na plecach "plecak" foto brałem na barana dziecko (ok. 14kg lub 17kg), to bardziej przeszkadzał mi plecak niż dziecko, zupełnie odwrotnie niż gdy niosłem dziecko i deutera.

Ponieważ w tym roku planujemy jeszcze kilka wyjazdów w góry (niższe i wyższe, z dziećmi i bez) to pomyśłałem, że wolałbym jednak zamienić computrekkera na coś innego.

Wymagania jakie mam to:
    musi mieścić sprzęt foto: 5d + uwa zoom + tele zoom
    musi mieścić bukłak na 3l, deszczówkę, bluzę, książkę, kanapki, parę ubrań dla dzieci
    musi być wygodny w noszeniu przy obciążeniu do 10kg razem z wagą własną
    musi być łatwy dostęp do sprzętu foto

Obecny deuter nie spełnia wymagania pakowności można do niego spakować albo sprzęt foto jak powyżej albo całą resztę do tego dostęp do sprzętu foto jest daleki od wygodnego.

Idealnego dla mnie plecaka chyba nie ma, więc jeśli miałbym wybierać pomiędzy
    wygodą noszenia, a wygadą pakowania to wolę to pierwsze.

Zastanawiałem się nad większym deuterem konkretnie futura 28 i spectro 30 lub lowepro photo sport 200 AW.

Dzisiaj oglądałem wszystkie trzy w jednym sklepie i wygląda, że

wymaganie pakowaności spełaniają wszystkie,
    wszystkie mają kieszeń i port na bukłak,
    wszystkie mają podobną wagę (spectro niby mniejszą, ale po uzupełnienu o pokrowiec przeciwdeszczowy, którego nie ma w standardzie wyjdzie na to samo)

Deutery na pewno spełniają też wymagania wygody noszenia skoro ok jest ten co mam, to w tych z dłuższymi plecami może być tylko lepiej. Lowepro jakoś mnie nie przekonał ani po oględzinach, ani po przymierzeniu, choć aby mieć pewność trzeba dłużej pochodzić z obciążeniem. Jednak trzeba przyznać, że ze wszystkich plecaków foto jakie przymierzałem ten leżał najlepiej.

Natomiast jeśli chodzi o wygodę dostępu do sprzętu foto, to najlepszy jest lowepro (dziwne by było gdyby plecaki hikingowe dorównywały fotograficznemu), ale wydaje mi się, że i deutery się nadadzą: w futurze jest dolna komorą, którą można oddzielić od górnej, choć czymś tam trzeba będzię tę komorę podzielić (jakąś pianką pewnie), żeby tam sprzęt spakować. Spectro niestety ma tylko jedną komorę, więc dla ładuknu jak powyżej chyba najmniej wygodny, ale za to otwór wejścia od przodu ma największy i gdyby chciało się spakować więcej sprzętu foto kosztem reszty ekwipunku to może być najwygodniejszy.

Czy ktoś używa któregoś z wymienionych plecaków podczas górskich wycieczek i może się podzielić wrażeniami?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tornado17 Zobacz posta
    Potrzebuję wygodnego plecaka miejskiego i nie mogę się zdecydować. Pomożecie? :-)

Ma pomieścić:
    a) 7D z obiektywem 24-105
    b) 70-200 f 2,8 z założonym na stałe konwerterem,
    c) lampę, ładowarkę, akumulatorki,
    spełniać funkcje bagażu podręcznego (tak, żeby wnieść do samolotu), żeby nie rzucał się w oczy, żeby w tłumie złodziej łatwo z niego nie mógł nic wyciągnąć, żeby w tłumie łatwo można się z nim poruszać a jakby jeszcze miał jakieś kieszonki na kanapkę i wodę + troki do przyczepienia bluzy + pokrowiec AW to by było super. Kompa nie będę nosił, na szybkim wyjmowaniu sprzętu mi nie zależy. Ma być wygodny, niewielki i funkcjonalny.
    Zastanawiam się na razie nad:
    Lowepro Fastpack, Flipside, Pro Runner, Versapack
    Tamrac Evolution
    Kata D-3N-20 lub 30, D-3N1-20

a może coś innego?

Z góry dzięki za pomoc
    Miałem podobny problem :
    - dwa body z podpiętymi obiektywami (24-105; 70-200/4)
    - pokładowy max [cm] (20 x 40 x 55)
    - dodatkowy obiektyw, lampa
    - drobiazgi (karty, wyzwalacz, ....)
    - wygodny do noszenia (pas biodrowy a nie tylko trzymanie)
    - mocowanie statywu

Padło na KATA 3N-30 ale trzeba było dokupic zewnetrzne mocowanie na picie.
    Wszystko się mieści i w dodatku cała górna komora jest pusta.
    Kurtka mocowana na plecaku

Uzupełnieniem ekwipunku jest FastPack Sport.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-05-2012 o 20:59

Coś już napisał

Domyślnie

Wszystko się sprowadza do określenia gdzie plecak ma służyć, W mieście lub na koncertach liczy się szybkość dotarcia do sprzętu, w górach wygoda i pojemnośc, bo czasu jest pod dostatkiem. Idąc tym tropem najlepiej mieć dwa plecaki, niekoniecznie nowe, na pewnym portalu aukcyjnym można kupić używane w dobrej cenie i formie. Sam tak kupiłem swoje.

Domyślnie

Pierwsze wrażenia z użytkowania Katy Bumblebee 210DL:
    - plecak wygodny, dobre paski i szelki
    - górna komora pojemna...można spokojnie zmieścić w niej kurtkę
    - dolna komora na sprzęt fotograficzny - spodziewałem się trochę więcej, patrząc na wymiary. Jeśli nie pakujemy w nim 70-200mm f2.8, to spokojnie pomieści 4 obiektywy + piąty zamocowany do body bez gripa. Jeśli mamy body z gripem, to trzeba odjąć jeden obiektyw od tego. Jeśli chcemy włożyć 70-200mm, to poza nim jeden obiektyw na body i drugi z boku. Ew. dodatkowe miejsce na coś wąskiego.
    - materiał wydaje się być wytrzymały, chociaż wrażliwy na ubrudzenie (od spodu brak gumy), czarny materiał łapie kurz, żółty w środku też.
    - plecak jest rzeczywiście bardzo lekki i to niewątpliwie jego zaleta.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    - Tamraca Aero 85 - bardzo ładowny (zarówno sprzęt foto, jak i pozostały), mało rzucający się w oczy, boczny dostęp do aparatu. Brak AW, średnio wygodny na dłuższe dystanse.
    No, nie wiem. Na wypad w Bieszczady specjalnie kupiłem Aero 70. Być może 85 jest mniej wygodny od 70, bo ten sprawdzał się wyśmienicie (5d2+35L+ciamciang14 i zawartość górnej komory ).

Strona 30 z 168 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów