Strona 118 z 168 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 171 do 1 180 z 1676

Wątek: W czym nosić sprzęt - część II

Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: W czym nosić sprzęt - część II

@sconner, @Marylka - przemyślcie kupno plecaka zamiast torby. Miesiąc czasu (lub nawet dwa) szukałem i mierzyłem torby na ramię i kupiłem plecak dwukomorowy. Torba żadna mi nie podchodziła. A byłem nastawiony na torbę jak szczerbaty na suchary.
    Nie radzę kupować torby na odległość. Pewnego dnia już miałem kliknąć i kupić na odległość, ale okazało się że w sklepie stacjonarnym "za rogiem" akurat mieli ten model. Pojechałem, przymierzyłem i ... rozczarowanie. Wtedy przyszło olśnienie - bez macania nie biorę.
    Ostatnio edytowane przez Kyrzan ; 28-04-2015 o 16:11
    EOS 1DXII, EF 70-200, T150-600

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Najtwardszy "futerał" i najszybciej dostępny sprzęt na rowerze to jest w przednim koszyku na kierownicy (albo w torbie mocowanej na kierownicę).
    Mam taką torbę, ale rzadko z nią jeżdżę. To niewygodne dla mnie. Za to zawsze mam plecak. Poza tym aparat na ciele jest lepiej amortyzowany...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Mam taką torbę, ale rzadko z nią jeżdżę. To niewygodne dla mnie. Za to zawsze mam plecak. Poza tym aparat na ciele jest lepiej amortyzowany...
    Mam taki patent, że mogę jechać rowerem z aparatem na ciele, gotowym do akcji

Dowcip polega na podpięciu paska do lewego ucha aparatu i do gniazda statywowego i na przewieszeniu go na skos, nie na szyi. Wtedy sprzęt przylega do ciała. Pasek należy odpowiednio skrócić, aby nie był luźny, a aparat jest natychmiast dostępny i można go przyłożyć do oka w poziomie lub w pionie. W takim zawieszeniu podczas jazdy co najwyżej zsunie się na środek piersi i, o ile nie ma zbyt długiego obiektywu, to nie będzie przeszkadzał ani wisiał przed nosem. Uważać trzeba tylko przy wchodzeniu i schodzeniu z roweru, aby aparatem nie przywalić w manetki. Patent na dwa aparaty na sobie podczas jazdy też mam i korzystam.

Jeżeli koniecznie aparat ma być czymś osłonięty, to polecam torbę Lowepro Toploader Zoom 55 AW bo ma dodatkowe uszy do szelek piersiowych na dole torby, i można albo sobie kupić takie szelki, albo przypiąć pasek do lewego dolnego i prawego górnego ucha, i przewiesić analogicznie ja na powyższych zdjęciach. Wtedy jest doskonały dostęp do sprzętu, a klapę wystarczy zapiąć na krótkim boku torby i aparat nie wypadnie. Mniejsze Toploadery nie mają uszu do szelek piersiowych.

Cokolwiek jest z tyłu, czy to w bagażniku, czy na plecach, to nie jest szybko dostępne. Nie przesadzajmy też z tą amortyzacją. Kilkanaście lat woziłem lustrzanki w przednim koszu mając sztywny widelec, po każdych wertepach, i nic im nie jest. Zdecydowanie najlepiej dla sprzętu jest go mieć w plecaku i na plecach, ale to nie jest wcale fajne dla rowerzysty.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Cześć,

Szukam jakiegoś twardego, zapewniającego dobrą ochronę futerału na kompakt (rx100). Przeznaczenie głównie na rower. Żeby można było gdzieś go przymocować (do paska biodrowego plecaka?) i był łatwy i szybki dostęp do aparatu.

Dzięki
    nie mocowalbym aparatu do roweru , ze wzgldu na wstrzasy.
    zdaza mi sie czasami zabrac aparat ze soba na rower , choc nie sa to dlugie wycieczki.

najlepiej mi sie sprawdzila na maly aparat ( a taki masz ) kamizelka z kieszeniami - cos jak rybacka , sa tez dla fotografow.

dla wiekszego aparatu jednak plecak i w sroku aparat miedzy ciuchami , jakis pulower, cos takiego , co sie na wycieczke zabiera.- nie jest to rozwiazanie eleganckie i przede wszystkim nie jest szybkie , ale aparat jest chroniony.

szelki , aparat na szyi sie nie sprawdzily - albo szelki utrudnialy oddech , albo aparat nieprzyjemnie dyndal.

generalnie to przyjrzalbym sie blizej kamizelce - sa tez lekkie , cienkie takze na upalne dni.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    dla wiekszego aparatu jednak plecak i w sroku aparat miedzy ciuchami , jakis pulower, cos takiego
    Jeżeli plecak ma służyć tylko do transportu sprzętu foto, to posiadany case logic slr c-5 sprawdzał się doskonale, zarówno na wypadach pieszych i rowerowych.

Bywalec

Jeżeli koniecznie aparat ma być czymś osłonięty, to polecam torbę Lowepro Toploader Zoom 55 AW
    Trochę duża jak do RX100

Cokolwiek jest z tyłu, czy to w bagażniku, czy na plecach, to nie jest szybko dostępne.
    Zgadzam się. Dlatego chciałem przypiąć do paska biodrowego - z przodu. Kiedyś tak jeździłem i było nie najgorzej.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    najlepiej mi sie sprawdzila na maly aparat ( a taki masz ) kamizelka z kieszeniami - cos jak rybacka , sa tez dla fotografow
    Dla mnie aparat ma być dodatkiem do jazdy na rowerze a nie odwrotnie. Jazda w ciuchach rowerowych i do tego kamizelka fotograficzna - czułbym się dziwnie

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Torba Toploader 55 AW jest za duża dla RX 100, ale ma wkładkę, dzięki której można ją spłycić, albo włożyć na spód przeciwdeszczówkę, no i jest "rozwojowa", na większy aparat. Wbrew pozorom to jest mała i lekka torba, a dając dwa pasy robi się z niej plecak. Ma też szlufkę do paska biodrowego. Za 25$ można kupić na eBay.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony

Lowepro Nova Sport 17 po maleńkiej personalizacji

muszę jeszcze wypruć rzepy ze środka, są mi niepotrzebne i szkoda żeby rysowały sprzęt

"nie dla idiotów" - 349zł, allegro z dostawą free do paczkomatu - 219zł, jestem idiotą i kupiłem za 219

Ostatnio edytowane przez zoomi ; 29-04-2015 o 16:49

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Co w tym nosisz? Zmieści się lustrzanka i 3 małe obiektywy?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Piękna ta Nova, idealna na lato Widze tylko że sporo grubsza od event messengera, na co dzień by mi to przeszkadzało.

Strona 118 z 168 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów