Zgadza się. Więc Twój post wcześniejszy jest bez sensu. Kata jest o klasę niżej jednak.
Eee tam. Pod względem funkcjonalności to jak dla mnie Kata jest na poziomie Think Tanka (chociaż założenia konstrukcyjne obu tych marek są inne: Kata jest bardziej pancerna, TTP jest bardziej "stealth"). Lowepro i Crumpler są w moim odczuciu bardziej amatorskie, "zabawkowe", pół do całego poziomu niżej od TTP i Katy.
Witam,
Czy ktoś miał doświadczenia z plecakiem Lowepro photo sport 200 AW ?
A konkretnie czy ten plecak mieści 5d mkII z założonym obiektywem 70-200/4 ?
Szukam czegoś na jednodniowe wyprawy w góry i wydaje się, że ten sprzęt jest odpowiedni do takich celów, chyba że znacie jakieś ciekawe alternatywy.
Pozdrawiam,
Mirek
Może nie koniecznie dedykowany w góry ale używam Lowepro Flipside 400AW.
http://fotoforma.pl/torby-i-plecaki-..._139_1027.html
Wybrałem bo mieści właśnie 5Dmk2 z Gripem i podpiętym nawet 70-200 2.8
a najważniejsze, że sprzęt jest bardziej chroniony (też przed kradzieżą) z powodu odwrotnego sposobu pakowania.
Od biedy pozwala na wkładanie i wyjmowanie sprzętu bez zdejmowania i kładzenia plecaka na ziemi - zostawiamy zapięty pas biodrowy, zdejmujemy tylko szelki i obracamy plecak na brzuch podtrzymując kolanem nogi opartej o jakiś kamień.
A jak już zdejmiemy i położymy na błocie - to ta część co przylega do pleców będzie czysta.
Są też mniejsze wersje 300 i 200 ale 200 to już chyba bez gripa i będzie trudniej zmieścić 70-200 - trzeba pójść do sklepu i przymierzyć.
Ja wybrałem największy co by moje obiektywy z założonymi tulipanami pomieścił.
Ponoć teraz cena lepsza bo wyprzedaż.
Powrócę jeszcze raz do swojego pytania. Po przemyśleniu zauważam pewną wadę ww. plecaka, a mianowicie brak porządnego wietrzenia na plecach. Dla mnie osobiście suche plecy podczas wędrówek górskich to rzecz bezcenna i dlatego wskazane jest żeby plecak posiadał stelarz, który oddziela plecak od pleców, a co zatym idzie zapewnia porządne wietrzenie. Coś jak w tym modelu: http://www.kata-bags.com/minibee-111-ul-backpack-lg
Czy znacie może inne plecaki fotograficzne ze stelarzem? W ofercie Lowepro nie znalazłem.
Pozdrawiam,
Mirek
są jeszcze plecaki foto firmy Jack Wolfskin- ACS PHOTOPACK, w którym chyba najlepiej rozwiązany jest problem wentylacji dzieki stelażowi z siatką odzielającą plecy od plecaka , niestety plecaki do tanich nie należą, a używek brak
5d...
Ja mam wersję 300 i jestem bardzo zadowolony.
Zależało mi na tym, aby pas biodrowy albo zniknął całkowicie albo był niewielki, bo go nie używam i ten model tak właśnie ma.