Strona 29 z 168 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1680

Wątek: W czym nosić sprzęt - część II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzgosz Zobacz posta
    A może ktoś z Was użytkuje plecaki z nowej serii Lowepro pro trekker (300,400,600) aw? Jak z jakością i ogólnie funkcjonalność, wygoda itp?
    Odpowiedź pewnie już nieaktualna, ale może komuś się przyda.
    Mam od kilku miesięcy Lowepro Pro Trekker 400 AW

Wady:
    a) wygoda noszenia jest przereklamowana, plecaki o poj. 120 litrów do łojenia po górach (nie fotograficzne) są znacznie wygodniejsze, pas biodrowy i szelki wcale tak dobrze nie odciążają jak w górskich, szelki na ramiona mogą się wżynać (powinny być dłuższe i szersze, za szybko zaczyna się wąska taśma)
    b) wszystkie taśmy są jakoś dziwnie wąskie, niezbyt grube i nie są przeszyte na krzyż (tylko szef pojedynczy) + odnoszę wrażenie, że niezbyt głęboko są zakotwione w materiale tj. w przyszłości mogą się powyciągać/poodrywać,
    c) statyw przymocowany z tyłu trochę się huśta podczas chodzenia, ponieważ tylna pionowa kieszeń ma trochę luzu (w think thanku street walker trzyma się znacznie lepiej - statyw jest mocowany paskami które go ściągają bezpośrednio do plecaka a nie tylko do pionowej kieszeni) + wysokość kieszeni na nogi statywu nie jest regulowana (muszę trochę wysunąć nogi statywu)
    d) brakuje małych kieszonek na karty CF (w plastikowym opakowaniu nie wchodzą)
    e) taśma od górnej klapy mi pękła

Zalety:
    a) przedstawiciel producenta w Polsce wymienił mi od ręki klapę z urwaną taśmą na nową (bezproblemowa obsługa gwarancyjna),
    b) z plecaka można poodpinać klapę górną, pas biodrowy, szelki i powstanie walizka jako bagaż podręczny
    c) jest bardzo pakowny,
    d) ma świetne boczne kieszenie, do jednej wchodzi butelka z 1,5 l wody, do drugiej kanapki na cały dzień, jak klapy są puste to po ściągnięciu ich taśmami zmniejsza się szerokość plecaka,
    e) suwak ciężko chodzi, dla mnie to zaleta, ponieważ łatwo się nie rozsunie, dodatkowo tylna (główna) klapa jest zabezpieczona przed przypadkowym otwarciem poprzez taśmy które ją ściągają (złodziej jej nie otworzy w sposób niezauważony, w przypadku uszkodzenia suwaka sprzęt nie wyleci).
    f) wszystkie uchwyty do suwaków mają b. wygodne "kółeczka" ułatwiające rozsuwanie/zasuwanie
    g) ma górną klapę pod którą mogę włożyć kurtkę, sweter itp (tego mi brakuje w innych plecakach foto),
    h) jak dla mnie na wyprawy całodzienne jest ok (taki wół roboczy).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez onsight99 Zobacz posta
    W góry w sensie, wszystko cały czas ze sobą. Wyjeżdżasz na parę tygodni poruszasz się autobusami, pociągiem itp treking w górach też się zdarzy a Ty chcesz mieć dostęp do sprzętu na bieżąco różnych sytuacjach mimo, że targasz ze sobą 2 plecaki. jeden ze sprzętem do życia drugi do ze sprzętem focenia...

I co wybrać ? :/
    A to jest Twój pierwszy wyjazd trekingowo/fotograficzny czy kolejny? Z autopsji wiem, że w takim przypadku potrzebny jest kompromis. Standardowy zoom np. 24-105 + polaryzacyjny filtr + zapas energii i koniec. Reszta to zbędny balast. Z długich ogniskowych rzadko się korzysta, dlatego szkoda tachać długiego zooma (po to tylko, zeby kilka razy go wyjąć). Stałki moim zdaniem w tym przypadku są bez sensu. Statyw...można nosić jak się chce ale ja rzadko miałem potrzebę korzystania, dlatego nie nosiłem (każdy gram więcej odbiera Ci radość chodzenia i z każdym dniem go coraz wiecej odczuwasz). Za statyw moze robić plecak, kładziesz aparat gdzieś na kamieniu itp - taki substytut. Ale o gustach się nie dyskutuje.

Pozdrawiam,

Jarek
    Ostatnio edytowane przez tornado17 ; 12-05-2012 o 12:38 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi6661 Zobacz posta
    co sadzicie o Hama Defender 170??
    Fajna torba, choć może być dla niektórych niewygodna (jest dość sztywna).
    Oglądałem ją kilka dni temu. Ostatecznie zdecydowałem, że potrzebuje coś większego i wygodniejszego. Kupiłem Vanguard The Heralder 33:
    http://www.vanguardworld.com/index.p...1-230-731.html
    Torba występuje w 3 wielkościach, moja jest pośrednia.

