Miejski portal Ci nie zapłaci albo zapłaci tyle, że starczy co najwyżej na czteropak
Ja dla portalu robiłem ale tylko jak mi się chciało gdzieś wejść za darmo i popstrykać foty i przy okazji obejrzeć event. Tylko, że ja już wcześniej robiłem zdjęcia do prasy itd. Gazeta codzienna też nie płaci kokosów jeżeli nie jesteś ich stałym pracownikiem. To samo tyczy się agencji. Dobrą kasę możesz zarobić za foty do superexpressu i faktu
Ale jak będziesz dobry i będziesz miał ambicję to foty które zrobisz i doświadczenie czy kontakty które zdobędziesz mogą Ci pomóc później.
apropo psucia rynku... robiąc dla portalu miejskiego? No bez jaj...
Poza tym ostatnio tak myślałem, może im więcej będzie gównianych zdjęć napstrykanych przez "fotografów" byle czym i byle jak to tym bardziej te dobre będą się wybijać?
Ale wracając do sedna:
Jeżeli portal miejski jest prowadzony przez miasto to ma foty od miejskiego repo lub przysłane od ludzi. Jeżeli nie jest prowadzony przez miasto to prowadzi go jakaś grupa pasjonatów (często uczniów/studentów) interesujących się dziennikarstwem itd. to właśnie jest miejsce gdzie możesz przyjść i porobić za "dziękuję" a jak się zaczepisz na dłużej to pewnie jakieś niewielkie pieniądze też z tego będą w każdym razie to tam właśnie możesz się czegoś nauczyć, zdobyć doświadczenie i może potem kontynuować coś w tym kierunku.
Co innego właśnie jakby koleś się wbijał na imprezy i potem rozsyłał foty po gazetach za darmo itd. to jest psucie rynku bo gazeta np. opublikuje w necie jego foty i nie musi płacić swojemu repo dodatku za galerię internetową (oczywiście jeżeli foty są dobre).
Spoko mnie też nie lubili jak sprzedawałem zdjęcia do gazety, szczególnie jak pewnego dnia wypchnąłem swoim materiałem zdjęcia etatowego reportera
W każdym razie chcesz robić zdjęcia dla tego portalu? To rób. Jak ich nie będziesz robił to też nie zarobisza jeżeli Ci się to podoba to czemu nie? Tracisz ew. jedynie swój czas.