Na necie mało opinii bo torba nowa, postanowiłem zaryzykować i jestem zadowolony. Bardzo dobrze wykonana, funkcjonalna, wygodna i ładna
    Tutaj recenzja większego modelu 38 http://www.ephotozine.com/article/va...g-review-17297
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Dopiero zaczyna Awatar martieos
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Szukam niedużego ale BARDZO wygodnego plecaka - coś w rodzaju Kata MiniBee 111 UL. Szczególnie zalezy mi na "siateczce" od strony pleców - to jest mega odciążające i rozkładające równomiernie cięzar na całe plecy.
    czy znacie jakieś inne niż wymieniona Kata ( droga!) z takim systemem?
    Ostatnio edytowane przez martieos ; 13-05-2012 o 20:12
    CANON | eos 10 | eos 5D | 24-70f2.8 L | 70-200f2,8L isII | fyyyltry i statyfff | Minolta Elite 5400 II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Powiem Ci, że też zastanawiałem się nad Katą z takim systemem, ale oprócz tej siateczki niczego nadzwyczajnego nie oferowała, a cena zdecydowanie odrzuca. Zdecydowałem się na Lowepro Photo Sport 200AW i jestem mega zadowolony. Nieduży i bardzo wygodny na rower, dłuższe wędrówki.
    Pozdrawiam,
    Mirek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

mam pytanko do uzytkownikow plecakow typu Sling - jak to sie sprawdza przy dlugotrwalym noszeniu na jednym ramieniu? w sensie, czy przy targaniu wiekszego kloca nie bola miesnie?

chcialbym w skrajnym przypadku targac 5D + 24-105 + 70-300 L, wiec do kupy okolo 3kg. wydaje sie duzo, jak na dlugotrwale obciazanie jednego ramienia...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mam pytanko do uzytkownikow plecakow typu Sling - jak to sie sprawdza przy dlugotrwalym noszeniu na jednym ramieniu? w sensie, czy przy targaniu wiekszego kloca nie bola miesnie?

chcialbym w skrajnym przypadku targac 5D + 24-105 + 70-300 L, wiec do kupy okolo 3kg. wydaje sie duzo, jak na dlugotrwale obciazanie jednego ramienia...
    Ostatnio testowałem Sling-O-Matiki od TTP i mimo bardzo fajnego rozwiązania, pozwalającego przerzucać plecak z ramienia prawego na lewe (i vice versa) oraz ogólnie bardzo wygodnego systemu nośnego, to jednak wadą slingów ciągle pozostaje nierównomierne rozłożenie ciężaru sprzętu na ciele. Po godzinie-dwóch po prostu czuje się, że nosi się ze sobą bagaż. Jedynym sensownym wyjściem wydają mi się stałe wizyty na siłowni w celu wzmocnienia mięśni pleców - wówczas organizm będzie lepiej przystosowany do noszenia tego typu plecaków. Oczywiście można również kombinować w kierunku plecaków klasycznych, ale chyba nie o takie rozwiązanie Ci chodzi.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Oczywiście można również kombinować w kierunku plecaków klasycznych, ale chyba nie o takie rozwiązanie Ci chodzi.
    zasadniczo, chodzi mi o cos nieco wygodniejszego niz klasyczny plecak (mam juz trzy) ale od czasu do czasu chcialbym w to wiecej gratow wlozyc...

bede macal w sklepie, to sie okaze...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zasadniczo, chodzi mi o cos nieco wygodniejszego niz klasyczny plecak (mam juz trzy) ale od czasu do czasu chcialbym w to wiecej gratow wlozyc...

bede macal w sklepie, to sie okaze...
    W sensie komfortu noszenia to żaden sling nie będzie lepszy od normalnych plecaków. "Wygodniejszy" może być jedynie dostęp do sprzętu. Taka sklepowa "próba" może nie być dość miarodajna - nawet jak obciążysz plecak sprzętem, to o tym jaki będzie wpływ na organizm przekonasz się dopiero po godzinie czy dwóch noszenia. Koniecznie sprawdź modele z serii Kata 3N1 - one mają dwa ramiona nośne, z których jedno można schować i mocować z powrotem na czas kiedy tylko chodzisz ze sprzętem. Z drugiej strony te ramiona są dość wąskie, przez co potrafią się wrzynać w barki przy większym obciążeniu. Wspomniane Sling-O-Matiki mają bardzo fajnie pomyślany system nośny, ale on jest z definicji asymetryczny. Bajer polega na tym, że jak Ci się zmęczy jedno ramię, to wywijasz pas nośny na drugą stronę i możesz nosić plecak na drugim ramieniu - nie tracąc przy tym nic z właściwości "slingowych".

Dopiero zaczyna Awatar martieos
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Mam KATA LighTri-317 . Użyłem 2 razy... Po 1h masz wrażenie ,że amputują ci ramię w okolicy obojczyka ZAPOMNIJ o dłuższym noszeniu czegoś wiecej niż lekki kit. Po drugie ten niby jedno ruchowy dostęp wcale nie jest taki prosty i szybki szczególnie jak jesteś po tej 1 h noszenia łatwiej sciągnąc dobry plecak.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-05-2012 o 14:54
    CANON | eos 10 | eos 5D | 24-70f2.8 L | 70-200f2,8L isII | fyyyltry i statyfff | Minolta Elite 5400 II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a nie... dzieki!

chodzilo mi glownie o komfort dostepu, a zainspirowalo mnie to o cos: http://www.lowepro.com/urban-photo-sling

ale rowniez mam obawy co do nosnosci. glownie w to by mialo wchodzic 40D + 18-135, ale od czasu do czasu chcialbym cos wiecej. chyba sobie po prostu kupie porzadna torbe - przynajmniej mozna swobodnie przerzucac z ramienia na ramie...
    www albo tez flickr

Strona 29 z 168 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów